Η Πολιτεία καιρός είναι ν’ ασχοληθεί και με το… μαύρο χάλι των παιδότοπων!

on .

Απογοητευτική η εικόνα στα Γιάννενα

Η Πολιτεία καιρός είναι ν’ ασχοληθεί

και με το… μαύρο χάλι των παιδότοπων!

Ξεκινούν άμεσα έλεγχοι σε παιδ. χαρές και σταθμούς των Δήμων

• Έπρεπε να χαθεί η ζωή ενός αθώου παιδιού σε παιδότοπο της Αττικής, για να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι υποδομές και εγκαταστάσεις των Δήμων ανά την Ελλάδα στις οποίες φιλοξενούνται παιδιά!
Υποδομές για τις οποίες, τις ελλείψεις, τις φθορές και τα προβλήματα ο τοπικός Τύπος, τόσο στα Γιάννενα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, επισημαίνει διαρκώς, χωρίς όμως να εισακούγεται!
Μετά λοιπόν το πρόσφατο τραγικό συμβάν στο Ελληνικό, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, με κατ' επείγον έγγραφό του προς τους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Δήμους όλης της χώρας, ζητά την άμεση έναρξη ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές καθώς, και παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να κριθεί κατά πόσο αυτοί παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για την ασφάλεια των παιδιών.
Όσον αφορά την πρωτεύουσα της Ηπείρου, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη φαντασία, για να υποθέσει ποια θα είναι τα πορίσματα των επιτροπών που θα επιφορτιστούν με του ελέγχους, αφού η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδότοποι του Δήμου είναι γνωστή! Καλύτερη είναι η εικόνα όσον αφορά τους παιδικούς και βρεοφονηπιακούς σταθμούς, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κατασκευαστεί πολλοί καινούριοι.

Πολλά τα προβλήματα
Ο «Π.Λ.» και ο τοπικός Τύπος επανειλημμένα έχουν επισημάνει τα προβλήματα που παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της πόλης των Ιωαννίνων και άλλους δημοτικούς χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από παιδιά. Παιχνίδια φθαρμένα ή ξεχαρβαλωμένα, άκρως επικίνδυνα για τα Γιαννιωτόπουλα που ασχολούνται μαζί τους, έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, κατοικίδια και αδέσποτα που αφήνουν τις ακαθαρσίες τους εντός των χώρων αυτών είναι μερικά απ’ τα βασικότερα προβλήματα στους παιδότοπους των Ιωαννίνων μας που η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να λύσει.
Με εξαίρεση την Παιδική Χαρά στο Πάρκο Κατσάρη και αυτή στον Κουραμπά που τελεί υπό ανάπλαση, αν και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε καθημερινά παιδιά παρά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι δημοτικοί παιδότοποι και τα πάρκα της πόλης μας παρουσιάζουν προβλήματα. Η παιδική χαρά στο Πάρκο «Λιθαρίτσια», η αντίστοιχη στο Άλσος, οι χώροι και τα παρκάκια στην Οδό Ναπ. Ζέρβα, στην Φ. Τζαβέλλα, στο Γηροκομείο και στην Αγία Τριάδα, είναι μερικοί μόνο απ’ αυτούς που έχουν ανάγκη από γερές παρεμβάσεις προκειμένου να εκπληρώνουν σωστά το σκοπό τους και για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά.
Σε κάποιες παιδικές χαρές τις ευθύνες του Δήμου ανέλαβαν εθελοντικές ομάδες και σωματεία, όπως σ’ αυτήν πάνω από το Δημοτικό Ωδείο και σε εκείνη της οδού Βλαχάβα, στις οποίες είχαν παρέμβει οι Paguristas, όμως αυτό δεν αρκεί. Αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης των υποδομών του Δήμου που φιλοξενούν παιδιά, οι κίνδυνοι πάντα θα παραμονεύουν.

Ξεκινούν έλεγχοι
Ο Υπουργός Εσωτερικών με επείγον έγγραφό του ζητά απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς να γίνει επανέλεγχος στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες λειτουργία παιδότοπων. Παράλληλα, τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους, προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.  Τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τι θα καταγράψουν
Ειδικότερα, ζητείται η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε Δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου. Ο Υπουργός ζητά, επίσης, να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι  τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους!

Τριμελείς επιτροπές
Σε ότι αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή θα γίνεται από τριμελή επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε Νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέλος, ο Γ. Μιχελάκης καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ελέγξουν την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτιρίων και των χώρων που λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί των Δήμων, υπό οποιαδήποτε μορφή.