Ενισχύονται τα νοσοκομεία με νοσηλευτικό προσωπικό

on .

Ενισχύονται τα νοσοκομεία με νοσηλευτικό προσωπικό

Για πρόσληψη 1.200 ατόμων μίλησε από τα Γιάννενα

ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας

• Από το βήμα του 7ου Πανελλήνιου και 6ου Πανευρωπαϊκού Επιστημονικού και Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε χθες στα Γιάννενα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην πρόσληψη 1.200 ατόμων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 650 θα είναι νοσηλευτές. Αυτοί θα προστεθούν στους 200 νοσηλευτές που έρχονται τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο από την διαθεσιμότητα – κινητικότητα του Υπουργείου Παιδείας.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπέζας «ο στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στη διαδικασία των προσλήψεων, να φύγει η χώρα μας από την τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού και πληθυσμού».    
Μάλιστα εξήρε την προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού στην προσπάθεια που γίνεται για αναμόρφωση του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «προσφέρουν σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης και από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού και οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, οι νοσηλευτές επιτελούν το καθήκον τους με αυταπάρνηση και για αυτό θέλω να εκφράσω δημόσια, εκ μέρους του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας».

Για τις ευάλωτες ομάδες…
Ο Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στην προτεραιότητα του Υπουργείου να εξασφαλίσει ειδικά σ’ αυτή την δύσκολη για την χώρα οικονομική περίοδο ένα υγειονομικό δίκτυο προστασίας, το οποίο θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική τους κατάσταση.
Πάνω σ’ αυτό, ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε στα δυο σημαντικά βήματα που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα:
Πρώτον, η πρόσβαση στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ακόμη και αυτοί που είναι ανασφάλιστοι ή λόγω της κρίσης έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να έχουν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις - όπου υπάρχει δυνατότητα - δωρεάν χωρίς καμία αμοιβή.
Δεύτερον, με πόρους από το κοινωνικό μέρισμα, που προήλθε από το πρωτογενές πλεόνασμα,  έχει παραταθεί για ένα χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ. Όλοι επομένως όσοι έπαιρναν αυτή τη σύνταξη και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, ανασφάλιστοι υπερήλικες στην πατρίδα μας, μεταξύ των οποίων ομογενείς βορειοηπειρώτες ή ποντιακής καταγωγής, θα έχουν για έναν ακόμη χρόνο την ίδια υγειονομική κάλυψη που έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Προσλήψεις γιατρών
Από την Πάτρα όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκίνηση της διαδικασίας, για τις προσλήψεις 970 γιατρών, που εκκρεμούσαν από το 2011.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόληψη των πρώτων 470 γιατρών και μέσα 2014 θα έχουν προσληφθεί όλοι όσοι είχαν περάσει από κρίση το 2011.