Ο Αλ. Καχριμάνης για το άρθρο του Κ. Καλτσή περί «αρχομανών!..»

on .

• Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου λάβαμε χθες την ακόλουθη απάντηση:
«Κύριε Διευθυντή,
Στο φύλλο του Σαββάτου 22-05-2021 της εφημερίδας σας δημοσιεύθηκε άρθρο του κ. Κ. Καλτσή με τον προστακτικό τίτλο «Ας σιωπήσει η τριάδα των αρχομανών!».
Στο άρθρο αυτό, ο κ. Καλτσής, με αφορμή θέμα στο οποίο εμπλέκονται η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων καταφέρεται κατά των εκπροσώπων τους, ισχυριζόμενος ότι «συνέπτυξαν ‘ιερή συμμαχία’» και ««συνασπισμό[ς] για την επιβολή των απόψεών τους και του θρασύτατου ετσιθελισμού τους, με την αναίδεια που χαρακτηρίζει αλαζόνες που εμπνέονται από τον μικρόκοσμο που έχτισαν και από την «ιερότητα» της ύπαρξής τους», για να καταλήξει στο ‘πόρισμα’: «Άρα λοιπόν αυτή η τριάδα δε δικαιούται να ομιλεί και όσο λιγότερα λέει τόσο το καλύτερο για εκείνους. Διότι είναι πολλαπλώς και για πολλά εκτεθειμένη, που αν οι Γιαννιώτες, οι Ηπειρώτες εν γένει, δεν ήταν από τη φύση τους ήρεμοι και συγκρατημένοι μέχρις υποταγής, θα τους έπαιρναν στο κυνήγι με τις πέτρες……..
ΣΙΩΠΗ, λοιπόν, όσοι καρεκλοκένταυροι, αρχομανείς και θεσιθήρες, που ενοχλούνται κιόλας που υπάρχουν τα Μέσα Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι, επειδή δε θέλουν να μαθαίνουν οι πολίτες τα καμώματά τους......».
Οι ανωτέρω θέσεις του κ. Καλτσή, θα μπορούσαν να θεωρηθούν μόνο προσβλητικές για τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται, αν ταυτόχρονα δεν συνιστούσαν και αμφισβήτηση της Συνταγματικής τάξης. Η Περιφερειακή Αρχή έχει και θεσμική υποχρέωση να καταδικάσει τις θέσεις αυτές, επισημαίνοντας:
1) Αρχομανής (άρχω + μανία), δηλαδή αυτός που έχει τη μανία να εξουσιάζει, είναι ο σφετεριστής της εξουσίας και όσοι τον υπηρετούν. Αυτή η χώρα έχει τραυματικά βιώματα από σφετεριστές της εξουσίας, όπως ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Καλτσής, επικαλούμενος την «από πεντηκονταετίας και πλέον» άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο όρος αυτός προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές, ιδίως όταν αποδίδεται από δημοσιογράφο σε εκπροσώπους του λαού που έχουν αναδειχθεί μέσω δημοκρατικών διαδικασιών ως εκφραστές τής εκπορευόμενης από το Σύνταγμα λαϊκής κυριαρχίας.
2) Ως εκπρόσωπος και εκφραστής της λαϊκής θέλησης σε επίπεδο Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης όχι μόνο δικαιούται, αλλά υποχρεούται να ομιλεί. Για τις απόψεις που εκφράζει, λογοδοτεί στο εκλογικό σώμα που τον εξέλεξε να τους εκπροσωπήσει και όχι στον κ. Καλτσή, που, ως φαίνεται, επιχειρεί να επιβάλλει σιωπητήριο στους εκπροσώπους της λαϊκής βούλησης.
3) Ο κ. Καλτσής, από τα γραφόμενά του φαίνεται ότι επιχειρεί να ‘εξεγείρει’ τους Ηπειρώτες εναντίον των εκπροσώπων τους, προσβάλλοντας μάλιστα την προσωπικότητά τους με αναφορές σε «φυσικά» χαρακτηριστικά «υποταγής». Δηλαδή, ο «σωστός» Ηπειρώτης, κατά τον κ. Καλτσή, είναι αυτός που θα πάρει στο κυνήγι με τις πέτρες τον Περιφερειάρχη κλπ. Αυτές οι απόψεις τόσο ως προς τα «φυσικά» χαρακτηριστικά όσο και ως προς τις προτροπές σε βιοπραγίες φοβούμαστε ότι εκφεύγουν των συνταγματικώς ανεκτών ορίων και θα προτείναμε στον κ. Καλτσή να τις αναθεωρήσει.
4) Τέλος, αναρωτιόμαστε υπό ποία άραγε ιδιότητα ο κ. Καλτσής, απευθυνόμενος μάλιστα σε προστακτικό τόνο στους εκπροσώπους του λαού επιχειρεί να επιβάλλει «ΣΙΩΠΗ» (τα κεφαλαία δικά του). Να σιωπήσουν, κατά τον κ. Καλτσή, οι εκφραστές της λαϊκής βούλησης, για να μιλήσουν ποιοί άραγε; Μήπως εντέλει αυτή η προτροπή, του κ. Καλτσή, ενέχει και στοιχεία αμφισβήτησης της λαϊκής ετυμηγορίας και κατ’ επέκταση του πολιτεύματος;
Πολύ παραστατικά μάλιστα, ο κ. Καλτσής, την «ΣΙΩΠΗ» που απευθύνει προστακτικά στους εκπροσώπους της λαϊκής βούλησης, την εκφράζει στο site που διατηρεί -όπου και έχει αναρτήσει το άνω άρθρο- με σιδερένιο φερμουάρ που βουλώνει στόμα. Το θέαμα είναι από αποκρουστικό έως ανατριχιαστικό, συνειρμικά δε φαίνεται να παραπέμπει σε άλλες εποχές.
5) Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να ‘επιβάλει’ το ‘σιωπητήριο’ ο κ. Καλτσής διαστρεβλώνει ολοσχερώς και τις απόψεις του Περιφερειάρχη ισχυριζόμενος ότι «….. δε θα διανοούνταν ο κ. Καχριμάνης να γράψει στην προ ημερών επιστολή του …….., ότι για τη «Σχεδία» ξέρουν καλύτερα τί πρέπει να γίνει αυτοί που πληρώνουν!». Ο Περιφερειάρχης δεν διανοήθηκε να εκφράσει την άνω άποψη, την οποία διανοήθηκε να του προσάψει ο κ. Καλτσής. Στην απαντητική επιστολή της η Περιφέρεια επί λέξει αναφέρει: «Τέλος, για τη «Σχεδία», ας επιτρέψει τουλάχιστον, ο τιμητής των πάντων συντάκτης, σε όσους έχουν συναρμοδιότητα στη διοίκησή της και συμβάλλουν και οικονομικά μέσω των φορέων που εκπροσωπούν να έχουν τη δική τους άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της».
Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό το πάθος του κ. Καλτσή εναντίον του Περιφερειάρχη, που άλλωστε δεν το κρύβει. Ένας πολίτης με πάθος όμως δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην κρίση του, πολύ δε περισσότερο ο δημοσιογράφος που το καθήκον τού επιβάλλει να είναι αντικειμενικός.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».