Ο Τάσος Παπασταύρος και η παρακαταθήκη του

on .

• Ολόκληρη η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην Ελληνική επανάσταση του 1821, όπως είναι γνωστό.

Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού που απλώνει τις εκδηλώσεις του σε όλο τον κόσμο με φυσικό κέντρο των διαφόρων εκδηλώσεων την Ελλάδα, έγινε και η διήμερη προβολή, Σαββάτου και Κυριακής, εικόνων με μορφές και σκηνές από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της επανάστασης στον τοίχο του Δικαστικού μας Μεγάρου, όπως και σε 14 άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα της ιστορικής μας αναδρομής και της Εθνικής αναγεννητικής μας ατμόσφαιρας, ήταν θαυμάσια ενταγμένη και απολύτως χρονικά προσαρμοσμένη η τηλεοπτική επανάληψη της παρουσίασης του τελευταίου Λευκώματος του κ. Τάσου Παπασταύρου, το 2018, που είναι αφιερωμένο στις ιστορικές προσωπικότητες οι οποίες συνδέονται με την Τουρκοκρατούμενη τότε πόλη μας και με τον Αλή Πασά. Τον άνθρωπο που άλλοι καλλιτέχνες τον απέδωσαν ζωγραφικά να… οδεύει στην κόλαση ως δυνάστης κι άλλοι τον κατέταξαν στο… πάνθεο των σπουδαίων ηγετών της εποχής του κι όχι μόνον, όπως είπε ο κ. Παπασταύρος στην ομιλία της παρουσίασης του λευκώματος.
Με αφορμή αυτή την εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού μας Σταθμού, θεωρούμε χρέος μας να αναφερθούμε σήμερα κι εμείς, για να μην ξεχνούμε τι και πόσα χρωστάμε, σα πολίτες αυτής της πόλης και σαν Έλληνες, που η ιστορία μας μάς ακολουθεί, στο μεγάλο «Βάρδο» μας, τον τέως Δήμαρχό μας (1999 – 2002), τον Τάσο Παπασταύρο, ο οποίος, με τα δώδεκα μνημειώδη Λευκώματά του, θα αποτελέσει για τα Γιάννενα, την Ήπειρο και την Ελλάδα ιστορικό στοιχείο αναφοράς!
Ο κ. Παπασταύρος στις καταπληκτικές του αυτές εκδόσεις, ΔΕΝ κατέγραψε απλά, αλλά τραγούδησε, απεικόνισε, ζωγράφισε, σχολίασε, κριτικάρισε, απέδωσε, ζωντάνεψε, αποκρυπτογράφισε την ιστορική διαδρομή μας, στα χρόνια της μισής χιλιετίας, σχεδόν, υπό τον Τουρκικό ζυγό, συσχετίζοντάς την, και με το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αφού η Ευρώπη αποτελούσε πάντα το φυσικό μας χώρο.
Μέσα από τα Λευκώματα αυτά, πέρασαν προσωπικότητες που σημάδεψαν τους αιώνες, πολιτικές και γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, ρεύματα και άτομα που προήγαγαν την Τέχνη και τον Πολιτισμό και γενικά, αυτή η πολυσχιδής και πολύτιμη προσφορά του δικού μας, του Γιαννιώτη μας Τάσου Παπασταύρου, θα μείνει και θα περάσει, στα μεν Ελληνικά Γράμματα, σα μια παρακαταθήκη Εθνικής αξίας, στα δε Γιάννενα και στους επερχόμενους Γιαννιώτες σα Μουσειακό πλέον απόκτημα, μεγάλης και μοναδικής σημασίας!
Αξιολογότατε και μεγάλε Συμπολίτη μας και Δήμαρχέ μας, Τάσο Παπασταύρο, σε ευχαριστούμε!