Το παραβάν…

on .

Την 8η Σεπτεμβρίου, ξέχωρα που γιορτάσαμε το Γενέσιον της Θεοτόκου, ήταν παράλληλα και η μέρα καταπολέμησης του παγκόσμιου αναλφαβητισμού! Ένα τεράστιο, παγκόσμιο θέμα ο αναλφαβητισμός, ένα μεγάλο εμπόδιο, στην επικοινωνία των ανθρώπων!

Εκατομμύρια οι αναλφάβητοι στον κόσμο!
Άλλοι δεν θέλουν «να μάθουν», άλλοι δεν μπορούν και κάποια «συμφέροντα» είναι αυτό… που επιθυμούν!
Η αγραμματοσύνη των λαών είναι το νέο όπλο… των ισχυρών! Δεν χρειάζονται πλέον τανκς και οβίδες για «την κατάκτηση»! Αφήνοντας ολόκληρους λαούς «στο σκοτάδι», τους ελέγχεις πλήρως…
Ειδικότερα στον «τρίτο κόσμο», τα Σχολεία κλειστά, τα στομάχια αδειανά, τα στόματα κλειστά! Και οι «ελευθερίες» σε… δεσμά!
Οι σημερινές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δημιουργούν στη χώρα αυτή νέα δεδομένα! Οι Ταλιμπάν δεν θέλουν το λαό τους… εντελώς αναλφάβητο, θέλουν να μαθαίνουν γράμματα οι νέοι, αλλά με… τον τρόπο που θέλουν αυτοί!
Στον 21ο αιώνα, στη χώρα αυτή, οι μαθητές και οι φοιτητές, θα παρακολουθούν μαθήματα ξεχωριστά στην τάξη, τα αγόρια από τα κορίτσια!
Θα τους «χωρίζει» ένα παραβάν, να μη… βλέπονται μεταξύ τους τα δύο φύλα! Και έτσι θα παρακολουθούν στην έδρα το δάσκαλο που… διδάσκει! (Σε ποιο αιώνα ζούμε;).
Οι Ταλιμπάν κάνουν πολλές… υποχωρήσεις στις γυναίκες αυτής της χώρας! Τους λένε: Εμείς η νέα κυβέρνηση, κάνουμε… αγώνα, να μη μείνετε αναλφάβητες!
Σας δεχόμαστε στο Σχολείο, στην… κουρτίνα 1 ή στην κουρτίνα 2! (Αν μπλέξεις την κουρτίνα… χάθηκες!). Διαφορετικά, μείνετε κλεισμένες μέσα στο σπίτι και… δοκιμάστε να μάθετε γράμματα… άνευ διδασκάλου!
Ισχυροί της Γης, ξεσηκωθείτε! Μας έφαγε… το μαύρο σκοτάδι!
Και η «άλφα – βήτα» είναι ένα δώρο ζωής, για όλους τους ανθρώπους της Γης!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.