Οι διδαχές από τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ!

on .

 Ήταν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός οι εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ύστερα από πολύ καιρό τα πολιτικά πράγματα του τόπου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των πολιτών και έγινε ένας σοβαρός διάλογος στην κοινωνία για το πολιτικό σύστημα, για τον ρόλο της αντιπολίτευσης και γενικά για την ταυτότητα κάθε πολιτικού ηγέτη. Αυτή η συζήτηση και η εκλογική διαδικασία έδειξαν ότι σε μια χώρα με πολλά προβλήματα, όπως η δική μας, η λειτουργία των κομμάτων και η θεσμική της θωράκιση συντελούν ώστε να διαμορφώνονται συνθήκες για τη συμμετοχή των πολιτών και για την καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων. Γιατί, όσο καλές προθέσεις και να έχει μια κυβέρνηση, εάν ο πολίτης παραμένει βουβός θεατής, τίποτε το ουσιαστικό δεν προχωράει και ο κοινωνικός έλεγχος απομακρύνεται από τα πολιτικά δρώμενα.
Γι’ αυτό και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ξύπνησαν συνειδήσεις ευθύνης και έφεραν στην κάλπη πλήθος κόσμου. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αφυπνίσει την πολιτική ενέργεια σε πολύ κόσμο και σε όλο το πολιτικό – κομματικό ακροατήριο. Έτσι θα περιοριστεί στην πράξη ο λαϊκισμός και θα υποχρεωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιπολιτεύονται με σοβαρότητα, μακριά από δημαγωγία και αναγκαστικά με προτάσεις για τα δύσκολα.
Τώρα πια η αντιπολίτευση με την εκλογή του Ανδρουλάκη δεν μπορεί να συνεχίσει με τα τροπάρια της γενικής αντίθεσης ούτε με ρητορικές κορώνες. Και αυτό θα συμβαίνει, επειδή ο νέος αρχηγός δείχνει ότι είναι συγκροτημένος, σοβαρός και με ευρωπαϊκό άρωμα. Άλλωστε η πορεία του έχει δείξει ότι και ως νέος κινείται με διαφορετική λογική από τους προπάτορες και ότι έχει την ικανότητα να ανανεώσει και τις ιδέες και τα πρόσωπα.
Επομένως, μπορεί το νέο ΠΑΣΟΚ να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στο χώρο της αντιπολίτευσης και να εκφράσει συνολικά τον κεντροαριστερό χώρο. Γιατί ύστερα από την επικράτηση του Μητσοτάκη είναι φανερό το έλλειμμα σοβαρού και πειστικού λόγου στο πεδίο της αντιπολίτευσης. Συνθήματα διχαστικά και μηδενιστικές απόψεις ούτε ωφελούν ούτε προκαλούν την προσοχή των πολιτών. Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά σε κάθε μέτρηση και έτσι εξηγείται η κυριαρχία της Ν.Δ., παρόλο ότι οι πολίτες δοκιμάζονται από μεγάλα προβλήματα.
Ύστερα θεωρώ πως είναι η ώρα να εξευρωπαϊστεί βαθύτερα το κομματικό μας σύστημα και να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας και συνεννόησης σε μεγάλα ζητήματα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έδειξε τι σημαίνει συνεργασία προγραμματική, όταν για μήνες τα κόμματα συζήτησαν σε βάθος το πώς μπορούσαν να εφαρμόσουν κοινή πολιτική σε επιμέρους ζητήματα.
Άρα ο Ανδρουλάκης έρχεται σε χρόνο κατάλληλο για να αποδείξει στα άλλα κόμματα ότι η συνεργασία δεν έχει χρώμα κομματικό, αλλά διάθεση για παραγωγή έργου και όχι κατάληψη της καρέκλας χωρίς περιεχόμενο. Να θυμούμαστε πόση ώρα είχε συζητήσει ο Τσίπρας με τον Καμμένο για να καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία!
Γι’ αυτό γεννιέται στον κόσμο η ελπίδα ότι η εκλογή του Ανδρουλάκη θα γιατρέψει πληγές του πολιτικού μας συστήματος και θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς να απεγκλωβιστούν από νοοτροπίες και πάθη του παρελθόντος. Η ιστορία του νέου ηγέτη δεν έχει αρνητικά στίγματα, παρά μονάχα θετικά στοιχεία, όπως είναι η ευρωπαϊκή του εμπειρία και η αντιμνημονιακή του στάση.
Επιτέλους, ήρθε η ώρα ο αντιπολιτευτικός λόγος να έχει περιεχόμενο, ουσία και πραγματική συμβολή στην καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων. Αλλά και οι συμπολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν απόψεις, θέσεις, αρχές και προσόντα των αρχηγών και αναλόγως να τοποθετούνται. Η κοινωνία τώρα χρειάζεται και αντιπολίτευση με διάθεση και δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής και προσφοράς.