Γιατί ακόμη δεν άνοιξε το Μουσείο Αγάπιου Τόλη;

on .

Δυο χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του…

Γιατί ακόμη δεν άνοιξε το Μουσείο Αγάπιου Τόλη;

Μάταια ζητούσαν να δουν τα σπάνια εκθέματά του οι Πασχαλινοί επισκέπτες, στους Κήπους Ζαγορίου…

PEΠOPTAZ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ

• Το σήριαλ του υπό σύσταση Ιδρύματος «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη», στους Κήπους Ζαγορίου συνεχίζεται! Και οι Πασχαλινοί επισκέπτες του Ζαγορίου, περίμεναν φέτος να θαυμάσουν τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου…
Δυο χρόνια (!) πέρασαν απ’ όταν έφυγε από τη ζωή ο συλλέκτης Αγάπιος Τόλης και το υπουργείο Οικονομικών δεν κίνησε ακόμη την προβλεπόμενη διαδικασία για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να εγκρίνεται η σύσταση του Ιδρύματος. Πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμη;
Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αποστ. Οικονόμου, με επιστολή του προς το ανωτέρω Υπουργείο (υπ’ αριθ. 57122/4338/27.06.2012) επισημαίνει ότι «επιβάλλεται η έγκριση του Ιδρύματος, ώστε να προχωρήσει σε συνέχεια η λειτουργία του μουσείου, σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη Αγάπιου Τόλη και της Τοπικής Κοινωνίας».
Ο ίδιος απέστειλε επίσης στο Υπουργείο τα κατωτέρω στοιχεία που αφορούν το υπό σύσταση Ίδρυμα:
• Βεβαίωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, από την οποία προκύπτουν οι εργολαβίες και τα χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και του υπό σύσταση μουσείου.
• Φωτογραφίες των 5.000 τουλάχιστον αντικειμένων της συλλογής που προορίζεται για το μουσείο και τα οποία θα καταμετρηθούν ευθύς ως εγκριθεί η συστατική πράξη του Ιδρύματος (σχετικό CD).
• Φωτογραφίες των νεόκτιστων, σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εγκαταστάσεων του ιδρύματος τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία του (σχετικό CD).
Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων εξακολουθεί να αναμένει να μπουν στο «μικροσκόπιο» οι διαθήκες του Αγάπιου Τόλη. Έως πότε; Οι Ζαγορίσιοι περιμένουν!..
Υπενθυμίζεται ότι, το ανωτέρω Συμβούλιο, στη σχετική του γνωμάτευση, αναφέρει ότι «προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την έκδοση ή μη Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να εγκρίνεται η σύσταση του κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη», θα πρέπει να προηγηθεί η εξέταση του κύρους των δύο ιδιόγραφων διαθηκών, από το αρμόδιο δικαστήριο, κατόπιν αίτησης του έχοντος έννομο συμφέρον και σε περίπτωση εγκυρότητας αυτών, να προσδιορισθεί το ακριβές περιεχόμενό τους, καθώς από το δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα του διαθέτη, δεν προκύπτει αν αυτό συνάδει με το περιεχόμενο της συστατικής πράξης του Ιδρύματος».
Το έγγραφο (αρ. 1152485/5410/Α-0011/16.11.2012) υπογράφει η Διευθύντρια Μαρία Παπαδάτου – Βουτσινά.