«Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς χρέος, ανεργία και έξω απ’ το ευρώ…»!

on .

Ο Αλ. Αλαβάνος αποκλειστικά στον «Π.Λ.»

«Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς χρέος, ανεργία και έξω απ’ το ευρώ…»!

Μιλάει για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών και χαρακτηρίζει ανίκανη την σημερινή αντιπολίτευση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

• «Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα ένα εντυπωσιακό παράδοξο. Η μεγάλη πλειοψηφία να είναι οργισμένη με την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή μια επίσης πλειοψηφία να μη θέλει εκλογές για να τη διώξει! Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι ανίκανη να προβάλλει εναλλακτική λύση»!
Τα παραπάνω τονίζει ο επικεφαλής του κόμματος Σχέδιο Β’ και υποψ. ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Π.Λ.», ο κ. Αλαβάνος κάνει λόγο για μία Ελλάδα χωρίς χρέος, ανεργία και ευρώ, με βάση το παράδειγμα της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι το κόμμα του έχει επεξεργαστεί λεπτομερή πρόταση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Η συνέντευξη

• Kύριε Αλαβάνο, ποιά είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής μάχης, των ευρωεκλογών;
-Οι Ευρωεκλογές  δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό,  πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, να αναδείξει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια Ελλάδα  που δεν διαμεσολαβείται από κυβερνήσεις οι οποίες γονατίζουν και προσκυνούν, αλλά  από  τον ίδιο το λαό της, που είναι αποφασισμένος, περήφανος και ικανός να πάρει έναν άλλο δρόμο. Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς χρέος, ανεργία, ευρώ.

• Καλά όλα αυτά, αλλά πώς ακριβώς θα το πετύχουμε αυτό ως χώρα;
-Αξίζει να εμπνευστούμε από το παράδειγμα μιας μικρής χώρας, της Ιρλανδίας, που πριν από λίγα χρόνια, παρά τις αφόρητες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σε δημοψήφισμα και με ποσοστό 97% αρνήθηκε να αναλάβει το δημόσιο τα διεθνή χρέη του τραπεζικού τομέα. Μια απόφαση που σήμερα όλοι αναγκάστηκαν να σεβαστούν. Με τον ίδιο τρόπο εμείς σήμερα πρέπει να πούμε θαρραλέα και με αυτοπεποίθηση όχι στο χρέος, όχι στο ευρώ, όχι στην φτώχεια και στην ανεργία. Μπορούμε να ξαναστήσουμε στα πόδια την πατρίδα και το λαό μας.

• Πιστεύετε πως τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσουν σύντομα και εθνικές εκλογές;
-Κοιτάξτε. Έχουμε ένα λαό που έχει εδώ και πολύ ξεπεράσει τα όρια της ανοχής και αντοχής του. Αυτό δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής ρευστότητας και απροσδιοριστίας. Οι εκλογές μπορεί να έρθουν την οποιαδήποτε στιγμή, να προκληθούν από ένα γεγονός που δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε.

• Δεν τις θέλει όμως η πλειοψηφία των πολιτών τις βουλευτικές εκλογές…
-Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα ένα εντυπωσιακό παράδοξο. Η μεγάλη πλειοψηφία να είναι οργισμένη με την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή μια επίσης πλειοψηφία να μη θέλει εκλογές για να τη διώξει! Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι ανίκανη να προβάλλει εναλλακτική λύση. Αυτό το κενό της «άλλης πρότασης» επιχειρούμε να καλύψουμε ως Σχέδιο Β.

• Είσαστε σαφώς τοποθετημένος υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή ως εθνικό νόμισμα. Εκτός από τους οικονομικούς λόγους αυτής της επιλογής, έχετε και πολιτικά επιχειρήματα εναντίον της Ε.Ε.;
-Ασφαλώς. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει τη γεωστρατηγική ασφάλεια της χώρας μας. Τα δραματικά γεγονότα της Ουκρανίας αποδεικνύουν εντελώς το αντίθετο.

• Τι ακριβώς εννοείτε αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ουκρανίας;
-Την κρίση στην Ουκρανία την πυροδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας πήγαν από τις πρώτες ημέρες στο Κίεβο για να μεσολαβήσουν, υποτίθεται, ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αυτοί δέχθηκαν την ακύρωση της συμφωνίας από τους ακροδεξιούς. Αυτοί στήριξαν τη δημιουργία της σημερινής αντιδραστικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των ναζιστών. Αυτοί αποδέχθηκαν την τρομοκρατία στους δρόμους του Κιέβου και σε όλη την ανατολική Ουκρανία από τα τάγματα εφόδου του δεξιού τομέα. Αυτοί συμφώνησαν με τον νόμο της πραξικοπηματικής ουκρανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας –όπως  και της ελληνικής και της τατάρικης– προσβάλλοντας βάναυσα τους μισούς κατοίκους της χώρας. Οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν τα δημοψηφίσματα του λαού των ανατολικών περιοχών.

• Την έξοδο από το ευρώ υποστηρίζουν μια σειρά πολιτικών δυνάμεων, όπως το ΚΚΕ, το ΕΠΑΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Δραχμή», κ.ά. Τι διαφορετικό έχει η πρόταση του Σχεδίου Β';

-Το Σχέδιο Β’ είναι μια μικρή πολιτική δύναμη, αλλά μπορεί να ισχυρισθεί  πως είναι η πρώτη που κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την  Ευρωζώνη. Ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Θεόδωρο Μαριόλη έχει επεξεργασθεί θέσεις και προτάσεις, που απαντούν σχεδόν λεπτομερειακά στο τι πρέπει να γίνει και με ποιό τρόπο. Κομβικά σημεία  είναι η άμεση έξοδος από την Ευρωζώνη, η διαγραφή του εξωτερικού δημόσιου χρέους και η υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δημοκρατικών κατακτήσεων. Συνεπώς δεν μιλάμε μόνο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αλλά για ένα σύνολο προτάσεων διεξόδου από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, για να ανοίξουν δουλειές για τους ανέργους.