Τα φωτοβολταϊκά «πονοκέφαλος» για μικρούς παραγωγούς ρεύματος

on .

Έως και 40% κάτω η τιμή πώλησης…

Τα φωτοβολταϊκά «πονοκέφαλος» για μικρούς παραγωγούς ρεύματος

Πήραν δάνεια για να επενδύσουν και τώρα δεν κερδίζουν τίποτε

• Διπλό «Ηλεκτροσόκ» σε εκατοντάδες Ηπειρώτες που έγιναν παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, εγκαθιστώντας μικρές οικιακές μονάδες φωτοβολταϊκών προκαλεί η απόφαση για μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης του ρεύματος έως 40% και η ταυτόχρονη αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων κατά 32%.
Οι αναπροσαρμογές αυτές, που επιβλήθηκαν με δικαιολογία το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι σαφές ότι διαψεύδουν πανηγυρικά τις προσδοκίες και πλήττουν οικονομικά τους πολίτες εκείνους που πίστεψαν ότι μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών θα αποκτήσουν ένα ασφαλές και σταθερό εισόδημα. Γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ).

Σε χιλιάδες στέγες
Τα τελευταία τέσσερα έτη, περίπου 42.000 νοικοκυριά εγκατέστησαν στη σκεπή του σπιτιού τους ένα φωτοβολταϊκό στέγης. Εκατοντάδες και οι απλοί πολίτες στην Ήπειρο που σε περίοδο κρίσης διέθεσαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο από τράπεζα ή δανείστηκαν προσβλέποντας στο να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά και για να συνεισφέρουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, βοηθώντας το περιβάλλον. Στην εγκατάσταση όλων αυτών των μονάδων απασχολήθηκαν εκατοντάδες νέοι τεχνικοί, μειώνοντας έτσι την ανεργία σε περίοδο κρίσης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα έκανε καμπάνια και μέσω των τραπεζών καλούσε τους πολίτες για εγκατάσταση Φ/Β στις στέγες τους, μιλώντας για εγγυημένη τιμή πώλησης ρεύματος. Έτσι, παρέσυρε τον κόσμο να πάρει δάνειο, όταν όμως το ενδιαφέρον των πολιτών άρχισε να αυξάνει, η δυνατότητα αυτή αφαιρέθηκε επειδή μεγάλες εταιρείες με Φ/Β πάρκα, από τις οποίες πολλές ξένες, κάλυψαν το στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα το 2020, εκτοπίζοντας τους μικρομεσαίους Έλληνες!

Η κατάσταση σήμερα
Τα φωτοβολταϊκά στέγης παράγουν σήμερα μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ και αυτό το όφελος μοιράζεται σε πάνω από 42.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 150.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι κι έναν κοινωνικό ρόλο. Ρόλος που θα μπορούσε όμως να έχει μια μεγαλύτερη ευρύτητα και περισσότεροι οικιακοί καταναλωτές να είναι σήμερα οι ίδιοι παραγωγοί, ιδίως στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου.
Όμως, σαν να μην έφτανε αυτό, όπως τονίζει ο Πανελ. Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης, «τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ τον χρεοκόπησαν. Αυτό σύμφωνα με έγκυρες πηγές και ειδικούς, προκλήθηκε κυρίως από κακοδιαχείριση και από τα κέρδη μεγάλων εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που αν και δεν είναι ΑΠΕ, πληρώνονται έμμεσα από τον Ειδικό Λογαριασμό. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ακόμα και μετά από αναφορές βουλευτών ειδικά για τα Φ/Β στις στέγες συνεχίζει να δίνει ελλιπείς απαντήσεις και να δείχνει πως αγνοεί το τι έχει κάνει».

Ομογενοποίηση αποδόσεων
Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για «ομογενοποίηση των αποδόσεων στις ΑΠΕ», δηλαδή των μικρομεσαίων των 2 - 10 kw με τους επιχειρηματίες των 1000 kw, ενώ αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη τον «εσωτερικό βαθμό απόδοσης των κατά περίπτωση έργων», χωρίς ωστόσο να δημοσιεύει μια ολοκληρωμένη και ορθή μελέτη. Όπως τονίζει ο ΠΑΣΥΦΩΣ, «Οι ιδιαιτερότητες των Φ/Β στέγης δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια δεσμεύοντάς τα έτσι, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση-επέκταση του σπιτιού τους για 25 έτη. Η συντήρηση των σπιτιών δυσχεραίνεται σοβαρά, για τους ιδιοκτήτες θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης αν δουν πως η στέγη τους στάζει και θα πρέπει να βγάλουν τα πάνελ ψάχνοντας να βρουν το πρόβλημα».
Ακόμα, όπως αναφέρει, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει υπόψη του πως τα Φ/Β είναι μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί για πολλά έτη και αναμένεται σοβαρή μείωση της απόδοσής τους. Ήδη αναφέρονται πολλές ζημιές και φθορές. Επιπρόσθετα, το μέσο Φ/Β στέγης δεν έχει την ίδια απόδοση με ένα πάρκο ανά kw λόγω μη ενδεδειγμένης κλίσης, προσανατολισμού της στέγης κ.λπ.. Τα Φ/Β στέγης πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τον Σύλλογο, να αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστο τμήμα των σπιτιών τα οποία επιβαρύνονται από το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι) και τη λοιπή φορολόγηση, άρα λανθασμένα αναφέρεται ότι εξαιρούνται εντελώς φορολογικών υποχρεώσεων.

Κοινωνικά οφέλη
Από την άλλη, τα Φ/Β στέγης έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την κοινωνία. Ενδεικτικά, έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό τεχνικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες. Επιπλέον τα 42.000 νοικοκυριά είναι συνάμα και καταναλωτές, έτσι, αντί να προβούν στην καύση ξύλων, έχουν το επιπλέον κίνητρο να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα.  

Μειώσεις τιμών-προβλήματα
Η πλειοψηφία των Φ/Β στέγης έχουν μείωση στην τιμή πώλησης της kw από 15 -40%. Αν ζητείται να δοθεί και ένας μέσος όρος τότε η μείωση κυμαίνεται στο 27,6% για τα Φ/Β που υπέστησαν περικοπές. Το ότι τα σχετικά λίγα Φ/Β στέγης πριν τις 30/06/2011 δεν υπέστησαν περικοπή στην τιμή παραγωγής, δεν απαλύνει το πρόβλημα των υπολοίπων ιδιοκτητών που υπέστησαν περικοπές, ενώ βεβαίως για όλους καταργήθηκε η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, κάτι το οποίο μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο μέλλον ακυρώνοντας εντελώς το όποιο όφελος.
Στο μεταξύ, οι μειώσεις ήταν διαφορετικές ανά τρίμηνο σύνδεσης του έργου με τη ΔΕΗ. Μεταξύ κάποιων τριμήνων υπάρχει απότομη μείωση, ενώ μεταξύ άλλων καμία ή πολύ μικρή ή ακόμα και αύξηση. Επιπρόσθετα, η σύνδεση των Φ/Β στέγης (δηλ ημερομηνία που τέθηκαν σε λειτουργία) καθυστερούσε ένα με τρεις μήνες. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν ιδιοκτήτες που εγκατάστησαν Φ/Β την ίδια ημερομηνία να έχουν διαφορετική μείωση με υπαιτιότητα της ΔΕΗ!

Όσα παίρνουν, δίνουν…
Τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις μειώσεις αυτές είναι πολλά, σύμφωνα με τον Πανελ. Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης. Μερικοί ιδιοκτήτες πληρώνουν μέρος του δανείου του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β που παράλληλα τοποθετήθηκε. Πάνω από όλους, πρόβλημα έχουν οι χιλιάδες δανειολήπτες που συνδέθηκαν το 2012 και υπέστησαν 30 με 40% μείωση. Αυτοί πληρώνουν περίπου 3.800 ευρώ ετησίως στις τράπεζες και στην ασφάλιση. Συνεπώς, τα καθαρά τους έσοδα από το Φ/Β ίσα που επαρκούν ή δεν επαρκούν για να πληρώσουν το δάνειο, αν συνυπολογιστούν η συντήρηση, οι φθορές και άλλα έξοδα.