Η μετάβαση…

on .

 Υπάρχει στο Στίβο το αγώνισμα των 3.000 μέτρων στηπλ (φυσικά εμπόδια), ένα αγώνισμα εξαιρετικά επίπονο για τους συμμετέχοντες αθλητές! Αλλά και στη ζωή δεν υπάρχουν 3.000 εμπόδια, άλλα «φυσικά» και άλλα «τεχνητά»;

Ο άνθρωπος, με αγώνα τα αντιμετωπίζει όλα! Τα πιο δύσκολα είναι… τα τεχνητά προβλήματα! Είναι αυτά που δημιουργεί το ίδιο το κράτος στον πολίτη, με τη γραφειοκρατία!
Όλες οι κυβερνήσεις… δεσμεύονται προεκλογικά πως θα την «τσακίσουν»! Κυβερνήσεις… όλων των αποχρώσεων, δίνουν υποσχέσεις για την κατάργησή της, αλλά αυτή παραμένει αγέρωχη στο θρόνο της!
Δεκαετίες τώρα αυτή τη γάγγραινα τη βιώνει στο πετσί του ο Έλληνας πολίτης και τη συναντά μπροστά του, κάθε φορά που είναι υποχρεωμένος… να συναντήσει το κράτος!
Τελευταία δόθηκαν μεγάλες διαβεβαιώσεις πως αυτό «το τέρας» θα χτυπηθεί, καθώς η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην ψηφιακή μετάβαση! (Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του…).
Τέρμα τα… βασανιστήρια, λένε, για τον Έλληνα πολίτη! Η… άνοδος και η… κάθοδος των μυρίων, για υπογραφές και σφραγίδες στα Υπουργεία, ανήκουν στο παρελθόν! (Αυτό έγινε ορατό…).
Θα δημιουργηθούν φάκελοι εργασίας, υγείας, συνταξιοδότησης (ηλεκτρονικοί), για την εξυπηρέτηση του πολίτη! (Αυτοί οι φάκελοι, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με τους «φακέλους» του παρελθόντος, που εξυπηρετούσαν μόνο την αστυνομία και είχαν σχέση με… υπαρκτή ή ανύπαρκτη παρανομία!).
Τώρα τα πράγματα απλοποιούνται…
Μας διαβεβαιώνουν, για παράδειγμα, πως οι συντάξεις θα βγαίνουν… με το πάτημα ενός κουμπιού! (Αυτό κι αν θα είναι… θαύμα!).
Όμως ο Έλληνας παραμένει δύσπιστος… Με τόσα που τράβηξε απ’ το κράτος, πώς να μην είναι; Πώς να πιστέψει, πως, πατώντας ένα κουμπί… θα βγει η σύνταξη, όταν ήξερε ως τώρα πως η… πενταετία είναι ένα καλό νούμερο για την έκδοσή της;
Ας γίνει… η μετάβαση λίγο πιο αργά, για να μη ζαλιστεί ο Έλληνας! Που έτσι κι αλλιώς σήμερα είναι ζαλισμένος από οικονομίες, από πανδημίες και άλλες αλχημείες…
Η ψηφιακή μετάβαση είναι πολύ καλή! Κερδίζεις χρόνο…
Δεν… μεταβαίνεις στην Εφορία, αλλά την πληρώνεις!
Δεν… μεταβαίνεις στην Τράπεζα, αλλά τα «κοράκια» τηλεφωνούν!
Δεν μεταβαίνεις στις ΔΕΚΟ, αλλά οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν!
Η… φυσική παρουσία χρειάζεται μόνο στη… λαϊκή!
Αλλά, ελλείψει χρημάτων και εκεί η… μετάβαση είναι προβληματική!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.