Η ατιθάσευτη πανίδα…

on .

Υπάρχει, εντός μας, ανεξίτηλα καταχωρημένος στη σκοτεινή δομή του υποσυνειδήτου μας, κρυφός δίαυλος επικοινωνίας με τ’ άλλα μέλη του ζωϊκού μας κόσμου.

Ο δίαυλος τούτος, κατάλοιπο της εποχής τήξεως των παγετώνων και της διαπλάσεως του είδους μας, εισδύει βαθιά στις πρωτογονικές μας αποικίες, αντλώντας από κει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την εξάπλωση του είδους.
Μιλάμε, βέβαια, για τα ελεύθερα πλάσματα της φύσης. Μια κοινωνία αλώβητη κι απαραχάρακτη από την αδηφαγία και

τις νοσηρές διαστροφές του χρόνου. Γνήσια και χαρισματική, έτσι ακριβώς όπως εξαρχής, επλάσθη από τις γενεσιουργές κοσμογονικές δυνάμεις.
Ένας κόσμος αεικίνητος και φανταχτερός, λες και μόλις, τώρα δα, ξεπετάχτηκε από τις γλαφυρές σελίδες της μυθολογίας μας. Άμεσος και επίκαιρος ο κόσμος της Χίμαιρας, του Πήγασου και του Βελλερεφόντη! Είναι ο άσμιγος και σιγηλός κόσμος της «άγριας» ζωής, που μέλη του, όπως ο λύκος, η αρκούδα, ο σκαρφαλωμένος αίγαγρος κ.α. έλαχε πολλές φορές να συναντήσω, κατά την διάρκεια των ορειβατικών μου αναβάσεων. Ένας κόσμος, που αψηφώντας την έντονη διαφορετικότητά μας και τις επίμοχθες, έγκαυτες ή παγετωνικές γεωλογικές μεταστροφές, συνέζησε μαζί μας επί χιλιάδες χρόνια, συντρώγοντας αρμονικά πάνω στα ίδια βοσκοτόπια. Τούτα, όμως, τα δύσμοιρα και απεινώς κατατρεγμένα πλάσματα, λόγω των αδηφάγων διεισδύσεών μας, στους βιοτόπους τους, εκτοπιζόμενα, μέρα με τη μέρα, από τα γενέθλια κρησφύγετά τους, καταφεύγουν σε πιο ανασφαλή σημεία, προβληματικά για τις βοσκές και τις ελεύθερες μετακινήσεις τους. Αλλά και ποια γήινη πτυχή, μέσα σ’ αυτόν τον κινητικό ορυμαγδό και τους συνεχείς «χουλιγκανισμούς» κρίνεται σήμερα αδιαφιλονίκητα ικανή να δεχθεί με την ανάλογη προσήνεια τα μέλη της «άγριας» πανίδας, αφού όλος σχεδόν ο τόπος δονείται νυχθημερόν από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως:
- Πετρέλαιο
Διάρρηξη και ψαχούλευση των σπλάχνων της γης γι’ ανεύρεση πετρελαίου. Σε περίπτωση ανευρέσεως και αντλήσεως ανασύρονται μαζί του και δηλητηριώδη αέρια όπως υδρόθειο, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου κ.α. Ουσίες λίαν επικίνδυνες. Μια περιοχή, επομένως, με ακτίνα 10 περίπου χιλιομέτρων (σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες), θεωρείται ακατάλληλη για κάθε ανθρώπινη προσέγγιση. Υπάρχουν οικόπεδα προς εκμετάλλευση με τις ανάλογες προδιαγραφές; Μπορεί να αντληθούν υποθαλάσσιες φλέβες; Προς το παρόν, τουλάχιστον, παραμένουμε δέσμιοι των δομικών μας δυσχερειών.
4 Δασοξύλευση
Η χρήση βαρέων μηχανημάτων, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό – χειρωνακτικό – τρόπο, θεωρείται επιζήμια για την οικονομία, τη βιωσιμότητα και την αειφορία του δάσους.
4 Λατομήσεις (αδρανών υλικών, αργολίθων, σχιστολίθων, μαρμάρων)
Παρομοίως, με δασοξυλεύσεις, συν χρήση εκρηκτικών.
Έχουμε εδώ περιπτώσεις κατακρημνήσεως περίτεχνων γεωλογικών σχηματισμών (Οξυά Μονοδενδρίου - Ζαγορίου, χαράδρας Βίκου κ.α.), δίχως για τούτο να ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων.
Καταστρέφονται, επίσης, μεγάλα τμήματα αισθητικού τοπίου, δίχως για τις φθορές αυτές, να τίθενται σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες από τον νόμο μελέτες περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως.
 Ορεινοί Δρόμοι
Το εκσκαπτικό αυτό ντελίριο, που αποσάρθρωσε κυριολεκτικά το ορεινό μας περιβάλλον, συνετελέσθη κατά παράβαση της περιβαλλοντολογικής μας νομοθεσίας με κονδύλια της Ευρώπης (Ε.Ο.Κ.), που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας μας (Ν. Περί αξιοποιήσεως – προσεγγίσεως βοσκοτόπων, 1987). Ασχέτως αν ύστερα, ποσό των κονδυλίων τούτων διολίσθησαν και προς άλλες κατευθύνσεις, προς ενίσχυση του ταμείου αρωγής απόρων κορασίδων!... Σήμερα, οι δρόμοι αυτοί, αντί να σφύζουν από κτηνοτροφία, όπου οι ψευδείς αριθμοί του επιδοτούμενου ζωϊκού της κεφαλαίου οργίαζαν κατά τα χρόνια της χολέρας (δεκαετία ’80) είναι γεμάτα από κυνηγετικά οχήματα με τους φαιοπράσινους «ράμπο» να πυροβολούνε ευγενώς σ’ ότι λάχει στο οπτικό τους πεδίο.
 Αιολικά Πάρκα
Είναι τόσο καταστρεπτικά για το φυσικό περιβάλλον, όσο και οι ορεινοί δρόμοι κι ακόμη φονικότερα. Αφού, για να στηθούν οι ξόβεργες και οι υπόλοιποι μηχανισμοί φαλκιδεύσεως και ομηρίας του ανέμου δημιουργείται, όπως και στους δρόμους, μια εκσκαπτική υστερία δίχως προηγούμενο. Ως παράδειγμα για τούτο, τίθεται η οροσειρά «Κασιδιάρη» (1.340 μ.), που μετετράπη ολόκληρη από Χάνι Δελβινάκι (Κεράσοβο) - Πωγωνίου έως εγγύς Δεσποτικού - Ζίτσης, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων σε Αιολικό Πάρκο. Στήθηκαν εκεί από τους επενδυτές και υπό τα υποκριτικά όμματα των κρατούντων «σοσιαλιστών» (2018), 28 ανεμογεννήτριες φερμένες από τη Δανία, επί εκτάσεως 4.500 στρεμμάτων. Είναι το πρώτο που κατασκευάζεται στην περιοχή μας, με ευρύ φάσμα αμφιβολιών, ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών, κυρίως στο ευρωπαϊκό τους σκέλος.
Έργο άκρως αντιπεριβαλλοντολογικό, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα πουλιά, τα οποία και προστατεύονται από τις Ειδικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που συνθλίβονται πέφτοντας πάνω στο αόρατο φράγμα των στροβιλιζόμενων ανεμογεννητριών. Δεν βαριέσαι, το μόνο είδος που μετράει περιβαλλοντικά για μας είναι η πανίδα των βοοειδών, γιατί από κει παράγονται οι μπριζόλες και οι μοσχαροκεφαλές.
Όσο για την τύχη της οροσειράς, «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά», (όπως χαρακτηριστικά λέει και το παλαιό αντάρτικο τραγούδι)…

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α. Ενέργεια από καύση σκουπιδιών. Μέθοδος που χρησιμοποιείται στη Σουηδία για συνεχή ροή θερμού νερού.
Β. Ενέργεια από τη δίνη των θαλασσίων κυμάτων. Χρησιμοποιείται υπό της Ιαπωνίας, Νοτίου Αφρικής, Βορείου Κορέας, Αυστραλίας, Σκοτίας κ.α.
Αιολικά Πάρκα
1. Ελεύθερα επί της νησιωτικής χώρας (κυρίως βραχονησίδες, ακτογραμμή, ερημονήσια).
2. Σε ορεινά σημεία. Αρκεί εδώ να πληρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας, συν τα προβλεπόμενα υπό των Γενικών και Ειδικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει χωροταξικό, καθώς, και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποκαταστάσεως σε περίπτωση εγκαταλείψεως ημιτελούς εργολαβίας. Κι όλα αυτά ως ένα ύψος που δεν θα υπερβαίνει τα 1000 μ. Τι τα θέλετε τα ύψη; Τα μεγάλα ύψη είναι για τους Ολυμπίους Θεούς, τους αετούς και τους ορειβάτες. Οι υπόλοιποι στα κάτω πατώματα της οικουμένης! Έτσι κι έτσι, εδώ που φτάσαμε, το ωραίο και το υψηλό αφήνουν ανέγγιχτη την ψυχή μας. Μας έχει απορροφήσει, πια, η σαγήνη της αποστεωμένης ποταπότητας. Και μη ξεχνάτε, επιπλέον, πως έχετε την ιερά υποχρέωση να παραδώσετε τη Φύση στους επιγόνους σας, δίχως, κυρίως, τις απρεπείς και επίκαιρες «αναπτυξιακές» σας επεμβάσεις.