Αναγκαία η ορθολογική διαχείριση του νερού!

on .

 Εμείς που ζούμε στην Ήπειρο, μια περιοχή πλούσια σε νερά, θεωρούμε την συνεχή χωρίς διακοπή παροχή καθαρού νερού στην βρύση μας ως κάτι αυτονόητο και αυτή η αίσθηση του αυτονόητου μας κάνει συχνά άφρονες και σπάταλους, σε σημείο να ξεχνάμε πως τα αποθέματα νερού δεν είναι ανεξάντλητα.

Λέμε συνέχεια, παρότι οι φορείς ύδρευσης μας ενημερώνουν για μείωση της κατανάλωσης σε περιόδους

καλοκαιριού, πως «έχουμε νερό εμείς στην Ήπειρο, γιατί κάνετε έτσι και κατηγορούμε τους φορείς πως κάθε φόρα μας λένε τα ίδια και τα ίδια. Και όμως, παρότι τα έχουμε πει πολλές φορές, ας τα ξανά – επαναλάβουμε.
Αγαπητοί συμπολίτες του Λεκανοπεδίου, όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος φυσικός πόρος και χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Όταν ρυπαίνεται, κινδυνεύει η υγεία μας, όταν σπανίζει, περιορίζονται οι επιλογές μας και όταν θα στερέψει, θα ξεσπούν και διαμάχες.
Όλοι αναγνωρίζουμε την αξία του, αλλά ας προσέξουμε, γιατί εάν υπάρξει συνεχιζόμενη σπατάλη του νερού, οι φορείς ύδρευσης θα προσπαθήσουν να επιβάλουν μέτρα περιορισμού της χρήσης του, αύξηση της τιμής του και, για να τα πούμε σωστότερα, νέα μέτρα ορθολογικής χρήσης του!
Εφαρμόστε λοιπόν αυτά τα μέτρα μόνοι σας, ενώ εγώ θα αναφέρω σήμερα κάποιες γνωστές στους περισσότερους πρακτικές ορθολογικής διαχείρισης του νερού. Αλλάξτε την συμπεριφοράς σας με μείωση της κατανάλωσης, μην αφήνετε την βρύση συνέχεια ανοιχτή σε κουζίνα, νεροχύτη, μπάνιο, ποτίστε το βράδυ, εάν έχετε μεγάλους κήπους, κάντε κάποιες νέες τεχνικές παρεμβάσεις, βάλτε μηχανισμό άρδευσης, ελέγξτε τον εξοπλισμό σας και αλλάξτε τον σε περίπτωσης διαρροής, προσπαθήστε να εφαρμόζετε την ανακύκλωση των νερών σας για ειδικές χρήσεις.
Αφιερώστε χρόνο και υπομονή, οι αναφερόμενες επιλογές είναι απαραίτητες και θα πρέπει να τις υιοθετήσει κανείς. Αποδίδουν τόσο οικονομικά ως επένδυση, ενεργειακά, περιβαλλοντολογικά, βοηθούν στην συνεχή χωρίς διακοπή, παροχή καθαρού νερού στην βρύση μας.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι τα βασικά μέτρα, εάν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, εξοικονόμησης νερού. Μόνο με προγράμματα μείωση της σπατάλης του και με υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης για την διαχείριση του νερού, μπορεί «να κάνουμε τη διαφορά»!

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.