Κόντρα Δήμου Ζίτσας – Περιφέρειας για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων

on .

Μετά τη θετική άποψη της Επ. Περιβάλλοντος για ΜΠΕ

Κόντρα Δήμου Ζίτσας – Περιφέρειας για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων

Τι αναφέρει ο Δημ. Ρογκότης – Τι απαντά η Περιφ. Αρχή Ηπείρου

• Αυστηρό τελεσίγραφο με αποδέκτη την Περιφέρεια Ηπείρου έστειλε χθες ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, κάνοντας σαφές ότι  η περιοχή του δεν θα δεχτεί επιπλέον επιβάρυνση.
Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά όσων σχεδιάζουν τη χωροθέτηση επιβαρυντικών περιβαλλοντικά δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τη βούληση του Δήμου Ζίτσας,  με  αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις μονάδες βιοαερίου και επεξεργασίας λυματολάσπης, που εξασφάλισαν το «πράσινο» φως από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όχι όμως και από το Δήμο Ζίτσας.
O Δήμαρχος Ζίτσας  
Ο κ. Ρογκότης τόνισε πως δε θα επιτρέψει «να γίνει ο Δήμος Ζίτσας ο βόθρος του λεκανοπεδίου», επαναλαμβάνοντας τους λόγους για τους οποίους η Δημοτική Αρχή στάθηκε από την αρχή αρνητικά. Όπως είπε, η εκτιμώμενη χωρητικότητα της επένδυσης είναι 25.000 τόνοι ετησίως, όταν ο παραγόμενος όγκος από τα απόβλητα των Ιωαννίνων δεν ξεπερνά τους 5.000 τόνους ετησίως, ενώ και η ΔΕΥΑΙ φτιάχνει τη δική της μονάδα.
«Η άλλη λάσπη από πού θα προέρχεται; Μη γίνουμε η χωματερή της Βορειοδυτικής Ελλάδος», ανάφερε και κάλεσε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Δημήτρη Ρογκότη και λίγα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Δήμου Ζίτσας που προχώρησε στην απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου επέλεξε να τοποθετηθεί με γραπτή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις αναφορές σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής, εντάσσοντάς τες μάλιστα στη δίνη και το άγχος του προεκλογικού αγώνα. «Ασυναίσθητα επιχειρείται να  δαιμονοποιηθούν, δραστηριότητες κατ’  εξοχήν φιλικές προς το περιβάλλον όπως είναι  οι μονάδες βιοαερίου και η κομποστοποίηση ιλύος, που λύνουν υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων,  φυσικά και ο Δήμος Ζίτσας.  
Τα όσα ειπώθηκαν και «καταγγέλθηκαν», πιστεύουμε ότι προέρχονται από ελλιπή ενημέρωση, στην οποία κάποιοι «επένδυσαν» για να κάνουν ασκήσεις μικροπολιτικής  παραπολιτικής  για δικούς τους, προσωπικούς, λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Καλύπτει την Τ. Καλογιάννη

Στη συνέχεια, παρέχει πλήρη κάλυψη στην Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, σημειώνοντας: «όσον αφορά τις συγκεκριμένες μελέτες, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Τ. Καλογιάννη, στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης,   ενημέρωσε τα μέλη, ότι λόγω των εκλογών - καθώς δεν προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί, ενδιάμεσα, άλλη συνεδρίαση - έπρεπε να παρθεί απόφαση για όλες τις ΜΠΕ (ήτοι σύνολο 14 τον αριθμό) που βρισκόταν σε εξέλιξη γνωμοδότησης στην Υπηρεσία της Περιφέρειας, πράγμα που τελικά και έγινε.
Επισημαίνεται δε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την εγκατάσταση επεξεργασίας λυματολάσπης, ούτε και στην ψηφοφορία».
Και καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Η Περιφερειακή Αρχή, έχει καταστήσει σαφές, ότι στηρίζει χωρίς καμία διάκριση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες,  υπό τον όρο να  εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική τακτική σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μονάδες που λύνουν υπαρκτά περιβαλλοντικά ζητήματα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των δύο συγκεκριμένων, που έμμεσα προστατεύουν τον ποταμό Καλαμά.
Δεν είναι κατανοητό  για το ποιος είναι ο ηθικός κανόνας που  υπαγορεύει ότι θα πρέπει η Επιτροπή Περιβάλλοντος  να εκφραστεί  αρνητικά  επί μίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μόνο και μόνο επειδή ο επενδυτής έχει συγγενική σχέση με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων. Και τούτο,  όταν η επένδυση (που λανθασμένα ή και σκόπιμα ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν «εργοστάσιο»... και ότι χωροθετείται στο «γήπεδο» της Ελεούσας…), εκπληροί  τα κριτήρια που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, λύνει χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα και πέραν όλων αυτών, στην ουσία αποτελεί συνέχεια ήδη λειτουργούσας από το 2013 δραστηριότητας, (ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΙ),  σε νέο κληροτεμάχιο, που απέχει από αυτή περί τα 200 μέτρα».

Ο Μιχ. Κασσής

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κασσής την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Ζίτσας.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν οι πηγές της Κρύας, αλλά και να δημιουργηθούν γενικότεροι  κίνδυνοι για την υγεία των κάτοικων της ευρύτερης περιοχής…».
B. Στ.