Η Ήπειρος ελπίδες έχει μόνο με μια δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη!

on .

Ο υπ. ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» Κ. Ντίνας μιλάει στον «Π.Λ.»

Η Ήπειρος ελπίδες έχει μόνο με μια

δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη!

«Χρειαζόμαστε ένα καλά μελετημένο εκπαιδευτικό σύστημα...»

• «Μόνο αν φτιάξουμε μια δυνατή Ελλάδα, που θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και με αξιώσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι απλώς να αντλούμε ευκαιριακούς οικονομικούς πόρους έχουν ελπίδες και οι φτωχές και αδύναμες περιοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως είναι η Ήπειρος...».
Τα παραπάνω τόνισε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξή του στον «Πρ. Λόγο» ο κ. Κώστας Ντίνας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος αύριο, Παρασκευή 2 Μαΐου αναμένεται στα Γιάννενα, όπου, ως καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της, είναι προσκεκλημένος από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, στο πλαίσιο διημερίδας γλωσσικής διδασκαλίας. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ντίνας έχει διδάξει ρουμανικά, βουλγαρικά και τουρκικά στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και έχει πολυετή διδακτική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Η συνέντευξη
Να τι απάντησε στον «Πρ. Λόγο» ο κ. Ντίνας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές:

• Κύριε Καθηγητά, ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι»;
- Το πολιτικό σύστημα  χωρίς να θέλω επ’ ουδενί να μηδενίσω την προσφορά κάποιων κομμάτων στην πρόοδο της χώρας με τις υπάρχουσες οργανωτικές δομές και τις κυρίαρχες εντός του νοοτροπίες, έχει οδηγήσει τον τόπο σε ναυάγιο και τον εαυτό του σε πλήρη απαξίωση. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο κόσμος ήταν έτοιμος να χρεώσει συλλήβδην στο πολιτικό σύστημα όλα τα κακά που συνέβαιναν γύρω του και να στραφεί σε μεσσίες ή απλώς τιμωρούς για να δείξει τον θυμό του, εμφανίστηκε το Ποτάμι και έδωσε μια νέα προοπτική. Θεώρησα ότι ήταν αυτή τη στιγμή η ώρα να συμβάλω και εγώ στο νέο εγχείρημα της «πολιτικής χωρίς κομματικό παρελθόν». Θέλω να προσφέρω με τη γνώση και την εμπειρία μου στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου.

• Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί για εσάς η Ευρώπη σε αυτήν ειδικά την εποχή των πολλών ταχυτήτων, του ελληνικού μνημονίου και των έντονων τελικά κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων;
- Παρά τις πολλές του αδυναμίες, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική· η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Ασφαλώς μια οικειοθελής ένωση κρατών κι εδώ είναι η διαφορά της Ευρώπης από τις ΗΠΑ έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες στο να καταφέρει να εκφράσει όλους τους πολίτες της, να πετύχει αυτό που συνηθίσαμε να λέμε: ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συνιστά όμως πρόκληση για όλους, μένοντας στην Ευρώπη και το ευρώ, να επιδιώξουμε να τη μετατρέψουμε σε έναν χώρο στον οποίο θα αισθάνονται όλοι «σαν στο σπίτι τους», χωρίς κραυγαλέες ανισότητες και αποκλεισμούς.

• Σε σχέση με την εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων, στη χώρα μας ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα σχέδιά σας αναφορικά πάντοτε με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό;
- Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Και οι υποδομές που υπάρχουν είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκείς. Δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα, ούτε υποστηρίζω ότι μόνο οι υποδομές θα λύσουν τα προβλήματα. Μένουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν.
Στην εποχή μας, που όλα γύρω μας αλλάζουν λόγω της μεγάλης κινητικότητας των ανθρώπων και της ιλιγγιώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, χρειαζόμαστε ένα καλά μελετημένο και σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, το οποίο θα συνδυάζει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες με τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Στην εκπαίδευση δεν πρέπει κάθε νέα κυβέρνηση να γκρεμίζει ό,τι έκτισε η προηγούμενη·. Άλλωστε η όποια εκπαιδευτική αλλαγή απαιτεί περισσότερα χρόνια από μια κυβέρνηση και σίγουρα από τη θητεία ενός υπουργού, για να αποδώσει και να αξιολογηθεί αν πέτυχε. Κι ένας μόνιμος ειδικός υφυπουργός Παιδείας θα μπορούσε να είναι μια αρχή· το ακούμε χρόνια, αλλά δεν το έχουμε ακόμα τολμήσει.

• Ποια είναι η πολύτιμη κατάθεση ενός πανεπιστημιακού δασκάλου σε μια ανταγωνιστική προεκλογική περίοδο; Τι είναι αυτό που εσείς κομίζετε από την εμπειρία και τα βιώματά σας στο Πανεπιστήμιο στον πολιτικό βίο πλέον;
- Το πανεπιστήμιο είναι κατεξοχήν ο χώρος από όπου ξεκίνησαν οι μεγαλύτερες αλλαγές διαχρονικά· κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο των σωστών θέσεων. Αυτές μπορούν να βρεθούν παντού. Το ζητούμενο είναι η δημιουργική σύνθεσή τους προς όφελος της κοινωνίας. Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά ενός πολιτικού από έναν επιστήμονα: ο πολιτικός είναι σίγουρος για τα πάντα, ενώ ο επιστήμονας ξεκινά αμφισβητώντας τα πάντα.

• Το «Ποτάμι» με ποιες θέσεις και πρόγραμμα κατεβαίνει στις ευρωεκλογές; Ποιος ο ρόλος σας στη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος του «Ποταμιού»;
- Το Ποτάμι, παρότι ο νεότερος πολιτικός σχηματισμός από όσους συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, έχει ανακοινώσει ήδη ένα πρόγραμμα με τις βασικές του θέσεις με τίτλο: «Μια δυνατή Ελλάδα σε μια δίκαιη Ευρώπη». Και όσο προχωράμε προς τις εθνικές εκλογές οι θέσεις αυτές θα εξειδικεύονται. Το πρόγραμμα του Ποταμιού δε φτιάχνεται σε κλειστές συσκέψεις ενός κονκλάβιου που αποτελείται από σοφούς οι οποίοι έχουν ―και μόνον αυτοί― λύσεις για τα πάντα. Σε μια Ευρώπη και σε έναν κόσμο όπου κυριολεκτικά «τα πάντα ρει» το πρόγραμμα ενός κόμματος πρέπει να είναι υπό συνεχή διαμόρφωση, για να είναι πάντα επίκαιρο. Σ’ αυτή τη διαδικασία καλούμε και όλους τους πολίτες που έχουν να προτείνουν κάτι να το κάνουν. Είπαμε: κανείς δεν έχει το μονοπώλιο των σωστών λύσεων για τα πάντα.

• Η Ήπειρος είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
- Θα μπορούσα να απαντήσω με τον τίτλο του προγράμματός μας: Μια δυνατή Ελλάδα σε μια δίκαιη Ευρώπη. Μόνο αν επιδιώξουμε όλοι να φτιάξουμε μια δυνατή Ελλάδα (όχι μια Ελλάδα θυμωμένη ούτε μια Ελλάδα επαίτη), που θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και με αξιώσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο αν στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε επί το δικαιότερον την Ευρώπη και όχι απλώς να αντλούμε ευκαιριακά οικονομικούς πόρους, έχουν ελπίδες οι φτωχές και αδύναμες περιοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι εύκολες υποσχέσεις γρήγορα διαψεύδονται και πάντως δεν ταιριάζουν σε μας στο Ποτάμι, που επιδιώκουμε να φέρουμε ένα νέο ήθος στην πολιτική συζήτηση.