Τα... υποκειμενικά

on .

- Στην Ευρώπη έχουμε σημαντικές, για το μέλλον  της, αλλαγές. Επιγραμματικά να αναδείξω  το  εξής: Φυσικά και δεν έγιναν «φασίστες» εκατομμύρια Γάλλοι που στήριξαν  την Μαρί Λεπέν... Για φαινόμενα που αφορούν την Ελλάδα, απαιτείται, και  θα επανέλθω, μια ειδική προσέγγιση γιατί υπάρχουν και οι ελληνικές «ιδιαιτερότητες», αλλά αναδημοσιεύω το ακόλουθο απόσπασμα, προφητικό και οδυνηρό ταυτόχρονα. Από το βιβλίο της Βουλγάρας JULIA KRISTEVA «Έθνη χωρίς Εθνικισμό» (Εναλλακτικές Εκδόσεις 1997, με πολύ ενδιαφέροντα πρόλογο του μεταφραστή Κώστα Γεώρμα). Αν και τα δύο δοκίμια του βιβλίου γράφτηκαν το ένα το 1990 και το άλλο το 1993 από την Βουλγάρα διανοούμενη που ζούσε στο Παρίσι και από τότε έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες και τα δεδομένα στην Ευρώπη, τα βασικά στοιχεία του εξακολουθούν να έχουν ισχύ και αποτελούν βάση για συζήτηση όσον αφορά σύγχρονα προβλήματα.

{...} Η πολιτική δεξιά που θεωρεί τους ξένους είτε ως μια συμπληρωματική εργατική δύναμη ή τουναντίον, ως ένα οικονομικό εμπόδιο, εξαλείφει την συμβολική τους αξία και λειτουργία και δεν θέτει αυτό το ερώτημα. Αντίστροφα και συμμετρικά, με το να τους αποδίδει ένα προμηθεϊκό μεσσιανισμό που θα έχει τη δύναμη να επιλύσει τα αδιέξοδα του Παλιού Κόσμου, η αριστερά, δημαγωγικά, κολακεύει τους μετανάστες και "αδειάζει" την εθνική πραγματικότητα μέσα στην οποία αυτοί ελπίζουν να ενσωματωθούν, αφήνοντας στην άκρα δεξιά το προνόμιο της εύκολης οικειοποίησης για τον εαυτό της του πλούτου των πολιτισμών μας, οι οποίοι είναι πραγματικά αμφιλεγόμενοι αλλά γεμάτοι από ελευθεριακές δυνατότητες {...}

- Η Νέα Δημοκρατία  ηττήθηκε  σαφώς  στις Ευρωεκλογές. Αυτό  είναι  ανεξάρτητο από  το γεγονός  πως  τα δύο  κόμματα μαζί, το κόμμα  του  Στέφανου  Κασσελάκη και  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έχει  αρχηγό  τον Νίκο Ανδρουλάκη,  δεν ξεπερνούν το   ποσοστό  της  ΝΔ... και αποδοκιμάστηκε  το αίτημα για «ανατροπή». Το  θέμα, κατά  την γνώμη  μου, το οποίο  θα κρίνει την δυνατότητά της  να επανακτήσει και σε ποσοστά και σε  απόλυτους  αριθμούς  όσα  έχασε, έχει σχέση με  την πορεία  των επόμενων μηνών. Για την  ακρίβεια σε δύο πεδία…

- Το  πρώτο αφορά στην επίλυση υπαρκτών  προβλημάτων, που μέτρησαν στην επιλογή των πολιτών. Αλλά πρέπει αυτές οι γραμμές να προσδιοριστούν ...χωρίς υπόκλιση σε διάφορες  «σειρήνες»  που  έχουν ήδη εμφανιστεί. Παραδείγματα: Τέρμα  στα  επιδόματα. Η χώρα χρειάζεται πολιτικές που θα προσφέρουν και άλλες θέσεις εργασίας, θα ενισχύουν επιχειρηματικές επενδύσεις και θα συνεισφέρουν στην άνοδο των μισθών. 

- Ακόμη χρειάζεται επιτάχυνση ορισμένων καθοριστικών, για το κράτος, μεταρρυθμίσεων, στις  οποίες, όταν άρχισαν, με διάφορες ταχύτητες να υλοποιούνται, «έστησαν» ευήκοα ώτα και  πολίτες που δεν ανήκουν κομματικά στην ΝΔ. Και κατανόηση, βέβαια, πως αν εφαρμόζεις τους νόμους και παρέχεις ασφάλεια και δικαιοσύνη στην κοινωνία, αυτό δεν είναι δεξιά (πόσο μάλλον ακροδεξιά) στροφή...

- Σοβαρό  πρόβλημα, στο άλλο πεδίο, για την ΝΔ αποτελεί η αδυναμία, η ανεπάρκεια, σε ένα μεγάλο ποσοστό, να αντιπαρατεθούν τα στελέχη της και οι κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι σε μια σειρά ιδεολογικά ζητήματα απέναντι στα αριστερά κόμματα. Πολλές φορές μου δίνουν την εντύπωση, για παράδειγμα, βουλευτές, εξαιρέσεις υπάρχουν  βέβαια, πως λειτουργούν σαν να  είναι περιφερειακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι… Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποτιμώ, κάθε άλλο, την προσπάθεια για την επίλυση τοπικών ζητημάτων, αλλά όταν κυριαρχούν από τους  κομματικούς  αντιπάλους τους ιδεολογικά ζητήματα  ή θέματα  που αφορούν σοβαρά γεωπολιτικά γεγονότα, είναι  εμφανής η  απουσία παρέμβασης των κυβερνητικών βουλευτών. Ίδωμεν για το επόμενο διάστημα…

- Για τα υπόλοιπα κόμματα στην επόμενη στήλη… Την Δευτέρα… Αλλά δείτε και αυτό. Φωτογραφία από το Ευρωψηφοδέλτιο με τίτλο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μία υποψήφια, η μοναδική από  ολόκληρο  το Ευρωψηφοδέλτιο, προσθέτει  δίπλα  στο  επάγγελμά  της: Αγωνίστρια της Αριστεράς. Ίσως θεωρεί  πως με την συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου της «χωρά» και  αυτή η ιδιότητά της. Για να το πω διαφορετικά, πως σ’ αυτό το κόμμα «πουλά» η ιδιότητα  αυτή. Βέβαια, παρατηρώ πως στην προηγούμενη θέση είναι ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο έχω την εντύπωση πως αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια για κοινωνικά θέματα… Αλλά  και πιο πάνω είναι η επανεκλεγείσα Ευρωβουλευτής πρώην στέλεχος και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με μια  έννοια ήταν και αυτή αγωνίστρια, Όχι της αριστεράς αυτή. Αλλά αυτή επανεξελέγη…

Σχόλια και παρατηρήσεις για την στήλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..