ΠΑΝΤ. ΚΑΨΗΣ: Προτεραιότητα η προστασία όσων σήμερα έχουν πρόβλημα επιβίωσης…

on .

Ο υποψ. ευρωβουλευτής της Ελιάς μιλάει αποκλειστικά στον «Πρωινό Λόγο»

ΠΑΝΤ. ΚΑΨΗΣ: Προτεραιότητα η προστασία όσων σήμερα έχουν πρόβλημα επιβίωσης…

➦ Ν’ αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου…

• «Η σταδιακή σύγκλιση της Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνει με σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, απ’ όσο γνωρίζω, έχει γίνει καλή προετοιμασία στον εντοπισμό των αναπτυξιακών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες της χώρας».
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς Παντελής Καψής, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο».
Ο πρώην υπουργός στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και τελευταία στην συγκυβέρνηση ΝΔ. – ΠΑΣΟΚ, από τους κορυφαίους Έλληνες δημοσιογράφους (πρώην Δ/ντής στα «Νέα» των Αθηνών) απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του «Π.Λ.», αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, στην Εγνατία Οδό, στον Τουρισμό κ.α.
Ο κ. Καψής επεσήμανε  ότι οι πόροι από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα που καταρτίζονται, θα είναι λιγότεροι την επόμενη περίοδο, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα!

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το πλήρες κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας αποκαλυπτικής συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή κ. Παντελή Καψή προς τον «Πρωινό Λόγο» έχει ως εξής:

• Κύριε Καψή τι είναι αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με την Ελιά;
-Τα τελευταία χρόνια έχω αναλάβει υπουργικά καθήκοντα σε κρίσιμες για τη χώρα συγκυρίες. Την πρώτη φορά στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν το διακύβευμα ήταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, και τη δεύτερη όταν, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, το μεγάλο στοίχημα ήταν η δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης. Δέχτηκα την πρόσκληση να είμαι στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, κυρίως γιατί θέλω να είμαι παρών στην κρίσιμη συζήτηση για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πορεία που θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία. Με την παρουσία μου όμως στο ψηφοδέλτιο επιθυμώ και να αναδείξω τη σημασία της ισχυρής Κεντροαριστεράς που συμβολίζει η δημιουργία της Ελιάς.

Η Ελιά ενωτικό εγχείρημα…

• Πώς βλέπετε το εγχείρημα της Ελιάς; Υπάρχουν προοπτικές για την Κεντροαριστερά;
-Η Ελιά είναι ένα νέο ενωτικό και φιλόδοξο εγχείρημα, που εκφράζει την ανάγκη της ενότητας του χώρου της Κεντροαριστεράς. Παρότι ο χώρος εμφανίζεται κατακερματισμένος, η κοινωνική δυναμική υπάρχει και είναι ανάγκη να αποκτήσει ενιαία πολιτική έκφραση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι δυνάμεις του χώρου κατεβαίνουν ενωμένες, όπως συνέβη πρόσφατα στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Το ίδιο θα συμβεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις υποψηφιότητές μας στους μεγάλους δήμους της χώρας. Η Ελιά πρέπει να στηριχτεί από τον κόσμο που είναι εγκλωβισμένος στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θέλει την Κεντροαριστερά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Μία ισχυρή Κεντροαριστερά είναι πόλος σταθερότητας αλλά και προόδου στη χώρα.

• Η Ελιά δίνει την μάχη των Ευρωεκλογών με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ποιοι είναι οι στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
-Η Ελιά μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μάχονται για την αλλαγή σελίδας στις πολιτικές που ακολουθούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν την επομένη των Ευρωεκλογών θα είναι καθοριστικοί και για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Μια Ευρώπη καθηλωμένη στην πολιτική της λιτότητας θα αποτελέσει εμπόδιο για τις αποφάσεις σχετικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Από την άλλη, μια Ευρώπη που θα επιταχύνει τις διαδικασίες οικονομικής ολοκλήρωσης και θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί ο ευρωπαϊκός Νότος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, είναι μια διαφορετική Ευρώπη μέσα στην οποία και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα δικά της προβλήματα.

Οι θυσίες αναγνωρίζονται…

• Παρά το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, τα προβλήματα των πολιτών παραμένουν. Πότε θα δούμε να βελτιώνεται η πραγματική οικονομία;
-Η έξοδος στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σηματοδοτεί την ανάκαμψη της οικονομίας και δείχνει ότι οι σκληρές θυσίες των πολιτών αναγνωρίζονται. Όμως η ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας θα πάρει χρόνο. Οι μεταρρυθμίσεις, παρότι δεν πρέπει να σταματήσουν, δεν πρόκειται να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, άμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία όσων αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 1,3 εκ. ανέργους αλλά μόλις οι 250 χιλιάδες να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ισχύει σε όλη την Ευρώπη είναι βασική προτεραιότητα της Ελιάς, και η υλοποίησή του πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση.

Ήπειρος και Ευρώπη

• Θα μπορούσε η Ήπειρος –που σήμερα είναι από τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ και βεβαίως της Ελλάδας– να συγκλίνει κάποτε με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες περιφέρειες; Εάν ναι, πείτε μας επιγραμματικά πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;
-Η σταδιακή σύγκλιση της Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνει με σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, απ’ όσο γνωρίζω, έχει γίνει καλή προετοιμασία στον εντοπισμό των αναπτυξιακών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες της χώρας. Τα νέα προγράμματα που καταρτίζονται θα έχουν αντίστοιχη στόχευση. Όμως, ως γενική παρατήρηση, και επειδή οι πόροι από τα κοινοτικά ταμεία θα είναι λιγότεροι την επόμενη περίοδο, θα πρέπει να εστιάσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Δεν αρκεί να δοθούν λεφτά για να ανοίξει μια επιχείρηση, αλλά αυτή να στηρίζεται σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, να είναι βιώσιμη και να μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

• Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που μεγαλώνει και εκσυγχρονίζεται, σε συνδυασμό και με την Εγνατία Οδό θα μπορούσε να αποτελέσει παράλληλα και έναν άξονα ανάπτυξης Τουρισμού με Βαλκάνια και Μέση Ανατολή;
-Είναι αυτονόητο ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Αλλού είναι ο τουρισμός, αλλού η ενέργεια και αλλού η αγροτική παραγωγή. Έτσι και στην Ήπειρο, όπου το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στην εμπορευματική κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι στο νέο ΕΣΠΑ οι περιφέρειες θα διαχειρίζονται περίπου το 35% των συνολικών πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Η αποκέντρωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και υλοποίηση δράσεων θα είναι προς όφελος των στοχευμένων παρεμβάσεων και της ανάπτυξης. Επιπλέον όμως συνάδει και με την ανάγκη για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις αιρετές περιφερειακές διοικήσεις.