Ευθύνη μας να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού!

on .

 Είχαμε αναφέρει σε δημοσίευμά μας (07-11-2020) ότι επιτέλους μπαίνει φρένο στην χρήση κάποιων πλαστικών και η μείωση των επιπτώσεων ορισμένων προϊόντων στο περιβάλλον θα αποτελεί σύντομα νόμο, με μέτρα για την πρόληψη του αντίκτυπου αυτών.

δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές. Από τις 3 Ιουλίου 2021, ισχύει η απαγόρευση χρήσης των ακόλουθων 10 προϊόντων στην επικράτεια και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μπατονέτες - πλαστικά μαχαιροπίρουνα - πλαστικά πιάτα - πλαστικά καλαμάκια - πλαστικοί αναδευτήρες ποτών - πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις - περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ) - περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους - κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και καλύμματά τους.- προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη). Για τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης η απαγόρευση χρήσης των ανωτέρω πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου 2021.
Από 3ης Ιουλίου 2021, προβλέπεται υποχρεωτική σήμανση συσκευασίας των ακόλουθων πλαστικών προϊόντων: Σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν - Υγρά μαντηλάκια - Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού - Κυπελάκια για ποτά, ώστε με τον τρόπο αυτό να ενημερώνεται ο καταναλωτής, για τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης του προϊόντος ως αποβλήτου και για την παρουσία πλαστικών υλών στο προϊόν και τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις από την απόρριψη στο περιβάλλον.
Πόσοι πολίτες όμως τα γνωρίζουν αυτά και τι γίνεται με την εφαρμογή του νόμου; Διαπιστώνουν οι πολίτες κάποια διαφορά, ή «τα ιδία Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»; Συνεχίζουν να κυκλοφορούν ακόμη αυτά τα προϊόντα και τα συναντάμε μπροστά μας και εάν το διαπιστώσουμε αυτό, τι κάνουμε εμείς οι πολίτες, τα χρησιμοποιούμε; Για παράδειγμα, εάν ένα κατάστημα μας σερβίρει καφέ στο χέρι με πλαστικό καλαμάκι, ή μας έλθει φαγητό στο σπίτι μας σε συσκευασία φελιζόλ, πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Εδώ ας αφήσουμε στην άκρη τις δικαιολογίες, για τις ευθύνες της πολιτείας ότι δεν κάνει ελέγχους και αστυνόμευση...
Αγαπητοί αναγνώστες, τα πλαστικά προϊόντα αυτά και πολλά αλλά, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σχεδιάζονται, παράγονται και χρησιμοποιούνται. Πρέπει όμως να αλλάξουν και οι κακές συνήθειές μας. Ο μεγάλος στόχος για όλους μας πρέπει να είναι η πρόληψη και μείωση του αντίκτυπου των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και ιδίως στο υδάτινο. Πάντως, για τις κατηγορίες των πλαστικών προϊόντων που ακόμη θα χρησιμοποιούνται, όπως κυπελάκια για ποτά (καφές –αναψυκτικά κλπ) ή τους περιέκτες τροφίμων, πρέπει όλοι να αρχίσουμε σταδιακά την μείωσή τους με επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα και την χωριστή συλλογή των χρησιμοποιηθέντων σε κάδους ανακύκλωσης όταν τα απορρίπτουμε, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτείας και να δούμε τους κοινόχρηστους χώρους μας (δρόμους, πλατείες, πάρκα, παραλίες, λίμνες και θάλασσες) απαλλαγμένους από τα πλαστικά απόβλητα.
Προσωπικά πιστεύω ότι η υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, αναφορικά με την συμπεριφορά τους προκειμένου να μειωθούν τα απορρίμματα και να βοηθήσουμε όλοι τους Δήμους μας, αποτελεί τη βασική αρχή. Για την αντιμετώπιση όμως του προβλήματος των αστικών απορριμμάτων, πρέπει και οι επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισής τους, ώστε και αυτές να βοηθήσουν τους Δήμους μας και να μην κάνουν τα στραβά μάτια. Στόχος όλων μας, πρέπει να είναι η πρόληψη και η μείωση των αποβλήτων στο περιβάλλον.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.