Κριτική και δημόσιος διάλογος βάθρο της Δημοκρατίας!

on .

Είναι γνωστό ότι η αλήθεια στα ρεπορτάζ, τα σχόλια και τα άρθρα του συνεργάτη μας δημοσιογράφου Κώστα Καλτσή, αποδίδεται με στοιχεία και με μιά ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Αυτό, ασφαλώς και δε σημαίνει ότι υπονομεύει τη δημοκρατία, ότι αμφισβητεί το Σύνταγμα της χώρας και ότι δήθεν προτρέπει σε βιαιοπραγίες και μάλιστα μέσω της εφημερίδας μας!

Άλλωστε, πάντα υπεραμύνεται της αναγκαιότητας σεβασμού και εφαρμογής των Νόμων, κυρίως απ’ όσους τάχθηκαν να τους υπηρετούν μαζί και τους πολίτες, όπως άλλωστε και ο «Πρωινός Λόγος» πράττει επί δεκαετίες. Γι’ αυτό και η επιστολή του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, που δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» του Σαββάτου ως απάντηση σε άρθρο του, με καταγγελίες ότι τα κείμενα του Κ. Καλτσή κινούνται ...εκτός Συνταγματικής τάξης και πως δι αυτών αμφισβητεί το Πολίτευμα (!) και τη λαϊκή ετυμηγορία, ήταν τουλάχιστον άστοχη και οι μομφές του άτοπες. Πολύ δε περισσότερο που αυτό που καταγγέλλει υποτίθεται ότι διαπράχτηκε δια της εφημερίδας μας, όταν είναι γνωστή η πιστή προσήλωσή της στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία από την κριτική προς πολιτικά, δημόσια πρόσωπα όσο επώδυνη ή άδικη κι αν είναι. Πληγώνεται, ενδεχομένως, από όσα αυτά πράττουν (ανεπίτρεπτο αν ταυτίζουν τον εαυτό τους με το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία), αλλά και πάλι έχει τεράστιες αντοχές για να μην κλυδωνίζεται.

Σε ό,τι δε αφορά πως οι αιρετοί δε λογοδοτούν στο δημοσιογράφο αλλά στους πολίτες, ας ληφθεί υπόψη ότι κι αυτός πολίτης- μέρος του εκλογικού σώματος είναι, πέραν του θεσμικού του ρόλου ως ελεγκτή της εξουσίας.

Θα ξαναπούμε, όμως, ότι η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο διάλογος, αλλιώς δημιουργείται η αίσθηση ότι επιδιώκεται η αποτροπή της κριτικής.

Γι’ αυτό ο «Πρωινός Λόγος» έχει μεν ανοιχτές σε ΟΛΟΥΣ τις στήλες του, αλλά δε θα επέτρεπε ποτέ και σε κανένα να αμφισβητήσει το Πολίτευμα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ