Ο λόφος της Καστρίτσας αποκαλύπτει τα... μυστικά του!

on .

Σε εξέλιξη τα έργα ανάδειξης του χώρου

Ο λόφος της Καστρίτσας αποκαλύπτει τα... μυστικά του!

Η ιστορία, η σημασία της περιοχής και οι ανακαλύψεις

• Ένα από τα σημαντικότερα έργα, που εκτελείται στην περιοχή μας και αφορά στην προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου Καστρίτσας, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παραδοθεί, σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση, εντός του επόμενου έτους 2015.
Το έργο, προϋπολογισμού 1.200.000,00 ευρώ, εκτελείται από το 2011, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την ΙΒ’ ΕφοΕφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Έργα και ανακαλύψεις
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένοι καθαρισμοί του χώρου και έχουν σχεδόν κατασκευασθεί δύο, μικρών διαστάσεων, λιθόχτιστα κτίρια υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού.
Στη νοτιοανατολική πλευρά της ακρόπολης, απεκαλύφθη το τείχος της αρχαίας πόλης σε εντυπωσιακό ύψος και με το ένα σκέλος του να θυμίζει το σχήμα λόγχης ή πρώρας καραβιού!

Ζώνη Προστασίας Α’
Σημειώνεται ότι ο λόφος της Καστρίτσας, κηρύχθηκε με δύο υπουργικές αποφάσεις (το 1961 και το 2002) ως αρχαιολογικός χώρος. Με υπουργική απόφαση του 2007, ο αρχαιολογικός χώρος του λόφου της Καστρίτσας θεσμοθετήθηκε ως Ζώνη Προστασίας Α’.
Η Καστρίτσα προτείνεται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες για τους επισκέπτες αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας.

Η ακρόπολη της Καστρίτσας
Έχει υποστηριχθεί ότι είναι η αρχαία Τέκμων, που άκμασε ιδιαίτερα την εποχή της Ηπειρωτικής Συμμαχίας, δηλαδή μετά τα μέσα του 3ου αι. π.Χ., όταν οι Μολοσσοί με βασιλιά τον Πύρρο, έφθασαν στο απόγειο της δύναμής τους, απλώνοντας την κυριαρχία τους σε όλη την Ήπειρο. Η στρατηγική θέση της πόλης, στο σημείο όπου διασταυρώνονται οι κύριοι δρόμοι που οδηγούσαν στην Αμβρακία στα Νότια, στην περιοχή των Κασσωπαίων στα Ν.Δ., στη Θεσσαλία μέσω των περασμάτων του Δρίσκου και του Ζυγού στα Ανατολικά και στο θρησκευτικό κέντρο της Δωδώνης στα δυτικά και η δεσπόζουσα θέση της στο μέσο μιας ιδιαίτερα εύφορης περιοχής, αποτελούσαν ευνοϊκούς παράγοντες για την απρόσκοπτη ευμάρεια της πόλης.

Το σπήλαιο
Σημειώνεται ότι στη δυτική πλευρά του λόφου, η ανασκαφή του ομώνυμου Παλαιολιθικού σπηλαίου που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge τη δεκαετία του 1960 έφερε στο φως την πρωιμότερη ανθρώπινη εγκατάσταση στο λεκανοπέδιο, που χρονολογείται στην ανώτερη παλαιολιθική περίοδο, περίπου στα 22.000 χρόνια π.Χ.
Η διαχρονική χρήση του χώρου από την παλαιολιθική περίοδο ως τα νεώτερα χρόνια, δηλώνεται από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, η οποία λειτουργεί ως σήμερα. Κτίστηκε κατά τον 11ο – 12ο αι. μ.Χ. σε πλάτωμα στο κεντρικό σημείο του λόφου μέσα στην ακρόπολη.

Στα νεότερα χρόνια
Στα νεότερα χρόνια, εντοπίζονται πολυβολεία, αποθήκες, παρατηρητήρια και αμυντικοί πύργοι, που κατασκευάστηκαν την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων από τους Τούρκους, για τον έλεγχο της περιοχής, βεβαιώνοντας τη στρατηγική θέση που κατέχει η περιοχή.