Ακόμη 40 εκατ. στρέμματα στις βοσκήσιμες εκτάσεις!

on .

Για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής

Ακόμη 40 εκατ. στρέμματα στις βοσκήσιμες εκτάσεις!

Ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης «υιοθέτησε» πρόταση Αλ. Καχριμάνη

• Με στόχο την αύξηση της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής, που αποτελεί – τουλάχιστον θεωρητικά – ένα από τα βαριά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, περίπου 40 εκατ. στρέμματα, πρόκειται να προστεθούν στις βοσκήσιμες εκτάσεις πανελλαδικά, καθώς εντάσσονται πλέον σε αυτές και δασικές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση.
Σχετική τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές αλλάζει τον ορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων προβλέποντας ότι σε αυτές εντάσσονται και περιοχές «με βλάστηση ποώδη, φρυγανική ή ξυλώδη με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή ακόμη και μεικτή».
Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στηρίχθηκε σε προτάσεις που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. Μάλιστα χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο τους Φιλιάτες, Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησε την υποβολή τυχόν  παρατηρήσεων για πρόσθετες ρυθμίσεις.

Ψηφιακός χάρτης
Κάθε χρόνο για τις βοσκήσιμες εκτάσεις θα συντάσσεται πανελλαδικά ένας ψηφιακός χάρτης μέσω συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων (GIS), ενώ με απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καθορίζονται τα κριτήρια για την κατάταξη των βοσκήσιμων ακινήτων σε ζώνες χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας και τα στρέμματα που αναλογούν σε κάθε ζωική μονάδα.
Όσο για τη διάθεση των βοσκοτόπων στους δικαιούχους, θα γίνεται από τα συλλογικά όργανα των κτηνοτρόφων και τις περιφέρειες. Το μίσθωμα θα καταβάλλεται στον Δήμο και θα αποδίδεται υποχρεωτικά για την κατασκευή έργων υποδομής στους βοσκοτόπους και τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων.

Σύνταξη Σχεδίων
Σχετικά με τους φόβους περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι η ρύθμιση μπορεί να ανοίξει παράθυρο σε καταπατητές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι για μεν τις αναδασωτέες εκτάσεις λόγω πυρκαγιάς θα απαγορεύεται η βόσκηση για τα πρόβατα το λιγότερο επί 5 χρόνια από την ημέρα της φωτιάς, ενώ για τα κατσίκια 7 χρόνια.
Για τις αναδασωτέες εκτάσεις λόγω πυρκαγιάς στις οποίες έχει επέλθει πλήρης αναγέννηση θα επιτρέπεται η βόσκηση μόνο κατόπιν βεβαίωσης του δασάρχη ότι δεν κινδυνεύει το συγκεκριμένο οικοσύστημα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προηγηθεί σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων.
Τα σχέδια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τη λεγόμενη «βοσκοϊκανότητα» κάθε περιοχής ξεχωριστά, δηλαδή πόσα ζώα αντέχει για να βοσκήσουν ανάλογα με τη βλάστηση που διαθέτει (αριθμός δέντρων, είδος, κ.λπ.).
Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων θα γίνεται για μεν τις ιδιωτικές εκτάσεις από τους ιδιοκτήτες τους, για δε τις δημόσιες, που είναι και η πλειονότητα των βοσκοτόπων, από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις ή τις περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, με την αλλαγή του ορισμού τους οι βοσκότοποι αναμένεται να αυξηθούν από τα περίπου 11 εκατ. στρέμματα στα 55 εκατ.

Η νέα ΚΑΠ
Η τροπολογία προβλέπει ότι η χρήση βοσκής εντός εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία θα μπορεί να ασκείται ελεύθερα εφόσον «δεν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη και ανάπτυξη».
«Η αλλαγή του ορισμού αποσκοπεί στην ένταξη περισσότερων επιλέξιμων εκτάσεων προς επιδότηση από τη νέα ΚΑΠ προκειμένου να αυξηθεί η κτηνοτροφική παραγωγή (κρέας, γάλα) αλλά και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους αφού θα έχουν πρόσβαση σε φυσική ζωοτροφή», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.
Κι αυτό καθώς με τη νέα ΚΑΠ που τίθεται σε ισχύ από το 2015 και μετά, καταργείται το σημερινό καθεστώς βάσει του οποίου ο κτηνοτρόφος που ασκεί ελεύθερη κτηνοτροφία (όχι σταβλισμένη) εισπράττει ειδική ενίσχυση ανάλογα με το ζωικό του κεφάλαιο.
Από του χρόνου οι ενισχύσεις θα δίνονται με βάση την έκταση των βοσκοτόπων. Ανάλογα δηλαδή με τα στρέμματα της βοσκήσιμης έκτασης που χρησιμοποιεί και δηλώνει ο κτηνοτρόφος, θα εισπράττει και την ενίσχυση.