Τρομοκρατίας το ανάγνωσμα

on .

- Ζούμε μια εποχή διαδοχικών φάσεων μιας «τρομοκρατίας» η οποία σαν μαύρο βροχοφόρο σύννεφο απειλεί συνεχώς με κάποιο καταστροφικό τσουνάμι με κάποια μελλοντική καταστροφή.
- Συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια με τον φόβο και τον τρόμο των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού με μια διάχυτη «τρομοκρατική» πληροφόρηση κάθε τόσο να περιμένεις με αγωνία και τρόμο την επόμενη μετάλλαξη.
- Κάπως έτσι πέρασε και η πολύχρονη περίοδος των μνημονίων με κορύφωση του τρόμου εκείνο το ΝΑΙ-ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και το ξημέρωμα με το κάπιταλ κοντρόλ και το δελτίο των 60 ευρώ από το ΑΤΜ.
- Δεν απολείπουν συνεχώς τα άλλα γεγονότα με φυσικές καταστροφές ή εγκληματικές ενέργειες, ή σοβαρά δυστυχήματα, ή οι τουρκικές απειλές ή οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν μέσα τους πάντοτε κάποια συνιστώσα τρόμου, και το ανάγνωσμα τρομοκρατία έχει πολλές σελίδες!
- Για αρκετό καιρό πέρασε με επικοινωνιακή έντεχνη υποδομή και επαναλαμβανόμενη επιμονή η τρομοκρατία της κλιματικής αλλαγής με τα διοξείδια του άνθρακα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πολλές θεραπευτικές συνταγές πέρασαν στην πρώτη γραμμή της θεραπείας του... κλίματος. Οι «σοφοί» βιομήχανοι περιβαλλοντολόγοι, βρήκαν ή επινόησαν τις ΑΠΕ για να εκδιωχθούν οι «ρυπογόνες» πάσης άλλης ηλεκτροπαραγωγού ισχύος εγκαταστάσεις και με fast track διαδικασίες έφθασαν την ενεργειακή πολιτική σε κατάσταση τρομοκρατικών εξελίξεων και κοινωνικών δεινών.
-Πέρασε μια μεσοπερίοδος κατευνασμού της ανησυχίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις μεγάλες καταστροφές με υποβάθμιση της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση!!
- Αιφνιδίως οι τόσο πολλοί οικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αναπτυξιολόγοι, ενεργειολόγοι και άλλοι παντί περιφερόμενοι αργόσχολοι μελλοντολόγοι ανακάλυψαν ότι επίκειται μεγάλη ενεργειακή κρίση. «Καταρρέει παραγωγή-αγορά-μεταποίηση».
- Πριν καλά καλά γίνει αντιληπτό το νόημα αυτής της κρίσιμης ενεργειακής εξέλιξης εμφανίστηκαν οι πρόθυμοι αναλυτές να επικαιροποιήσουν το σκοτεινό τρομοκρατικό ανάγνωσμα. Μερικοί τίτλοι έτσι στην τύχη που βρέθηκαν στον κρεμασμένο Τύπο, κρατούν τον τρόμο και την αγωνία να επελαύνει ακάθεκτος και ανάλγητος με τις ελλείψεις που θα ακολουθήσουν.
- «Αγωνία για τον πυρετό της ενεργειακής Κρίσης», «Η ενεργειακή Κρίση τρομάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», «Μεγάλες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης», «Μπουρλότο οι τιμές φυσικού αερίου», «Τινάζουν στον αέρα τα νοικοκυριά» κ.ά.
- Επείγον πρόβλημα η θέρμανση εν όψει του χειμώνα που έρχεται!, ακριβαίνει το ψωμί! Τα κτηνοτροφικά προϊόντα στα ύψη και τα λαχανικά από κοντά.
-Η τρομοκρατία δεν έχει όρια. Τα καύσιμα στην πρώτη ανάγνωση του τρομοκρατικού αναγνώσματος. Το «καλό φτηνό αέριο» στην πρώτη θέση του ενεργειακού τιμοκαταλόγου! Οι ανεμογεννήτριες που θα έλυναν το ενεργειακό και αναπτυξιακό πρόβλημα έχασαν τον ... καθαρό αέρα των βουνών, τελευταίες στον πίνακα παραγωγής. Η ενεργειακή πολιτική σε σύγχυση, οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε μέτρα επιδομάτων με κριτήρια οικογενειακής κατάστασης, περιουσίας, «υψομέτρου» και οσμή «Λαϊκής Δημοκρατίας»!!
- Η ενεργειακή αυτή τρομοκρατία, και η διάχυση μιας κινδυνολογίας για πολλές ελλείψεις στην αγορά, μαζί με τα κατάλοιπα της πανδημικής τρομοκρατίας, των εμβολίων και των ζοφερών προβλέψεων για νοσούντες και ... «αναχωρούντες», ανατρέπουν κάθε ελπίδα επιστροφής στη κανονικότητα.
- Θα μπορούσαν να σταχυολογηθούν πολλές από τις ανησυχητικές εκτιμήσεις και περιγραφές του μέλλοντος πως προδιαγράφεται ενεργειακά.
- Όμως για τους «μέτοικους» της ζωής, που τρέφονται με αναμνήσεις περισσότερων τρομοκρατικών εποχών, και με εμπειρίες μέτρων που εφαρμόστηκαν σε άλλες όχι μακρινές ενεργειακές κρίσεις, τότε που το πετρέλαιο ήταν ο ενεργειακός θεός στον πλανήτη.
- Θα λείψει λοιπόν ενέργεια! Κάτι πρέπει να περιορίσουμε ώσπου να βρεθεί άλλος τρόπος καλύψεως του ελλείμματος. Να θυμηθούμε παλιές κρίσεις του Πετρελαίου, μια την εποχή του Ράλλη. Χωρίς... χρώμα!
- Ας ψάξουν στα Υπουργεία, κάποιες συνοπτικές και επείγουσες εγκυκλίους για την οικονομία της καταναλώσεως ενέργειας. Τότε, επειδή το πρόβλημα ήταν γενικό, σε μια χώρα δόθηκε εντολή να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση τον μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και να κλείσουν όλοι έναν διακόπτη στο σπίτι τους ή στην επιχείρηση. Ο μετρητής έδειξε αμέσως τι οικονομία γίνεται. Μάθημα πειθούς.
- Στην πατρίδα μας, με μια εγκύκλιο παραγγέλλονταν περιορισμός φωτισμού σε γραφεία, στους δρόμους, άναβαν ένα παρά ένα ακόμη και στους εθνικούς δρόμους, στα γραφεία απαγορευόταν ή χρήση φορητών θερμαντικών, θερμοσιφώνων και στεγνωτικών χειρών, εξωτερικοί φωτισμοί δημοσίων κτιρίων, μικρότερη θερμοκρασία στη θέρμανση, περιορισμός της ταχύτητας των αυτοκινήτων, προγραμματισμός κινήσεως αυτοκινήτων για περισσότερες εργασίες και άλλα που διατάχθηκαν και τότε «στανικώς» για να εξοικονομηθεί ενέργεια. Σήμερα η τεχνολογία και η πληροφορική δίνει περισσότερες εφευρέσεις και μέσα για οικονομία κατανάλωσης ενέργειας.
- Έτσι για παράδειγμα, και τώρα, τι νόημα έχει σε μια τέτοια εποχή ελλείμματος ενέργειας ο φωτισμός προβολής δημοσίων κτιρίων. Θα λέγαμε η Βουλή, τα μνημεία, ακόμη και η Ακρόπολη. Αν θέλαμε τοπικά να βρούμε κάτι, τι νόημα έχει αυτός ο εξωτερικός φωτισμός προβολής του κτιρίου της Περιφέρειας, του ρολογιού, του Δημαρχείου. Τι νόημα έχει ο δημοτικός και κοινοτικός φωτισμός σε ακατοίκητες περιοχές.
- Οι αυτοματισμοί ασφάλειας που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δώσουν έξυπνες λύσεις σε πολλές περιπτώσεις. Μερικά ακόμη έξυπνα συνθήματα, όπως «σβήσε και συ ένα Φως, μπορείς!» μπορεί να οικονομήσει ενέργεια. Να μη ξεχνάμε και εκείνο το σύνθημα της νοικοκυράς στην Αμερική για οικονομία νερού: «Βάλε ένα τούβλο στο καζανάκι.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος