Ταλαιπωρία και στα ΕΛΤΑ…

on .

ΕΙΝΑΙ γενικό φαινόμενο η «καταδυνάστευση» στη δημόσια διοίκηση και στους Οργανισμούς του. Ενδεικτική είναι η περίπτωση που αναφέρουμε καίτοι ξεπερνά κάθε όριο. Ειδοποίηση για ένα συστημένο στα κεντρικά του ΕΛΤΑ στα Γιάννινα. Πάμε και στο γκισέ με το ειδοποιητήριο διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε την αστυνομική ταυτότητα μαζί μας, ούτε την άδεια οδήγησης. Μας ζήτησε η υπάλληλος το ένα ή το άλλο, εξηγώντας της πως δυστυχώς δεν τα έχουμε, παρά μόνο τη δημοσιογραφική ταυτότητα, στην οποία υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την «ταυτοπροσωπία».
ΡΩΤΗΣΕ μιά άλλη κυρία, την προϊσταμένη της, η οποία με ύφος που αρμόζει σε άνθρωπο που ασκεί εξουσία, απάντησε πως δεν μπορούμε να παραλάβουμε το φάκελο! Προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε ότι πιστοποιείται η... ύπαρξή μας, αλλά εκείνη το χαβά της· αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης. Της είπαμε ότι για να μην ταλαιπωρούμαστε να μας εξυπηρετήσει, αλλά εκείνη ανένδοτη. Της είπαμε να επιστραφεί ο φάκελος.
ΕΤΣΙ λένε, θα μας πείτε οι οδηγίες τους ή ο νόμος (;). Όμως όταν κάποιο άλλο έγγραφο αποδεικνύει ποιός είναι ο πολίτης, για ποιό λόγο να υποβάλλεται σε μιά τέτοια δοκιμασία; Αυτή είναι η λεγόμενη γραφειοκρατία και τυπολατρεία, σε συνδυασμό με την αίσθηση άσκησης εξουσίας επί του πολίτη. Πρόκειται για μιά κλασική περίπτωση δημοσιοϋπαλληλικής ακαμψίας και αν δεν αντιμετωπιστεί με εκσυγχρονισμό του κράτους και αλλαγή νοοτροπίας, οι πολίτες θα νιώθουν ως υποτακτικοί...