Φορείς και κάτοικοι των Τζουμέρκων αντιδρούν σε υδροηλεκτρικά έργα…

on .

Με ανοιχτή επιστολή προς υποψήφιους

Φορείς και κάτοικοι των Τζουμέρκων αντιδρούν σε υδροηλεκτρικά έργα…

Ζητούν προτάσεις για ανάπτυξη της ορεινής περιοχής τους…

• Τα μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα βάζουν μπροστά φορείς, σύλλογοι και κινήσεις πολιτών των χωριών των Τζουμέρκων  και απευθυνόμενοι στους υποψήφιους Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Περιφερειακούς, Δημοτικούς και Τοπικούς συμβούλους τους καλούν με ανοιχτή επιστολή δημόσια να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής.
Και ακόμη τους ζητούν να δεσμευτούν, μέσα από μια συνοπτική, ρεαλιστική, με επιχειρήματα παρουσίαση, για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων.

Η επιστολή…
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή τους: «τα τελευταία χρόνια στους Δήμους των Τζουμέρκων στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, στήθηκε ένας χορός κατασκευής μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών (Άραχθος, Θεοδώριανα, Κυψέλη, Άγναντα, Καταρράκτης, Λεπιανά, Αβαρίτσα κ.α.) καθώς και τριών μεγάλων αιολικών πάρκων, δύο στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και το τρίτο στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη,  στην κορυφογραμμή των Τζουμέρκων, που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς και ταυτότητά μας.
Τα σχέδια εγκατάστασης των περισσοτέρων σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας και φυσικού κάλλους,  θέτουν σε κίνδυνο το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, που είναι ο φυσικός μας πλούτος. Κάποια  από αυτά συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τον πολυετή και νικηφόρο  αγώνα για την ακύρωσή τους. Τα επιχειρήματα των εταιρειών και των υποστηρικτών τους είναι θέσεις εργασίας, έσοδα για το Δήμο και τις τοπικές κοινωνίες».

Ελάχιστα οφέλη…
Όπως τονίζουν στην επιστολή τους η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, οι Σύλλογοι Προστασίας Αράχθου, «οι Ορεινοί», Κυψελιωτών Άρτας «ο  Άγιος Κοσμάς», κάτοικοι Αβαρίτσας-Παλαιοκάτουνου, Βουργαρελίου, Τετρακώμου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων «τα «οφέλη»  που έχουμε σήμερα από τέτοια έργα που λειτουργούν στην περιοχή μας , είναι  ελάχιστες ή μηδενικές θέσεις εργασίας, το 1,7% στο Δήμο (αν αποδίδεται και αυτό) και  το 1% που έπρεπε να πιστώνεται στα τιμολόγια  της ΔΕΗ των κατοίκων να μην αποδίδεται ποτέ».
Και ζητούν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, «που θα έχει σαν μοχλό του  την προστασία, την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και  της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μια ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, με στοχευμένες δράσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της  κτηνοτροφίας, της τοπικής οικονομίας, τις εναλλακτικές ορεινές καλλιέργειες, την εγκατάσταση ενός μικρού χιονοδρομικού πάρκου στο «Σταυρό» Θεοδωριάνων, ένα μουσείο υδροκίνησης στην Αβαρίτσα, έναν δρόμο που θα συνδέει την Άγνατα με το Βουργαρέλι».