Μόνο με τα εμβόλια θα νικηθεί ο ιός!..

on .

Μέσα στο ζόφο της πανδημίας, με το πλήθος των θανάτων, των εκατοντάδων διασωληνωμένων και τις χιλιάδες των κρουσμάτων καθημερινά, η χώρα μας προφανώς και δυστυχώς βαριανασαίνει.

Η υγειονομική κρίση καθυστερεί την ανόρθωση της οικονομίας μας και αναστέλλει την αναγέννηση της χώρας μας.
Κάτι επομένως πρέπει να κάνουμε όλοι μας! Κι ασφαλώς «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Θα τη βρούμε τη λύση. Οι ειδικοί μας συνιστούν να ‘μαστε προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες τους, εν όψει του νέου κύματος της επιδημίας του Covid-19.

Οι αρχαίοι μας τραγικοί (Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης), όλοι τους, στα αθάνατα έργα τους, μας λένε: «στους ανθρώπους δεν υπάρχει καλύτερο κέρδος από την πρόβλεψη και το συνετό νου» και «καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το «θεραπεύειν». Ωστόσο, εδώ ας αναφέρουμε δύο χτυπητά παραδείγματα (εν όψει του ότι έρχονται δύσκολες ημέρες):
1) Ιδιοκτήτης μικρής εταιρίας, που απασχολούσε 15 υπαλλήλους, τους είπε: Όλοι σας να εμβολιαστείτε. Οι 14 εμβολιάστηκαν, ένας όμως αρνήθηκε. Τον κάλεσε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και του είπε «αν δεν εμβολιαστείς, από Δευτέρα θ’ αναγκαστώ να σε απολύσω». Ο υπάλληλος τα μέτρησε απ’ εδώ, απ’ εκεί, έτρεξε και εμβολιάσθηκε. Να μια λύση...
2) Σ’ άλλη γνωστή στην Αθήνα επιχείρηση (εταιρία ενδυμάτων) με 30 υπαλλήλους οι επτά μόνο εμβολιάστηκαν. Οι άλλοι με διάφορες μικροεξυπνάδες κι ακρότητες, 23 συνολικά, όχι! (Κι αυτό λόγω θρησκευτικού φανατισμού κι άλλων παραδοξοτήτων). Ο εργοδότης δεν αποφασίζει να έρθει σε ρήξη με τους εργαζόμενους και να τους πει αν δεν εμβολιαστούν θα τους απολύσει. Εδώ μπαίνει τεράστιο θέμα. Βέβαια, αυτό δεν είναι κανόνας και εδώ ο εργοδότης κάνει τη δουλειά του αλλά και ο ιός το ίδιο.
Έχουμε λοιπόν δύο χτυπητά παραδείγματα. Η Πολιτεία τα γνωρίζει πολύ καλά. Έχουμε δηλαδή τηρητές των Νόμων και αρνητές. Οι επιστήμονες της Υγείας επιμένουν και μας λέει το αρμόδιο υπουργείο ότι μεγάλος αριθμός (1.500.000) ανεμβολίαστων υπάρχει στη χώρα μας. Τα νούμερα πάντως δεν ξέρω αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πρέπει τουλάχιστον, επαναλαμβάνω, τουλάχιστον τα δύο τρίτα αυτών των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν. Έτσι θα κάνουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Με πειθώ και σωστές συμβουλές. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, επειδή δυστυχώς υπάρχουν στους ανθρώπους πολλές και ακατανόητες νοοτροπίες που βλάπτουν όλους μας.
Συνοπτικώς λοιπόν, λέμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, που λένε οι ειδικοί εν όψει και του χειμώνα (θάνατοι, διασωληνωμένοι, ουρές στα Νοσοκομεία, κλπ.), πρέπει χωρίς χρονοτριβές να σκεφτούν στα σοβαρά οι ανεμβολίαστοι τι θα κάνουν. Ας συμβουλευτούν τους ειδικούς επιστήμονες κι όλα θα πάνε καλύτερα.
Δεν πρέπει να νικηθεί ο ιός; Την επικρατούσα μετάλλαξη του κορωνοϊού, την γνωστή «Δ’ Plus» που είναι επιθετική και επικίνδυνη, πρέπει να την περιορίσουμε, να τη νικήσουμε. Πώς; Οι ειδικοί μας τα λένε ξεκάθαρα. Εμείς από την πλευρά μας, ως απλοί πολίτες, συνιστούμε: Σύνεση, συνεννόηση, σοβαρότητα, όχι ακρότητες, γιατί οι ακρότητες είναι πάντα ανεπιθύμητες και δημιουργούν προβλήματα.
Δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας. Δόξα τω Θεώ κι εδώ οι αρχαίοι μας, μας συνιστούν: -«Θαρσείν χρή… τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον» (δηλαδή: να ‘χουμε θάρρος, σύντομα το μέλλον θα είναι καλύτερο» -Θεόκριτος).

* Ο Σωκράτης Μιχ. Οικονόμου είναι τ. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής.