Αν ζούσε ο Άγιος Παΐσιος...

on .

Το έχουμε ξαναγράψει, το επαναλαμβάνουμε μην τυχόν και επιτέλους ορισμένοι αντιληφθούν ότι πρέπει να βάλουν φρένο στις φιλοδοξίες και στη ματαιοδοξία τους.
Αν υπήρχε δυνατότητα να «μιλούσε» ο Άγιος Παΐσιος, τότε είναι βέβαιο ότι αρκετοί από όσους σήμερα επιχειρούν δήθεν να τον τιμήσουν, δεν θα έβρισκαν τόπο να κρυφτούν.
Ο Άγιος Παΐσιος έζησε απλά, φτωχικά, απεχθάνονταν την προβολή και το χρήμα. Το αντίθετο ακριβώς δηλαδή με ο, τι συμβαίνει σήμερα με μερικούς «υμνητές» του, που θεωρούν ότι βρήκαν τρόπο να ενισχύσουν τα οικονομικά ναών και μητροπόλεων.
Δεν βρίσκουμε ειλικρινά άλλο λόγο για να εξηγήσουμε τη στάση και την τακτική του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου να υπερβάλλει σε θρησκευτικές και μάλιστα τριήμερες εκδηλώσεις -που ούτε στη μνήμη του πολιούχου των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου δεν τις πραγματοποιεί- για να τιμήσει τον Άγιο Παϊσιο, σε έναν προκάτ ναό που -όπως έχουμε ξαναγράψει- δεν έχει κανένα στοιχείο της τοπικής αρχιτεκτονικής, αλλά ούτε και σχέση με την ταπεινότητα που διέκρινε τον Άγιο.
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος δεν σέβεται ούτε καν τη γειτονική, ακριτική Μητρόπολη Κόνιτσας η οποία δικαιωματικά διοργανώνει σεμνές θρησκευτικές εκδηλώσεις, καθώς εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Άγιος, στην Ιερά Μονή Στομίου μόνασε, εκεί βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, εκεί έζησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους τα αδέλφια του.
Αν ήθελε πραγματικά να τιμήσει και όχι να... κερδοσκοπήσει με τον Άγιο Παϊσιο, θα μπορούσε να τελέσει Εσπερινούς, Όρθρους, Θείες Λειτουργίες, θα λάμβανε όμως υπόψη και θα έδινε προτεραιότητα στις εκδηλώσεις στην ακριτική Κόνιτσα (για να μη πούμε ότι θα έπρεπε και ο ίδιος να συμμετάσχει σε κάποια από αυτές) τιμώντας έμπρακτα τη μνήμη του. Δυστυχώς δεν το έπραξε πέρυσι και δεν το πράττει ούτε φέτος. Κρίμα!

Υ.Γ.: Αυτό που δεν κάνει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, το πράττουν άλλοι Μητροπολίτες, καθώς όμως μαθαίνουμε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Κόνιτσας για τον Άγιο Παΐσιο θα συμμετάσχουν φέτος οι Μητροπολίτες Κηφισσίας Κύριλλος και Γλυφάδας Αντώνιος.