«Ως Ήπειρος δεν πιέσαμε ποτέ για μερίδιο στην ανάπτυξη…»!

on .

Η Άννα Εφραιμίδου – Παπασταύρου τονίζει:

«Ως Ήπειρος δεν πιέσαμε ποτέ για μερίδιο στην ανάπτυξη…»!

Η Γιαννιώτισσα υποψ. ευρωβουλευτής μιλάει στον «Π.Λ.» για

την πολιτική, τις ευρωεκλογές και το μέλλον της χώρας μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

• Παρά το γεγονός ότι ζούμε στην ομορφότερη ίσως περιοχή της Ευρώπης με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι Ηπειρώτες δεν κατορθώσαμε ποτέ να πιέσουμε αποτελεσματικά τα κέντρα, προκειμένου να έχουμε την προσβασιμότητα που δικαιούμαστε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, ούτε καν να πετύχουμε έναν καλό συντονισμό στον τομέα του τουρισμού, τονίζει στον «Π.Λ.» η Γιαννιώτισσα υποψ. ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» Άννα Εφραιμίδου - Παπασταύρου, αδελφή του πρ. Δημάρχου Ιωαννίνων Τάσου Παπασταύρου.
Διεθνούς  φήμης επιστήμονας (Ογκολόγος - Παθολόγος), με πολύχρονη εμπειρία στην Ευρώπη όπου έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας σε ιατρικά και κοινωνικά προγράμματα, βραβευμένη για το πολύπλευρο έργο της, η κ. Εφραιμίδου μιλάει στον «Π.Λ.» για την εμπλοκή της με την πολιτική, την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στην Ε.Ε., αλλά και για τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Κυρία Εφραιμίδου τι ήταν αυτό που έκανε μία καταξιωμένη επιστήμονα όπως εσείς να εμπλακείτε με την πολιτική;
-Είναι τα σημάδια των ημερών! Δεν είχα βάλει ποτέ σαν σκοπό μου να γίνω πολιτικός και πραγματικά βρέθηκα σε μία δύσκολη θέση να το αποφασίσω αυτό μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όταν μου έγινε πρόταση. Το «Ποτάμι» δεν είναι ένα κόμμα με μεγάλη πορεία, όμως γνώριζα τον Στ. Θεοδωράκη και τον πυρήνα του κόμματος και ήξερα ότι συμμεριζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς για το πού πάει ο τόπος και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή της πολιτικής σκηνής σήμερα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να έρθει μόνο από πολίτες που δεν έχουν εμπλακεί ξανά στην πολιτική, που είναι «καθαροί», έχουν την κοινωνική καλή μαρτυρία, είναι καταξιωμένοι στη δουλειά τους…
• Γι’ αυτούς τους λόγους δηλαδή επιλέξατε να είστε υποψήφια στις ευρωεκλογές με το «Ποτάμι»;
-Το «Ποτάμι» είναι ένα καινοτόμο κόμμα, έχει διαφορετικές προτάσεις και πιστεύω βαθιά ότι η ανάκαμψη από την κρίση θα προέλθει από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μπει μπροστά συνειδητά, με κάθε κόστος.

Ισότιμα στην Ε.Ε.
• Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι καινούριοι Έλληνες ευρωβουλευτές κατά την επόμενη πενταετία στο να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας μας;
-Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία κρίσιμη περίοδος για το μέλλον της Ευρώπης με το οποίο είναι συνδεδεμένο και το δικό μας μέλλον. Αυτή τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο γίνονται τεράστιες αλλαγές και ανάλογα θα καθοριστεί το πρόσωπο της νέας Ευρώπης. Θα υπερισχύσει το κοινωνικό πρόσωπο, η ισοτιμία των κρατών, οι ομάδες οι οποίες θέλουν μία ολιγαρχία Βορείων στην Ευρώπη; Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διεκδικήσουμε την ισότιμη συμμετοχή μας μέσα στην Ε.Ε. και να ανακτήσουμε κυρίως την αξιοπιστία μας, γιατί την έχουμε χάσει παντελώς.
• Πώς θα πετύχουμε την ισότιμη αυτή συμμετοχή μας στην Ε.Ε.;
-Για να καθίσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε με τους ίδιους όρους και την ίδια γλώσσα πρέπει να καταλαβαίνουμε πως σκέφτονται οι ξένοι. Δεν πρέπει να λέμε άλλα εδώ, άλλα εκεί! Πρέπει να τους έχουμε ζήσει και να κατανοούμε τους κώδικές τους.
• Εσείς τους έχετε ζήσει τους Ευρωπαίους, έτσι δεν είναι; Λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης…
-Η εμπειρία μου στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια ως εμπειρογνώμονας και η συνεργασία μου σε διεθνή φόρουμ με πολλούς ξένους πιστεύω ότι μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, την οποία νομίζω ότι χρειάζεται η χώρα. Δεν θα πάω εκεί ως εκπρόσωπος ή… φερέφωνο μιας κομματικής γραμμής. Θα πάω έχοντας συζητήσει τα προβλήματα και μεταφέροντας πίσω ανοιχτά στους πολίτες τα προβλήματα που διαμορφώνονται στο διάλογο που επιδιώκουμε.
• Τι ακριβώς έχετε κάνει στην Ευρώπη ως εμπειρογνώμων;
-Eίχα την τιμή να κληθώ από την ίδια την Ε.Ε. ως εμπειρογνώμων για θέματα καρκίνου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Φτιάξαμε τότε με άλλους λαμπρούς επιστήμονες ένα πρόγραμμα που λέγεται «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου» και ισχύει μέχρι σήμερα. Πετύχαμε την χρηματοδότηση διαχρονικά του προγράμματος αλλά και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα απ’ αυτό για την πρόληψη του καρκίνου και για την έρευνα. Τώρα, αν η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε αυτές τις ευκαιρίες σωστά ή όχι, επιτρέψτε μου να έχω σοβαρές επιφυλάξεις. Πάρα πολλές φορές είμαστε ως χώρα τρομερά εκτεθειμένοι απέναντι στους εταίρους μας!
• Αν εκλεγείτε, να υποθέσω ότι θα ασχοληθείτε στο Ευρωκοινοβούλιο με θέματα υγείας και κοινωνικού περιεχομένου γενικότερα;
-Βεβαίως! Θα ασχοληθώ με κοινωνικά θέματα, μέρος των οποίων και πρώτο στην ατζέντα είναι η ανεργία, την οποία ως γιατρός βλέπω καλά στην χώρα μας. Δεν είμαστε όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Είμαστε Ευρωπαίοι με τελείως διαφορετικά δικαιώματα όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από το πολιτικό σκηνικό. Αν δεν μπούμε ισότιμα μέσα στην Ε.Ε. και αν δεν διεκδικήσουμε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα αλλά και καθήκοντα με τους άλλους Ευρωπαίους, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε μία άλλη Ευρώπη που δεν την θέλει κανένας.
Θέλω να προσθέσω εδώ ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν τεράστια κονδύλια για έχοντες ανάγκη, για πρόνοια, για υποστήριξη ΑμεΑ. Τα παίρνουμε και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα μεταφράσουμε ούτε καν σε πεζοδρόμια για να κινούνται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει…

Το μέλλον της Ηπείρου
• Η Ήπειρος είναι από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε.. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές της για το μέλλον;
-Φτωχή σε εισόδημα και πολύ ψηλά σε ανεργία είναι η Ήπειρος. Στο δικό μας μυαλό η Ελλάδα είναι φως, τοπίο, αέρας, θάλασσα. Προσθέτω για την Ήπειρο και τα βουνά. Είμαστε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, που κατάφερε να διατηρήσει τον χαρακτήρα της, γι’ αυτό κι έχει τουρισμό. Εδώ είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και σ’ αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Όμως δεν έχει υπάρξει ποτέ πρόταση και συντονισμός του τουρισμού. Δουλεύουμε με δωμάτια προς ενοικίαση ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε απ’ τα καλύτερα θέρετρα…
Όσο για τα Γιάννενα, έχουμε την ωραιότερη λίμνη της Ελλάδας και δεν την αξιοποιούμε όπως θα μπορούσαμε, δίπλα στην οποία υπάρχει μία ιστορία μοναδική.
• Εδώ δεν έχουμε Αεροδρόμιο της προκοπής στην πρωτεύουσα της Ηπείρου…
-Ακριβώς έτσι είναι! Σας διαβεβαιώνω ότι το ίδιο πράγμα που συμβαίνει σήμερα, να έρχονται και να φεύγουν οι πτήσεις χωρίς να προσγειώνονται τα αεροπλάνα, συνέβαινε και όταν εγώ ήμουν παιδί! Δρόμοι δεν υπάρχουν, ευτυχώς έγινε η Εγνατία, αλλά το ερώτημα είναι: Ως Ηπειρώτες γιατί δεν μπορέσαμε ποτέ να πιέσουμε τα κέντρα, εφόσον αυτά ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη, ώστε να έχουμε μία προσβασιμότητα σ’ αυτήν την ανάπτυξη; Δεν διαθέταμε προφανώς την κατάλληλη εκπροσώπηση σε πολιτικό επίπεδο. Χρήματα υπήρξαν και το ερώτημα είναι πού πήγαν αυτά. Δεν υπάρχει διαφάνεια διαχείρισης.
Άρα, θέλουμε δημοσιοποίηση προγραμμάτων, διαφανή διεκδίκηση και βοήθεια προς τους πολίτες. Οι φορείς διεκδικούν, όχι το κράτος. Αυτό κατευθύνει. Πρέπει ν’ αλλάξουμε νοοτροπία.
• Πώς βλέπετε τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας που γίνονται σήμερα;
-Oι αλλαγές ονομάτων των φορέων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν συστήνουν αλλαγή! Δεν έχω καταλάβει γιατί κάθε δύο μήνες αλλάζουν τα τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ ή του ΠΕΔΥ. Κάποιος πρέπει να αιτιολογήσει γιατί ξοδεύουμε χρήματα σε τέτοιες αλλαγές. Επίσης δεν συμφωνώ με το πλαφόν, με το να βάζουμε κάποιον, γιατρό ή ασθενή, στην… κλίνη του Προκρούστη και να κόβουμε το κεφάλι ή τα πόδια όταν ξεφεύγουν απ’ αυτήν! Χρειάζονται λοιπόν κριτήρια, χρειάζεται οριοθέτηση αρμοδιοτήτων, οργάνωση και απαιτείται αξιολόγηση των γιατρών που ουδέποτε την ενεργοποίησε η Πολιτεία, αν και προϋπάρχει ο νόμος.
• Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπατριώτες σας πολίτες ενόψει ευρωεκλογών;
-Το μήνυμά μου είναι «όλοι στις κάλπες»! Οι πολίτες έχουν τεράστια ισχύ με την ψήφο τους. Πρέπει να υποδηλώσουν στο υπάρχον σύστημα ότι θέλουν αλλαγή στάσης, διάλογο και θέλουν να βρουν κοινούς άξονες για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, που δεν θα μετατοπίζονται και θα αλλάζουν κάθε φορά που ένα κόμμα έρχεται στην εξουσία.