Προς βιώσιμη διαχείριση των βιομηχανικών υλικών…

on .

Δράση εγκατάστασης δικτύου κάδων ανακύκλωσης για ρούχα και υποδήματα πρόκειται να υλοποιηθεί στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών.

Πρόσφατα υπογράφηκε το συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και της εταιρείας ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης κλωστοϋφαντουργικών & υποδημάτων  (Recycom). Θα μπορούμε λοιπόν  σύντομα τα ρούχα μας που δεν μας είναι απαραίτητα πλέον να μην τα πετάμε στους δρόμους ή στους συμβατικούς πράσινους κάδους με τα υπόλοιπα σκουπίδια μας, αλλά να τα ανακυκλώνουμε τοποθετώντας τα στους μοβ κάδους που ο Δήμος θα τοποθετήσει σε 70 σημεία της περιφερειακής ενότητάς του.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως από το 1999 μέχρι το 2019 ο όγκος των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παρήχθη παγκοσμίως, αυξήθηκε κατά 40%, ενώ το ποσοστό εκτροπής αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Από στοιχεία του 2020 διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη είχε κατά μέσο όρο το τέταρτο υψηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Επομένως, με το να μην πετάμε πλέον τα ρούχα που δεν φορούμε και να τα ανακυκλώνουμε γινόμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος αυτού.

Θα πρέπει σύμφωνα και μόνο με αυτά, να δώσουμε τα συγχαρητήρια στον Δήμο μας και ειδικά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ανακύκλωσης κ. Ευάγγελο Πήχα, για την προσπάθεια που κατέβαλε εδώ και ένα χρόνο, ώστε με την  συμβολή του να ολοκληρωθεί το έργο της ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών και υποδημάτων και στον Δήμο μας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο. 

Επισημαίνω, καθώς γνωρίζω το θέμα, ότι το όφελος είναι πολλαπλό για την τοπική κοινωνία, γιατί εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, οι 70 κάδοι στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν ρούχα και παπούτσια, κατασκευάστηκαν σε βιομηχανία στην περιοχή μας, το προσωπικό της εταιρείας είναι από την περιοχή μας και μάλλον σίγουρα η συνεργασία κατασκευής των κάδων θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου με νέα παραγγελία άλλων 130 μωβ κάδων, ώστε να καλυφτούν και οι ανάγκες όμορων Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Εν κατακλείδι, μπορεί κανείς να τονίσει πως στη σύγχρονη κοινωνία μας πρέπει να επικρατήσει η προτεραιότητα της βιώσιμης διαχείρισης όλων των βιομηχανικών υλών, για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., ειδικευμένος σε υδραυλικά έργα υποδομής και εγγείων βελτιώσεων.