Comp 1

Τι πρέπει να γίνεται με τα απόνερα του Εργοταξίου!

on .

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του «Πρωινού Λόγου» ότι τα απόνερα από το εργοτάξιο του Δήμου μας είναι αιτία ρύπανσης της Παμβώτιδας, θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα πράγματα από την εμπειρία μου. Η λειτουργία του Εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών δίπλα ακριβώς στη λίμνη δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μη λήψη μέτρων, δηλαδή η μέριμνα ώστε οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας να μην απειλούν άμεσα με τα απόνερά τους το ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας.

Από ότι κατάλαβα, γίνεται η διάθεση και απόρριψη υγρών ανεπεξέργαστων απόβλητων και ίλης σε υδάτινο αποδεκτή, την λίμνη μας, χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία, ενώ θα έπρεπε να διοχετεύονται κατόπιν επεξεργασίας στο δίκτυο αποχέτευσης της πόλης μας και από εκεί να οδηγούνται στην συνέχεια στον βιολογικό καθαρισμό. 

Η επεξεργασία των υδάτων που είναι φορτωμένα με διάφορους ρύπους  από διάφορες δραστηριότητες, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη σύμφωνα με την Υ.Α 5673/1997 πριν αυτά εισέλθουν στο αποχετευτικό δίκτυο και εν συνεχεία οδηγηθούν στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού ή καταλήξουν με φυσική ροή απευθείας στο φυσικό περιβάλλον (έδαφος, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες).

Με βάση τις τελευταίες θεωρίες και διεθνείς εμπειρίες, για την επεξεργασία αυτών των επιβαρυμένων με ρύπους υδάτων, όπως αυτά από τις δραστηριότητες του δημοτικού Εργοταξίου της πόλης μας έπρεπε στο εργοτάξιο του Δήμου να έχουν τοποθετηθεί τα κατάλληλα προϊόντα και συσκευές, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρύπων αυτών.

Τέτοια προϊόντα και συσκευές είναι οι μονάδες καθίζησης και συγκράτησης ρύπων με ειδικά φίλτρα που  επεξεργάζονται τα μολυσμένα  απόνερα έκπλυσης των χώρων ανάλογων δραστηριοτήτων (πλυντηρίων οχημάτων, κάδων απορριμμάτων, συνεργειών, βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καρνάγιων, ναυπηγείων κλπ.) πριν αυτά οδηγηθούν όπως ανέφερα στο σύστημα αποχέτευσης ή στο περιβάλλον.

Η καθοδήγηση και οι οδηγίες των υπηρεσιών, ιδιωτών, φορέων κλπ. προς τη σωστή λήψη αποφάσεων σε ανάλογα θέματα διαχείρισης υγρών ρύπων  που τους απασχολούν και σχετίζονται με την απόφαση για την προμήθεια  σχετικών προϊόντων  (Μ.Ε.Ρ). – Μονάδων Έλεγχου Ρύπανσης - για την ορθή λειτουργία των δραστηριοτήτων τους είναι δωρεάν  διαθέσιμη  από ότι γνωρίζω από ανάλογες εταιρείες. Απομένει μόνο η απόφαση…

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.