Ταλαιπωρία αύριο ξανά στα δημόσια νοσοκομεία

on .

Από την 24ωρη απεργία των εργαζομένων

Ταλαιπωρία αύριο ξανά στα δημόσια νοσοκομεία

Τα Διαγνωστικά Κέντρα αντιδρούν στο πλαφόν των εξετάσεων…

• Με τους πολίτες πάντα να… πληρώνουν τη νύφη, συνεχίζεται ο αναβρασμός στον χώρο της υγείας, αφού εκτός από το θέμα που προέκυψε με τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία από χθες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας αντιδρώντας στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού.
Δεν φτάνει λοιπόν που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις εξετάσεις τους, αύριο θα τους περιμένει μια ακόμη ταλαιπωρία στα δημόσια νοσοκομεία.  
Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι «δεν θα επιτρέψει τις αυθαίρετες και αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης…».

Συνάντηση Γεωργιάδη
Σχέδιο ελέγχου της ροής των συνταγογραφήσεων παρουσίασε χθες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το υπουργείο θα έχει και την βοήθεια του ΠΙΣ, προκειμένου να τελειοποιηθεί το σύστημα και να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση χρημάτων. Ωστόσο κλείστηκε νέο ραντεβού για σήμερα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και εκπροσώπους των παρόχων υπηρεσιών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ.
Κι αυτό γιατί παραμένει σε εκκρεμότητα το τι «μέλλει γενέσθαι» με τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα περίπου 2.500 εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα διέκοψαν τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, αντιδρώντας στο πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις που θέτει το Υπουργείο Υγείας. Απέναντι σε αυτό ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι όσα διαγνωστικά κέντρα δεν λειτουργήσουν, «δεν θα είναι συμβεβλημένα ούτε τώρα, ούτε στον αιώνα τον άπαντα».

Για την συνταγογράφηση
Στην χθεσινή συνάντηση πάντως ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο οι οδηγίες για τον ορθό τρόπο συνταγογράφησης θα κατατεθούν στο υπουργείο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και θα ενσωματωθούν κατόπιν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι όσα διαγνωστικά κέντρα προχωρήσουν στο μέτρο της επίσχεσης θα ακυρωθούν οι συμβάσεις τους με το υπουργείο εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί «εάν  δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση…».

ΠΙΣ: Βήματα προόδου…
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του ΠΙΣ, υποστήριξε ότι «διαπιστώσαμε σημαντικά βήματα προόδου από τις προηγούμενες σκέψεις και αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς τονίσαμε στο υπουργείο ότι θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι τα οφειλόμενα προς τους παρόχους υγείας από το 2011 έως και σήμερα διαμορφώνονται περίπου σε 700 εκατ. ευρώ.