Ανέτοιμοι οι Δήμοι για τη νέα διαχείριση απορριμμάτων!

on .

Ημερίδα για τον ρόλο των Δήμων στην επόμενη ημέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη μας. Εκτός των εκπροσώπων των Δήμων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, την ημερίδα παρακολούθησαν και μερικοί πολίτες, μεταξύ αυτών και εγώ και θέλω μέσω του παρόντος άρθρου να μεταφέρω τα συμπεράσματα μου, στους αναγνώστες του «Π.Λ.».

Οι Δήμοι, είναι αυτοί που αναλαμβάνουν, σύμφωνα με την νομοθεσία μας, τον απαιτητικό ρόλο της εφαρμογής των νόμων και των διατάξεων που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 - 2030 και το νέο νόμο για την ανακύκλωση 4819/2021, καλούνται να συνεισφέρουν στα μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, την ενίσχυση των ποσοστών ανακύκλωσης, τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και να συμμετέχουν στα υφιστάμενα, αλλά και στα νέα διακριτά ρεύματα αποβλήτων. 

Οι νέοι στόχοι είναι απαιτητικοί και οι υποχρεώσεις των Δήμων που  προκύπτουν από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και σύμφωνα με το νόμο 4819/2021 για την ανακύκλωση, είναι  μεγάλες.  Ένας χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου κύλησε ήδη και οι Δήμοι δυστυχώς έως και σήμερα δεν είναι έτοιμοι για την νέα εθνική προσπάθεια υιοθέτησης μιας νέας διαχείρισης των απορριμμάτων μας, αρχικά με τη σταδιακή μείωση της χρήσης του πράσινου κάδου των σύμμικτων αποβλήτων και την αύξηση στη χρήση του μπλε κάδου των συσκευασιών, με στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την αύξηση της ανακύκλωσης. 

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που, θέλουμε δε θέλουμε, πρέπει να παραδεχτούμε την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή οι Δήμοι μας δεν κάνανε και πολλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας όλα αυτά τα χρόνια. Μετά από πολλές καθυστερήσεις, ελπίζω οι Δήμοι της περιφέρειάς μας να υλοποιήσουν κάποια απαιτούμενα βήματα για τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μονάδα Επεξεργασίας (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Θέλουμε οι Δήμοι μας, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, να κάνουμε την ανατροπή και μέσα από το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτείας, που ενσωματώνει την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, όλοι μαζί, Πολιτεία, ΕΟΑΝ, Δήμοι, κοινωνία, να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής  που έχουμε ανάγκη σήμερα, με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στην ημερίδα η έκδοση του «Οδηγού για Δήμους για τη διαλογή στην Πηγή και την Ανακύκλωση», που  προσφέρει στους ΟΤΑ όλης της χώρας ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε να τους διευκολύνει στην προσπάθειά τους, να ανταποκριθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας. Εύχομαι να το μελετήσουν και να το εφαρμόσουν, καθώς πράγματι, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Δήμοι της Ηπείρου είναι αντιμέτωποι με ένα μεγάλο «στοίχημα». Εύχομαι, να το κερδίσουν.

Χρονοδιάγραμμα Υποχρεώσεων Δήμων έως το τέλος του 2022

- Υποχρεώνονται να οργανώσουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε τέσσερα ρεύματα (για πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί).       

- Να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή χαρτιού, με σκοπό την ανακύκλωση, εντός των κτιρίων στα οποία στεγάζονται ή άλλων χώρων και εγκαταστάσεων για τα οποία φέρουν την ευθύνη λειτουργίας.                          

- Να φροντίσουν ώστε όλα τα σχολεία να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, συσκευασιών, αποβλήτων τροφίμων, μπαταριών.    

- Να παρακολουθούν εάν οι πολεοδομίες τους εφαρμόζουν την διάταξη, με βάση την οποία σε όλες τις νέες οικοδομές θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση ύπαρξης χώρου τεσσάρων χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων.

- Να οργανωθούν για την υποχρεωτική χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων. 

- Να καταρτίσουν νέους κανονισμούς καθαριότητας στους Δήμους, με σκοπό την επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων και την επιβολή των ποινών, σύμφωνα με τον νέο νόμο.                                                               

- Να φροντίσουν για την άμεση εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» (ή «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω»), από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και πολύ αργότερα (2028)  σε όλους τους μικρότερους  Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων.          

- Να φροντίσουν για τη μείωση της υγειονομικής ταφής των Αστικών Στερών Αποβλήτων (ΑΣΑ) σε ποσοστό σύμφωνα με το ΕΣΔΑ  έως το 2030.

 Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.