Οι Βορειοηπειρώτες σε κρίσιμο σταυροδρόμι!

on .

Αν και πέρασαν τρεις δεκαετίες, ακόμα είναι νωπή η μεγάλη νίκη της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 26η  Ιουλίου 1992 στην Αλβανία.

Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η «Ομόνοια» πέτυχε τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα και οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στέφθηκαν με επιτυχία. Ήταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕΜ και τους Βορειοηπειρώτες τ’ αποτελέσματα των εκλογών αυτών. Στους νομούς των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου η «Ομόνοια» πήρε την

πρώτη θέση με υψηλότερα ποσοστά από τα άλλα κόμματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπόρεσε ν’ αναδείξει τρεις νομάρχες, δύο δημάρχους, δώδεκα επάρχους και πάρα πολλούς νομαρχιακούς, δημοτικούς και επαρχιακούς συμβούλους. 76% ήταν τ’ αποτελέσματα για το δήμαρχο της Χιμάρας, 64% για την νομαρχία του Δελβίνου, 55,5% για τη νομαρχία των Αγίων Σαράντα, 30% στην Κορυτσά. Στις εκλογές αυτές το ΚΕΑΔ έδειξε τον εαυτό του ως ένα κόμμα με πλατιά λαϊκή υποστήριξη, ως ένα κόμμα σύγχρονο και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. 

Τι έδειξαν όμως οι εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, τριάντα χρόνια μετά; Αν εξαιρέσουμε τη νίκη του Διονύση Φρέντυ Μπελέρη, που οφείλεται περισσότερο στην αγωνιστικότητα των Χιμαριωτών, σαν απάντηση στη φυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, τα ποσοστά των άλλων δύο δήμων ήταν απελπιστικά. Αναλύοντας τ’ αποτελέσματα των εκλογικών επιτροπών σε κάθε κοινότητα, τα ποσοστά του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος φτάνουν τα 50% και σε πολλές κοινότητες το ξεπερνούν.

Πού οφείλεται αυτή η διαφορά; Τι μέλει γίγνεσθαι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα; Πρώτον, υπάρχει η αδιαφορία των Βορειοηπειρωτών εν Ελλάδι για τα διάφορα πεπραγμένα στον βορειοηπειρωτικό χώρο, είτε είναι αυτά εκλογικές αναμετρήσεις, είτε απογραφή πληθυσμού κ.ά., με αποκορύφωμα την αποχή τους. 

Δεύτερον, η θεωρία του  κομμουνιστικού - σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, που κυβέρνησε τη χώρα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, φυλακίζοντας και θανατώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες, που απέκλεισε τη χώρα από τον έξω κόσμο, που ακόνιζε τη δαμόκλειο σπάθα κάθε μέρα πάνω στους απλούς πολίτες, που μετέτρεψε τη χώρα σε τριτοκοσμική… δε λέει να ξεριζωθεί εύκολα από τα μυαλά  πολλών, ιδίως αυτών της τρίτης ηλικίας, που είναι και οι εναπομείναντες εδώ, αν και πέρασαν τρεις δεκαετίες. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που γίνονται στην Αλβανία, αν και υπάρχουν διέξοδοι, με τον δικό τους φορέα, την «Ομόνοια», τους παρασύρει το σοσιαλιστικό ρεύμα ή καλύτερα η αναζωογόνηση της παλιάς νοοτροπίας. 

Αναλύοντας τα τωρινά αποτελέσματα, μένεις έκπληκτος. Δεν είναι μόνον το Σοσιαλιστικό κόμμα που αποσπά συμβούλους και ποσοστά. Τα κόμματα που φώλιασαν στους κόλπους μας και ζητούν την ψήφο των Ελλήνων της Αλβανίας, είναι πολλά. Και όχι μόνον. Μπαίνουν στην εκλογική αναμέτρηση με δικούς μας εκπροσώπους. Στις δικές μας κοινότητες, ελληνικής καταγωγής πολίτες αγκαλιάζουν τα κόμματα αυτά, γίνονται μέλη τους, αρκεί ν’ αναδειχτούν δημοτικοί ή επαρχιακοί σύμβουλοι. Δεν ενδιαφέρει τα άτομα αυτά τι είδους κόμμα είναι αυτό στο οποίο εντάσσονται και ποιον εκπροσωπεί. 

Τρίτον, η αφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν την ΕΕΜ, του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΚΑ. Δεν κατόρθωσαν, λόγω των ιδιοτελών συμφερόντων των ηγετών τους, της εγωμανίας, να καθίσουν να διαπραγματευτούν, να κατέλθουν στις εκλογές με κοινούς υποψηφίους, λαϊκής αποδοχής. Μάλλον έχασαν το κύρος και το ρόλο τους στο κοινό των Βορειοηπειρωτών. Έχασαν την επαφή τους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Σαράντα, σήμερα δεν έχουμε ούτε έναν σύμβουλο, (πρωτοφανές γεγονός) ούτε από το συνδυασμό του ΚΕΑΔ, ούτε απ’ αυτόν του ΜΕΓΚΑ κι αυτό διότι, ούτε μία επαφή ή ενημέρωση δεν έγινε με τους Ελληνικής καταγωγής κατοίκους της πόλης. Αδιαφορία ή ανυπαρξία των φορέων αυτών;

Τέταρτον, η οργάνωση της «Ομόνοιας», ως οργάνωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, με την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει, δεν μπορεί να ελέγξει τέτοιες καταστάσεις και περνάει κι αυτή στην ανυπαρξία. 

Πέμπτο, η απουσία του ομογενειακού τύπου εδώ και μία δεκαετία (μια Εθνική Μειονότητα να μην μπορεί να εκδίδει μία εφημερίδα, από πέντε που είχε στην αρχή της ύπαρξής της) έχει τις επιπτώσεις της, διότι ήταν ο ομογενειακός τύπος που ενημέρωνε τους εδώ εναπομείναντες και περνούσε τα μηνύματα της «Ομόνοιας». Να ευχαριστήσουμε εδώ τον «Πρωινό Λόγο» που είναι αρωγός μας και περνάει και τα δικά μας μηνύματα, τις δικές μας ανησυχίες.

Σύντομα στην Αλβανία θα διεξαχθεί η απογραφή του πληθυσμού. Είναι καθήκον όλων μας να δώσομε το «παρών», για να μην παίζει το INSTAT (Ινστιτούτο Στατιστικών) με τους αριθμούς των Ελλήνων της Αλβανίας.

Σύντομα (όπως ενημερωθήκαμε καμία προετοιμασία δεν έγινε ακόμα, μολονότι πέρασε το όριο που προβλέπει το Καταστατικό της) θα διεξαχθεί η 11η Γενική Συνδιάσκεψη της «Ομόνοιας». Καιρός να γίνουν τροποποιήσεις για μια ανανεωμένη και αναβαθμισμένη οργάνωση, για να βρει τον παλιό της καλόν εαυτό, για ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών.

 * Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ήταν ιδρυτικό και ηγετικό μέλος της ελληνικής οργάνωσης «Ομόνοια», ενώ υπήρξε ένα από τα πέντε στελέχη της που φυλακίστηκαν το 1994 από το καθεστώς Μπερίσα εξαιτίας της πατριωτικής του δράσης για την δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.