Η Ήπειρος έχει ανάγκη από ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο

on .

Η Ήπειρος έχει ανάγκη από ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο

Πρόταση Αλ. Καχριμάνη στα εγκαίνια της «Πανηπειρωτικής 2014». Έτοιμο οικόπεδο στο Κάτω Σταυράκι…

• Θεσμό για τα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί η «Πανηπειρωτική Έκθεση», η οποία διοργανώνεται φέτος στο ΕΑΝΚΙ για 16η συνεχόμενη χρονιά.
Η «Πανηπειρωτική» άνοιξε επίσημα προχθές τις πύλες της (φωτό) και εκείνο που κυριάρχησε κατά την τελετή των εγκαινίων ήταν η πρόταση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για την δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες σε οικόπεδο που η Περιφέρεια έχει ήδη ετοιμάσει στο Κάτω Σταυράκι.
Η αναβάθμιση της Έκθεσης, βασικός στόχος της οποίας είναι η προβολή και προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας, είναι αναγκαία, αν θέλουμε να κάνουμε ως τόπος ένα βήμα μπροστά κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Εξάλλου, η Λιμνοπούλα δεν μπορεί να διαθέτει επ’ άπειρο για την «Πανηπειρωτική» χώρους οι οποίοι πρέπει να αποδοθούν στη Γιαννιώτικη νεολαία! Όλα αυτά όμως θα συζητηθούν μετά τις εκλογές από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα εγκαίνια
Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τον αγιασμό τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Κύκλος» που διοργανώνει την έκθεση Γιώργος Μπασέκης ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε και πάλι παρόντες μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου στον αγώνα προβολής της Ηπειρωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εταιρία μας με την συμπαράσταση της Περιφέρειας, κόντρα στις αντιξοότητες των καιρών, φιλοδοξεί να πετύχουν και φέτος οι στόχοι της Πανηπειρωτικής που δεν είναι άλλοι από την προβολή των επιχειρήσεων και την προώθηση των δυνατοτήτων τους. Η έκθεση έχει πλέον καταστεί θεσμός όχι μόνο για τα Γιάννενα, αλλά για την Ήπειρο γενικότερα».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος τόνισε την πεποίθηση ότι παρά την δύσκολη χρονιά, σύντομα θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. «Ο τουρισμός, η δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας και η προώθηση του πρωτογενή τομέα παραγωγής για την οποία καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια και μαζί οι υποδομές που γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τα Γιάννενα να κάνουν τα αναγκαία βήματα προς τα μπρος για να ξεπεράσουν την κρίση και να κάνουν το επόμενο βήμα που θα είναι η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση Καχριμάνη
Έτοιμος είναι από την Περιφέρεια Ηπείρου ένας μεγάλος χώρος στα Κάτω Μάρμαρα όπου μπορεί, εφόσον δώσουν το «πράσινο φως» όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να λειτουργήσει μια μόνιμη έκθεση για την Ήπειρο, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Η «Πανηπειρωτική» διοργανώνεται για τελευταία φορά στο ΕΑΝΚΙ, όπως ανέφερε, καθώς ο χώρος του πρέπει να αποδοθεί ως γήπεδο στη νεολαία. Υπάρχει ωστόσο, είπε, ένα έτοιμο οικόπεδο στα Κάτω Μάρμαρα που το έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. «Μετά τις εκλογές όλοι οι παράγοντες που θα προκύψουν θα πρέπει να συζητήσουν, ώστε να φτιάξουμε ένα χώρο που δεν θα είναι μόνο έκθεση, αλλά θα μπορεί όλο το χρόνο να χρησιμοποιείται από τη νεολαία. Το πράγμα είναι εύκολο, ο χώρος είναι έτοιμος από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Η Βίκυ Ευταξά
Η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πως εκθέσεις όπως η «Πανηπειρωτική» αποτελούν μια προσπάθεια που έχει αναπτυξιακό ρόλο, σε καιρούς χαλεπούς όπως αυτοί που διανύουμε.
Η κ. Ευταξά συντάθηκε με την πρόταση του Αλέκου Καχριμάνη για δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στα Γιάννενα, σημειώνοντας ότι «βρίσκω πολύ καλή την ιδέα, αυτή εδώ η Έκθεση να μεταγραφεί τόσο όσον αφορά το χώρο αλλά και όσον αφορά την ποιότητα» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτές οι εκθέσεις βοηθούν πάρα πολύ στην κατεύθυνση της τεχνολογίας, της εξέλιξης, της καινοτομίας».

***
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή στην «Πανηπειρωτική 2014» σημαντικών φορέων όπως τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Πιερίας, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ