Όχι άλλος εφησυχασμός στην προστασία του περιβάλλοντος!

on .

Για άλλη μια φορά το υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας αποδεικνύεται ανίκανο να προστατεύσει τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.

Πανάρχαιοι ελαιώνες, πυκνά και παρθένα δάση, περιουσίες μιας ζωής γίνονται παρανάλωμα του πυρός, και μαζί μ’ αυτά η πλούσια και μοναδική πανίδα και τα σπάνια είδη ζώων και πτηνών. Και η κυβέρνηση το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να στέλλει μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών που καίγονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ουδεμία ουσιαστική προετοιμασία με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την νυχθημερόν επιτήρηση και φύλαξη των δασών μας με την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με τα απαιτούμενα μέσα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους. Όπως γίνεται και σε άλλα θέματα, τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις.

Ότι πρόκειται τις περισσότερες φορές για εμπρησμούς είναι ηλίου φαεινότερον. Τι έκανε και τι κάνει η κυβέρνηση, όχι μόνον η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες, για να εντοπίσει τους κακόβουλους αυτούς εγκληματικούς τύπους; Ερεύνησαν και ερευνούν οι μυστικές υπηρεσίες την πιθανότητα ύπαρξης ενός σχεδίου από εχθρούς της πατρίδας μας, τους φανατικούς τζιχαντιστές που πιθανώτατα είναι διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια με το απατηλό ένδυμα του παράνομου μετανάστη; Αποκλείει κανείς αυτό το ενδεχόμενο; Ο ψυχολογικός πόλεμος είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικός από τον πραγματικό πόλεμο. 

Και ένα άλλο ακόμα ερώτημα: γιατί η κυβέρνηση κατήργησε τους φορείς διαχείρισης και προστασίας των εθνικών πάρκων και δρυμών από τις τοπικές κοινωνίες; Δεν ήξερε και δεν ξέρει ότι το κράτος των Αθηνών είναι αποδεδειγμένα ανίκανο και αναποτελεσματικό; 

Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση  κατήργησε τους φορείς διαχείρισης των εθνικών δρυμών και πάρκων της Πάρνηθας και του Ολύμπου, του Δέλτα του Έβρου και της Σαμοθράκης, του Σχοινιά, του Μαραθώνα και  του Υμηττού, των Τζουμέρκων και των Αγράφων και της Βόρειας Πίνδου, καθώς και του δάσους Δαδιάς πού έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Μήπως μετά από αυτά θα αποκαταστήσει τους σχετικούς φορείς και θα τους ενισχύσει με κάθε μέσο για την προστασία τουλάχιστον όσων ακόμα έμειναν ανέπαφα από τις καταστροφικές πυρκαγιές;

Αντί να μοιράζει παντός είδους επιδόματα, ακόμα και  για τον λεγόμενο κοινωνικό τουρισμό,  γιατί δεν τα συνδυάζει τουλάχιστον με μια προϋπόθεση, την επιτήρηση και φύλαξη των δασών και των δρυμών της περιοχής τους για κάποιο χρονικό διάστημα τους θερινούς μήνες; Παροχές και αντιπαροχές, όχι μόνο παροχές. Σήμερα έχει ή μάλλον μπορεί να έχει στη διάθεσή του το κράτος και οι φορείς σύγχρονα μέσα για την επιτήρηση και φύλαξη των δασών.

Παράλληλα, θα πρέπει –κάτι που έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν- οι τιμωρίες για τους εμπρηστές να είναι σκληρές και αποτρεπτικές, όχι λιγώτερο από ισόβια κάθειρξη, καθώς το έγκλημα που διαπράττουν είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, χειρότερο και από εκ προμελέτης ανθρωποκτονία.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Ας μην απεκδύεται των ευθυνών της η εκάστοτε κυβέρνηση αποδίδοντας σχεδόν τα πάντα στην κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η νοοτροπία δείχνει άκρα ανευθυνότηα. 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την επισήμανση πού είχαμε κάνει και σε προηγούμενο παλαιότερο άρθρο μας, ότι τα χρήματα που θα διετίθεντο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών θα ήταν ασυγκρίτως λιγώτερα από όσα θα διαθέσει το κράτος για αποζημιώσεις. Το κυριώτερο όμως είναι η τεράστια οικολογική και αισθητική καταστροφή και απαξία των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων που, για να επανέλθουν στην προτέρα φυσική κατάσταση, θα απαιτηθεί μεγάλη χρονική περίοδος.