Πρότυπο Σχολείο δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ζωσιμαία!

on .

Σπ. Εργολάβος - Φρ. Πούρλης τονίζουν:

Πρότυπο Σχολείο δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ζωσιμαία!

Με επιστολή - καταπέλτη προς τον Υπ. Παιδείας ζητούν

ανάκληση της απόφασης για στέγασή του στην Ανατολή

• Η ταύτιση του υπό ίδρυση στα Γιάννενα Πρότυπου Σχολείου με το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής είναι ένα θέμα που αφορά όλη την πόλη των Ιωαννίνων, την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και αποτελεί απόδοση οφειλόμενης τιμής στη μνήμη των Εθνικών Ευεργετών αδελφών Ζωσιμά.
Αυτό επισημαίνουν με κατηγορηματικό τρόπο η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ασχήμια» σε βάρος της πόλης μας και των Ζωσιμάδων την απόφαση του Υπουργείου να εγκαταστήσει το Πρότυπο Σχολείο σε αχρησιμοποίητο σχολικό κτίριο της Ανατολής.
Οι δύο φορείς ζητούν ανάκληση της απόφασης αλλά και άμεση εκκαθάριση του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά, προκειμένου μέρος των εσόδων του να διατίθεται για τις ανάγκες του Πρότυπου εκπαιδευτηρίου.

Ζωσιμαία και Γιάννενα
«Η Ζωσιμαία Σχολή συνδέθηκε επί ολόκληρες δεκαετίες, τόσο πολύ με την πόλη μας, ώστε, όταν έλεγε κανείς Γιάννινα, εννοούσε πάντοτε τη Ζωσιμαία και όταν έλεγε Ζωσιμαία, η σκέψη του ερχόταν στα Γιάννινα. Πανελλήνια η απήχησή της», τονίζουν στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας οι Πρόεδροι της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων Σπύρος Εργολάβος και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Φρίξος Πούρλης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην ιστορία της Σχολής και στην εκπαιδευτική προσφορά της στον τόπο μας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «αυτό το "Μουσαίο λαμπτήρα" των Ζωσιμάδων σεβάστηκε το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος και σε ένδειξη αυτού του σεβασμού, διέθεσε τα απαραίτητα χρήματα για να ανεγερθεί ένα σύγχρονο κτίριο, στο οποίο, από το 1957, λειτουργεί το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, καθώς επίσης ανακήρυξε τη Ζωσιμαία Σχολή ως "Πρότυπον Γυμνάσιον" και ως τέτοιο λειτούργησε επί ολόκληρες δεκαετίες. Και έρχεται το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από όλα αυτά, διαγράφει όλη αυτή τη λαμπρή παράδοση της Σχολής και της πόλης και ορίζει το νέο Πρότυπο Λύκειο να στεγαστεί, όχι στο ιστορικό κτίριο της Ζωσιμαίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και λειτουργεί επί δεκαετίες ως Ζωσιμαία Σχολή, αλλά σε ένα εγκαταλειμμένο και συνεπώς ακατάλληλο κτίριο έξω και μακριά απ’ την πόλη».

«Δεν είναι θέμα καθηγητών…»
Οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης αναφερόμενοι στην αιτιολογία που προβλήθηκε για την στέγαση του Πρότυπου Σχολείου στην Ανατολή, δηλαδή στο γεγονός ότι οι διδάσκοντες του Λυκείου της Ζωσιμαίας δεν έδωσαν συγκατάθεση να γίνει αυτή Πρότυπο εκπαιδευτήριο, είναι κατηγορηματικοί. Υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να εξαρτηθεί από τις βουλήσεις των σημερινών διδασκόντων στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, ούτε θέμα λανθασμένης διατύπωσης ενός νόμου που προβλέπει τυχόν τη συγκατάθεσή τους. Είναι θέμα που αφορά την πόλη ολόκληρη, την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά, τη μακροχρόνια προσφορά της γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής προς την πόλη και προς ολόκληρο το Έθνος. Είναι όμως, μαζί μ’ αυτά, και πάνω από αυτά, θέμα απόδοσης της οφειλόμενης τιμής και του σεβασμού της μνήμης και της ιερής βούλησης των μεγάλων Εθνικών μας Ευεργετών, των Ζωσιμάδων»!

«Ασχήμια» η απόφαση!
Στην επιστολή τους οι δύο Πρόεδροι χαρακτηρίζουν ως «ασχήμια» σε βάρος της ιστορίας των Ιωαννίνων και των Ευεργετών της την απόφαση του Υπουργείου για την χωροθέτηση του Πρότυπου Σχολείου στην Ανατολή, συμπληρώνοντας ότι «αυτή την "ασχήμια" –πολιτική και ηθική– εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αποδεχτούμε σεβόμενοι τη μακροχρόνια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, τη συμβολή σ’ αυτή της Ζωσιμαίας Σχολής και, πάνω απ’ όλα, την ιερή βούληση των Ζωσιμάδων».

Ζητούν ανάκληση
Ζητούν λοιπόν από τον Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση και να ορίσει με νέα διορθωτική απόφαση, το νέο Πρότυπο – Πειραματικό Λύκειο Ιωαννίνων, να στεγαστεί στο ιστορικό κτίριο της Ζωσιμαίας Σχολής.
Παράλληλα, τον καλούν να διατάξει την άμεση εκκαθάριση του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά, και να ορίσει με νέα απόφασή του το 32,50% των εσόδων του Κληροδοτήματος να διατίθεται για τις ανάγκες του νέου Προτύπου Λυκείου, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πραγματικά ως πρότυπο.
Τέλος, καλούν τους πέντε βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, με κοινό υπόμνημά τους προς τον Υπουργό Παιδείας να ζητήσουν την ικανοποίηση του βασικού αυτού αιτήματος, που, όπως επισημαίνουν, είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Γιαννιώτικου Λαού.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ