Σπείρα έκλεβε στα Γιάννενα και πουλούσε… στην Αλβανία

on .

Σπείρα έκλεβε στα Γιάννενα και πουλούσε… στην Αλβανία

Αδυναμία στα γεωργικά εργαλεία είχαν οι τέσσερις δράστες

• Μπόλικο χρήμα κέρδιζε σπείρα Αλβανών που είχαν στήσει επιχείρηση μέσω της οποίας έκλεβαν γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα από την περιοχή των Ιωαννίνων και όχι μόνο, τα μετέφεραν και τα πωλούσαν στην χώρα τους!
Τελικά όμως δεν την γλίτωσαν. Μετά από έρευνα των αστυνομικών αρχών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων μελών της σπείρας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Οι τέσσερις δράστες που εντοπίστηκαν είναι Αλβανοί ηλικίας  31, 42, 41 και 43 ετών. Στις έρευνες για την ταυτοποίησή τους συμμετείχε το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων, το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών Ηπείρου, το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά, το Αστυνομικό Τμήμα Κακαβιάς και το Αστυνομικό Τμήμα Kήπων.

Πώς ακριβώς δρούσαν
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες αφαιρούσαν γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα από επιχειρήσεις και αποθήκες σπιτιών στην περιοχή των Ιωαννίνων και στη συνέχεια τα μετέφεραν με αυτοκίνητο στην Αλβανία, όπου  μεταπωλούνταν από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αρχικά κατόπτευαν τους στόχους που επέλεγαν και αφού έλεγχαν τον τρόπο λειτουργίας και τις μεθόδους ασφαλείας, στη συνέχεια προέβαιναν στις διαρρήξεις και τις κλοπές, ενώ λάμβαναν και αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης για να αποκρύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Πολλές οι κλοπές
Από την αστυνομική έρευνα  προέκυψε ότι οι  δράστες διέπραξαν, κατά τον προηγούμενο χρόνο,  μία σειρά από  κλοπές – διαρρήξεις. Πιο αναλυτικά, στα τέλη Ιουλίου είχαν διαρρήξει τυροκομείο στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, παραβιάζοντας με αιχμηρό αντικείμενο την κεντρική πόρτα εισόδου και αφαίρεσαν  μηχανήματα και εξαρτήματα  μεγάλης αξίας. Αρχές Σεπτεμβρίου αφαίρεσαν αντικείμενα από εργαστήριο τυροκομικών προϊόντων. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2013 αφαίρεσαν από αποθήκη σπιτιού στις Καρυές Ιωαννίνων γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των τεσσάρων δραστών, ο 31χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο επειδή μετά από έρευνα στο σπίτι του διαπιστώθηκε ότι έκρυβε κλοπιμαία (γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό).
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στην   Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων, για να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση και άλλων παρόμοιων παράνομων πράξεων.