Τα όνειρά τους στην Ελλάδα…

on .

 Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, με το καλοκαίρι να δίνει σε λίγες μέρες τη θέση του στο φθινόπωρο -κάτι που έχει από καιρό ανατραπεί ελέω κλιματικής αλλαγής-, το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή της Έκθεση. Όχι, βεβαίως, λόγω του σημαντικού οικονομικού της αποτυπώματος, αλλά των καθιερωμένων οικονομικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού για το νέο οικονομικό έτος, που εδώ και δεκαετίες ανακοινώνονται από το βήμα της ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΘ από χρόνων έπαψε να ανταποκρίνεται -τουλάχιστον επαρκώς- στην αποστολή των οραματιστών της. Υπήρξαν περίοδοι που τα περίπτερα υπουργείων και δημοσίων οργανισμών, που εγκαινίαζαν υπουργοί και γραμματείς, ήταν περισσότερα από εκείνα των πραγματικών εκθετών. Ήταν, όμως, μια καλή ευκαιρία να μετακομίσει στην συμπρωτεύουσα -και άλλοτε συμβασιλεύουσα- πλήθος πολιτικών, δημοσιογράφων και κομματικών στελεχών. Και μαζί φυσικά και οι μαρκίζες της Αθήνας δίπλα στις φίρμες των Σαλονικιών στα, κατά τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο, “πολιτιστικά κέντρα”, που ζούσαν λαμπρές ημέρες δόξης το 15θήμερο της ΔΕΘ, που η συμπρωτεύουσα ένιωθε πρωτεύουσα κι έβγαζε το άχτι της στο “αθηνοκεντρικό κράτος”. Ήταν τέτοια η κραιπάλη στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης εκείνες τις μέρες, που τα κόμματα έφτασαν στο σημείο να… εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλομένους, καλώντας τα στελέχη τους να είναι προσεκτικά στις εξόδους διασκέδασής τους. 

Μάλιστα, καθώς η ΔΕΘ, με πενιχρές τις συμμετοχές ξένων εκθετών, δικαιολογούσε όλο και λιγότερο το… Διεθνής, υπήρξαν φωνές για κατάργησή της ή μεταφορά της εκτός του αστικού ιστού, λόγω και της επιβάρυνσης που επέφεραν στη ζωή της πόλης οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρομένων πολιτών. Η αλήθεια, άλλωστε, είναι ότι οι θεματικές εκθέσεις, όπως η Agrotica, έχουν ουσιαστικότερα οικονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η ΔΕΘ είναι μια… τονωτική -από κάθε άποψη- ένεση για τη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και παραμένει ανέγγιχτη. 

Βεβαίως, στα χρόνια της κρίσης, τη δεκαετία του 2010, η ΔΕΘ έχασε κάτι από τη λάμψη της. Οι εξαγγελίες πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γίνονται πια σε δείπνο προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά σε μια σύναξη που η πλειοψηφία είναι κομματικά στελέχη, ενώ κι η νυχτερινή ζωή της πόλης δεν ζει τα περασμένα μεγαλεία! Ο βαρδάρης της οικονομικής κρίσης άλλαξε και τις παλιές συνήθειες… 

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, της ΔΕΘ, εστιάζεται εύλογα στην παρουσία του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες του. Για τη βόρεια Ελλάδα η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μετά τις ευρωεκλογές, έχει κι ένα μήνυμα που αποκωδικοποιείται στην επιλογή του επιτυχημένου αιρετού περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ως νέου Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός, ήδη, το βράδυ των ευρωεκλογών δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών και προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. 

Σημαντικότερο, όμως, από τα πρόσωπα -που πρέπει να γνωρίζουν το αντικείμενό τους, να πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας και να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους-, είναι οι πολιτικές που αφορούν στη ζωή των πολιτών. Σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα είναι μείζον ζήτημα ότι τα νέα παιδιά κάνουν όνειρα να ζήσουν εκτός αυτής, να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό. Παιδιά που τα σπουδάζουμε για… να φύγουν. Αν τα παιδιά μας δεν δουν το μέλλον τους εδώ, δεν φτιάξουν τα όνειρά τους στην Ελλάδα, τι μέλλον έχει ο τόπος;

* Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός.