Ο Αντ. Φούσας στάθηκε στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών!

on .

• Το Σάββατο και την Κυριακή (2 και 3/10/2021) πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της «Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων» με θέμα: Ανθρωποκτονίες.
Ο λόγος που με έφερε το πρωινό Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο ήταν, όχι τόσο η παρακολούθηση του Συνεδρίου για θέματα της νομικής Επιστήμης, τα οποία και δεν γνωρίζω, όσο η βράβευση του Αντώνη Φούσα, του φτωχόπαιδου από τη Ρεπετίστα Πωγωνίου, που αναδείχτηκε σε διακεκριμένο Ποινικολόγο, σε Βουλευτή και υπουργό. Εκτός από τη βράβευση θα παρουσιαζόταν το βιβλίο του Αντώνη Φούσα με τίτλο: «Μικτά Ορκωτά».
Η Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου κατάμεστη από δικαστές και δικηγόρους, αλλά και από ανθρώπους που θέλησαν να παραβρεθούν στη βράβευση του Αντώνη Φούσα.
Μετά τους απαραίτητους χαιρετισμούς παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μικτά Ορκωτά» από τους: Χρήστο Μυλωνόπουλο (καθηγητή Νομικής ΕΚΠΑ), Δημήτρη Αναστασόπουλο (Δικηγόρο Αθηνών, μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ) και Γιώργο Μπιτσιόλη (Δικηγόρο Ιωαννίνων). Το βιβλίο αναλύθηκε από τους εκλεκτούς παρουσιαστές στις λεπτομέρειές του. Πρόκειται, όπως ειπώθηκε, για ένα χρηστικό εγχειρίδιο, απαραίτητο για νέους δικηγόρους, αλλά και για όλους εκείνους που ασχολούνται με ποινικά αδικήματα. Όταν, ένας εκ των παρουσιαστών, προλογίζοντας το βιβλίο, αναφέρθηκε και σε ένα άλλο συγγραφικό πόνημα του τιμώμενου, στο βιβλίο: «Βόρειος Ήπειρος – Το δάκρυ του Ελληνισμού», πυκνά ακούστηκαν τα χειροκροτήματα από τους παρισταμένους. Φαίνεται ότι, παρότι όπως λέγεται δημοσιογραφικά, το θέμα «Βόρειος Ήπειρος» «δεν τραβάει», όμως ο κόσμος, οι Ηπειρώτες δεν ξεχνούν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και δεν πρόκειται να τους χάσουν ποτέ.
Μέλη της Ένωσης αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο εκτελεσθέν έργο του Αντώνη Φούσα, ως μαχόμενου δικηγόρου, Ποινικολόγου, Πολιτικού και πατριώτη με την ευρεία και ουσιαστική σημασία του όρου. Ενώπιον όλων των μελών του ΔΣ της Ένωσης ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Γλύκας επέδωσε στον Αντώνη Φούσα τιμητική πλακέτα και του ευχήθηκε μακροζωία και συνέχιση του έργου του ως μαχόμενου δικηγόρου – ποινικολόγου.
Ο κ. Φούσας συγκινημένος από τη διάκριση που του έγινε, πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ποινικολόγων για την τιμή να τον βραβεύσουν για τη συνολική του προσφορά στη δικηγορία, αλλά και στην κοινωνία. «Είμαι, είπε, ιδιαίτερα συγκινημένος για τη βράβευσή μου, αλλά και για έναν πρόσθετο λόγο, διότι η διάκρισή μου αυτή πραγματοποιείται στην πόλη που έζησα, και που της αφιερώθηκα ολοκληρωτικά, αλλά και ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς, τους οποίους και ευχαριστώ για την παρουσία τους».
Οι Βορειοηπειρώτες αισθανόμαστε περήφανοι για τη βράβευση του Αντώνη Φούσα, του δικού μας ανθρώπου, του δικηγόρου που πολλές φορές βρέθηκε στον βορειοηπειρωτικό χώρο και έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους Έλληνες της μειονότητας. Δεν θα ξεχάσουμε την καταλυτική βοήθειά του, ως διακεκριμένου νομικού, στη χαλκευμένη «Δίκη» και καταδίκη των πέντε στελεχών της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια». Χάρη και στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Αντώνης Φούσας οι καταδικασθέντες αθωώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο των Τιράνων.
Ο Αντώνης Φούσας συμπαραστάθηκε, στήριξε και πόνεσε για τους Βορειοηπειρώτες. Για τις φυλακίσεις, τους διωγμούς, τις εξορίες, τους θανάτους των Ελλήνων που καταδικάζονταν ως «εχθροί του λαού» δάκρυσε και συνέγραψε το πόνημά του ως «κατάθεση ψυχής». Στο βιβλίο του «Βόρειος Ήπειρος – Το δάκρυ του Ελληνισμού» δίνει σαφείς λύσεις στο πρόβλημα που ταλανίζει τους Βορειοηπειρώτες.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου συγχαίρουμε τον Αντώνη Φούσα για τη βράβευσή του και του ευχόμαστε υγεία και καταξίωση στο δικηγορικό και κοινωνικό στίβο.