15 χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου

on .

• Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος  συμπλήρωσε 15 χρόνια αποδοτικής και ουσιώδους ποιμαντορίας στην Επισκοπή. Την ίδια ημέρα έχει καθιερωθεί από τον ίδιο η εορτή της σύναξης των Αγίων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.
Έτσι, τελέστηκε και φέτος θεία λειτουργία στον καθεδρικό Ναό «Ανάσταση» Αργυροκάστρου και ακολούθησε ένα πολύ καλά επιμελημένο εορταστικό πρόγραμμα προς τιμήν των τοπικών Αγίων. Οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου “Τιμιος Σταυρός”, έψαλαν ψαλμωδίες, ενώ οι μαθητές του κολλεγίου "Πνοή Αγάπης" διάβασαν εόρτια κείμενα.
Η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου (Εννιάχρονου Σχολείου και Λυκείου) παρουσίασε τραγούδια και οι μαθήτριες του Οικοτροφείου Θηλέων «Η Θεοτόκος, Άνθος το αμάραντον» απέδωσε μελωδικά ύμνους. 
Για τους Αγίους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου μίλησαν, κατά το κήρυγμα της θείας λειτουργίας, ο διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου θεολόγος Στέφανος Κότης, και, κατά την εκδήλωση, ο διευθυντής του Λυκείου "Πνοή Αγάπης" Θεόδωρος Κέσκος. 
Ο κ. Κότης αναφέρθηκε ευσύνοπτα και κατανοητά στους αγίους Ελευθέριο και τη μητέρα του Αγνή,  Δάναξ, Μέσιρο, Θερινό, Δονάτο,  Νείλο τον Εριχιώτη,  Νήφωνα εκ Λουκόβου, Σωφρόνιο τον Αγιαννανίτη, Χρήστο τον Κηπουρό, Νικήτα και  Κοσμά τον Αιτωλό. Ο κ. Κέσκος από την πλευρά του πολύ απλά και εύστοχα απάντησε, καταφεύγοντας στην πατερική εμπειρία, στο ερώτημα "τι είναι ο άγιος". Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "οι Άγιοι δεν είναι ένα τυποποιημένο προϊόν, με ίδια κοψιά και χαρακτηριστικά. Είναι πρόσωπα μοναδικά και διαφορετικά, όπως όλοι μας, με ποικίλες αφετηρίες, καταγωγή, φύλο, προσωπικότητα. Ένα πράγμα όμως είναι κοινό, η ανιδιοτελής αγάπη για τον Χριστό". 
15 χρόνια...
Κληρικοί, πιστοί και νέοι ευχήθηκαν στο Μητροπολίτη Δημήτριο με την ευκαιρία της 15ης επετείου από την ενθρόνισή του. Με τις ανθοδέσμες, που του προσέφεραν, μαθητές και μαθήτριες, του έδειξαν τα αγνά αισθήματά τους προς αυτόν, για τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του, αφού πάντα είναι στο πλευρό τους. 
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του και κυρίως στα νιάτα, καθώς διδάσκει με το παράδειγμα της ζωής του. Ακολουθώντας τα χνάρια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ενώνει και δεν χωρίζει. Εμπνέει και δεν αποθαρρύνει. Προσανατολίζει και δεν αποπροσανατολίζει.
Το 2006 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, ενώ μέχρι τότε ήταν πρωτοσυγκελεύων στη Μητρόπολη. Εξαρχής ενδιαφέρθηκε να αναδειχθεί η τοπική αγιολογία. Σκοπός του να αναδείξει τη χριστιανική βιωτή τους, ώστε να παρακινηθούν οι άνθρωποι στη μίμησή τους. 
π. Ηλίας Μάκος