Το Πάσχα των Ελλήνων πανδημία και οικονομία

on .

 Ενώ όλοι ελπίζαμε ότι θα απολαύσουμε την άνοιξη, την επανάσταση της θεάς φύσης στα χωριά μας, να κάνουμε την ανάστασή μας, να έχουμε ελευθερία κινήσεως, και την επικοινωνία με αγαπημένους μας, ύστερα από ενάμισι χρόνο απαγορεύσεων, η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των επιδημιολόγων, αποφάσισε να πει όχι στις μετακινήσεις το Πάσχα και από 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η λειτουργία των καφέ με τραπεζάκια έξω και οι περιφερειακές μετακινήσεις θα ανοίξουν από 15 Μαΐου!
Η παλινωδία και ο ανεπιτυχής χειρισμός της κυβέρνησης έφεραν αυτό το κακό αποτέλεσμα. Πώς είναι δυνατόν το μέγα Πάσχα των Ελλήνων για δεύτερη συνεχή χρονιά να μη μπορούμε να μετακινηθούμε; Για ποια ανάσταση μιλάμε χωρίς επάνοδο των αποδήμων, χωρίς ζωή στα ερημωμένα χωριά μας; Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί με άρθρα, στην φιλόξενη εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», για την αξία των χωριών μας, για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί η χώρα μας να είναι αυτάρκης σε τρόφιμα και δη ποιοτικά.

Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος οι πολλές και αυστηρές απαγορεύσεις και μάλιστα με υψηλότατα και απαγορευτικά για τα εισοδήματά μας πρόστιμα. Θα μπορούσαν με μέτρα προστασίας να κάνουμε Πάσχα και Ανάσταση όπως μας αξίζει. Η Σουηδία με 10,4 εκατ. πολίτες, ίδιο με εμάς πληθυσμό, είχε τα ίδια σχεδόν θύματα από τον κορωνοιό, αλλά δεν κλείσανε τίποτα, ούτε μια μέρα, η οικονομία και η αγορά δούλευαν και δουλεύουν κανονικά.

Ενώ εμείς εδώ που είχαμε τα ίδια σχεδόν θύματα, αν και κλείσαμε τα πάντα, έχουμε και ζημία και χρέος 24 δις ευρώ για το 2020 και 14 δις ευρώ για το 2021, εάν εξελιχθούν όλα καλά από δω και πέρα και καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις. Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι έπρεπε να είναι ανοιχτά με αυστηρά μέτρα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάζουν την μετάδοση, δεν υπάρχει συνωστισμός: -Τα καφέ, -Τα μικρά μαγαζιά -Το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο στην ουσία είναι κλειστό αφού για να εξυπηρετηθείς χρειάζεται ραντεβού και αναμονή… ήταν που ήταν αντιπαραγωγικό η πανδημία το τελείωσε! Σοβαρά θέματα και προβλήματα μετατίθενται στο μέλλον…

Το πελατειακό κράτος, οι ψήφοι βλέπετε, δεν αφήνουν να γίνουμε ένα Κράτος, όπως τα άλλα προηγμένα κράτη που έχουν λύσει τα βασικά προβλήματα που είναι η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση, φορολογικά. Εμείς δυστυχώς είμαστε μακριά ακόμα γιατί η κάθε κυβέρνηση γκρεμίζει ό,τι έχει κτίσει η προηγούμενη, αντί στα βασικά υγεία –παιδεία – ασφάλιση - φορολογικά, να συμφωνήσουν τα κόμματα να μην τα αλλάζουν, όπως δεν αλλάζουν σε άλλες προηγμένες χώρες.

Δυστυχώς, χάνεται και το δεύτερο Πάσχα των Ελλήνων με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, τις τοπικές οικονομίες στα χωριά μας, αλλά και στην ψυχολογία μας. Τα λάθη στην οικονομία πληρώνονται ακριβά και εκ υστέρων πολύ δύσκολα διορθώνονται!

Ας ελπίσουμε, μια και χωρίς ελπίδα δεν μπορούμε να ζήσουμε, ότι κάτι καλύτερο θα έλθει ύστερα από ενάμισι χρόνο στερήσεις κι απαγορεύσεις. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!