Φταίμε εμείς και η κριτική μας ή η ηγεσία με τα καμώματά της;

on .

 ΛΙΓΟΙ ή πολλοί, δεν έχει σημασία, μας χαρακτηρίζουν ως επιθετικούς, κυνικούς ή και ...εμπαθείς, που αδιαφορούμε αν και ποιούς «ισοπεδώνουμε» με τα κείμενά μας, ότι συχνά αδικούμε κυρίως όσους ηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Έτσι ερμηνεύουν την επιμονή μας στην αναζήτηση της αλήθειας, την παρουσίασή της με ντοκουμέντα και την περιγραφή όσων πράττουν ή όχι. Πολύ απλοϊκή και βολική η σκέψη τους, αν και κατά βάθος είμαστε σίγουροι ότι αναγνωρίζουν πως έχουμε δίκιο. Άλλωστε και οι επικριτές μας ζούνε όσα κι εμείς, με τη διαφορά ότι ορισμένοι εξ αυτών επενδύουν με επιτυχία και ...αποδοτικότητα στην ανάρμοστη σχέση με τους «εξουσιαστές». Όταν όμως ασχολούμαστε με τα γιατί και πως αυτής της σχέσης, που αυτοί τη θεωρούν ... φυσιολογική, τότε εμείς είμαστε οι «κακοί».
ΔΕΙΤΕ όμως τι συμβαίνει κι ας διαμαρτύρονται για τη σκληρή κριτική που υφίστανται πρόσωπα που διοικούν τον τόπο, με πρώτο τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ -που κάλλιστα διεκδικεί το βραβείο του χειρότερου δημάρχου. Θα σας φανεί παράξενο, αλλά δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, άρα ούτε και συζητήσαμε, ούτε και φυσικά υπήρξε κάποιος λόγος για αυτό. Στον κ. Ελισάφ, λοιπόν, στη Δημοτική Αρχή της οποίας ηγείται εν πάση περιπτώσει, αποδίδονται ευθύνες για την απένταξη έργων και την απώλεια χρημάτων από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κόμβοι στο οδικό δίκτυο, που δύο φορές χάθηκαν προθεσμίες και οι φάκελοι παρουσίαζαν ελλείψεις! Την ευθύνη για αυτή την ανικανότητα να διαχειριστεί και τα πιο απλά, όπως π.χ. την καθαριότητα, τη μεταθέτει στις υπηρεσίες του Δήμου, με δεδομένο όμως ότι διαθέτουν ικανά και καταρτισμένα στελέχη, παρ’ ότι εκείνος προτιμά να πληρώνει «συμβούλους» και εταιρίες.
ΓΡΑΦΕΙ στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσεις του που απορρίπτουν τις δικές του τις χαρακτήρισε ως «αποφάσεις ανευθύνων» (!), οι εργασίες για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού καθυστερούν επί τετράμηνο να αρχίσουν.
Η καθαριότητα στην πόλη βρίσκεται στα χειρότερά της, ο «πόλεμος των σκουπιδιών» συνεχίζεται, ο διαγωνισμός για τον φωτισμό με led αφέθηκε στην Περιφέρεια για να ακυρωθεί ως φωτογραφικός και επαναλαμβάνεται. Το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» ρήμαξε και διαλύεται, ενώ δε γνωρίζει τι θα κάνει με το κτίριο του πρώην Ασύλου Ανιάτων ή χειρότερα με το παλιό κτίριο του πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, που προσφάτως παραχωρήθηκε στο Δήμο! Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η απόφασή του για την κεντρική πλατεία με κόστος 5,2 εκατ. έναντι του 1,5 της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αφού προηγουμένως αφέθηκε να καταστραφεί η πλατεία, επειδή έτσι το ήθελαν κι επειδή την έφτιαξε ο κ. Νίκος Γκόντας, που όμως στηρίζει τη Δημοτική Αρχή που τον προσβάλλει!
ΠΑΜΕ τώρα στο δεύτερο των διαμαρτυρομένων, τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, που του ασκούμε κριτική από εικοσαετίας και πλέον (και κάποιες φορές τον επαινέσαμε) δεν τον συναντήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν ανήκουμε σε εκείνους που θα μηδενίσουμε την όποια προσφορά του, αλλά η Ήπειρος εξακολουθεί να είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις δράσεις του κατά την πολυετή παρουσία του στα Κοινά, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και η επίκληση των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν είναι και το πειστικότερο των επιχειρημάτων για την αποτροπή της κριτικής. Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μία περίεργη, σφοδρή σύγκρουση με παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δη τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων και τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας τους. Κρατά χρόνια αυτή η ιστορία, που όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, τόσο και περισσότερο επιβαρύνονται οι Δήμοι, οι πολίτες. Αλλά αυτούς όπως φαίνεται δεν τους λογαριάζει κανένας καίτοι είναι εκείνοι που πληρώνουν και πολύ ακριβά μάλιστα τα παιχνίδια της ηγεσίας.
ΔΥΟ διαγωνισμοί του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης των Απορριμμάτων ακυρώθηκαν, ο δεύτερος θεωρείται ότι και με δική του ανεξήγητη για πολλούς παρέμβαση υπέρ του Αστικού ΚΤΕΛ, που φιλοδοξεί να αναλάβει τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Η Κοινή Γνώμη που παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα εκτιμά ότι πρόκειται για πόλεμο συμφερόντων και ενδεχομένως να μην έχει άδικο. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, θα τα βρούνε μεταξύ τους, αλλά για ποιό λόγο η Περιφέρεια σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη επέμενε ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (δική της ευθύνη) ολοκληρώθηκαν και την ίδια ημέρα δίνει στη δημοσιότητα το τι θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, για να διαπιστώνεται ότι υπήρχαν θέματα που αναφέρονταν σε παράταση προθεσμίας παράδοσης ενός Σταθμού και προκήρυξη για εργασίες πρόσβασης;
ΤΙ λέτε λοιπόν, λογικό δεν είναι να προβληματιζόμαστε τι συμβαίνει; Να μη διερωτόμαστε για την ορθότητα όσων αφορούν το διαγωνισμό από την Περιφέρεια για τον φωτισμό των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας, που ακυρώθηκε ως φωτογραφικός και επαναλαμβάνεται; Να μην επιρρίπτουμε ευθύνες στην Περιφέρεια για το δρόμο προς Κακαβιά, αφού ο κ. Καχριμάνης ζήτησε από τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή την εκχώρηση της αρμοδιότητας να τον φτιάξει εκείνος και το έργο βάλτωσε; Και γιατί δεν ζητά να την ξαναπάρει το υπουργείο Υποδομών και τότε αν δεν προχωρήσει να απειλήσει με νέα ...απεργία πείνας ο Περιφερειάρχης; Ή μήπως πρέπει να αποφεύγουμε την αναφορά στη μελέτη για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, που παραπέμφθηκε στο απώτερο μέλλον και με ευθύνη της Περιφέρειας;
ΘΑ μπορούσαμε να συνεχίσουμε την απαρίθμηση ευθυνών, με τις απευθείας αναθέσεις και χίλια δύο άλλα, αλλά αρκούμαστε σε αυτά προς το παρόν, με τη βεβαιότητα ότι είναι και δικά σας ερωτηματικά και βάσιμες απορίες, που επιτρέπουν στον καθένα να κάνει υποθέσεις καθόλου κολακευτικές για όσους έχουν την ευθύνη της διοίκησης. Θα προσθέσουμε μόνο ότι προκαλεί εντύπωση η αφωνία των εμπλεκομένων Δήμων σε έργα, όπως αυτά που αφορούν τα σκουπίδια, το φωτισμό κλπ., ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατούσαν στην εξεύρεση λύσεων άμεσα και μάλιστα να τοποθετούνταν απέναντι από τον Περιφερειάρχη και τις αδόκιμες συχνά παρεμβάσεις του. Κι εδώ ταιριάζει να πούμε πως κι αυτούς όλους τους έχει στο «τσεπάκι» του ο κ. Καχριμάνης...