Το χρηματιστήριο και η οικονομία…

on .

Την περασμένη Πέμπτη, το κοινοβούλιο ασχολήθηκε κατά την συνεδρίασή του, με το προκύψαν θέμα της Αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τραπέζης Πειραιώς.

Από τα όσα ακούστηκαν από τους ομιλήσαντες, εύκολα γινόταν αντιληπτό ποιοι ήταν ενήμεροι και γνώστες του θέματος και ποιοι μετέφεραν κομματικά τσιτάτα και γενικότητες.

Είναι γνωστό ότι τα χρηματιστήρια (όπως και το δικό μας) επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά και από κυβερνητικές επεμβάσεις,

ιδεοληψιακές αγκυλώσεις, εξωγενείς παράγοντες, απρόβλεπτα γεγονότα, σπεκουλάρισμα, όπως και άλλη φορά με σχετικό μου δημοσίευμα της 09-03-2000 είχα διατυπώσει από τις πάντα φιλόξενες και ανοιχτές στήλες του «Πρωινού Λόγου» (φωτό).
Και επειδή η ομαλή πορεία του χρηματιστηρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της κάθε χώρας πρέπει να συμβαδίζουν (όπως νομίζω) με αυτή της Εθνικής Οικονομίας (που επίσης νομίζω) ότι πρέπει να λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου, μακράν ευκαιριακών κομματικών σκοπιμοτήτων και πρόσκαιρων διευκολύνσεων, υπενθυμίζω κάποια απλά, σημαντικά (κατά την άποψή μου) που δεν ακούστηκαν από τους ομιλήσαντες και την μία (αξιόλογη) ομιλήτρια.
1) Οι 3 ανακεφαλαιοποιήσεις υπέρ των 5 τραπεζών (ALPHA, ΑΤΤΙΚΗΣ, Ε.Τ.Ε., EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ) κόστισαν στο Δημόσιο (φορολογούμενους), επιβάρυναν το Δημόσιο Χρέος και στοίχισαν στο Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα (λόγω P.S.I.) 65 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα η κεφαλαιοποιημένη χρηματιστηριακή αξία αυτών των τραπεζών με τιμές κλεισίματος συνεδρίας 29.03.21 είναι μόνο και μόλις 6.981 δισεκατομμύρια ευρώ!
2) Ερώτηση: Ποια η τωρινή αξία των εις χείρας του Δημοσίου αξιογράφων από την τότε συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση;
3) Ερώτηση: Από τις 20 περίπου τράπεζες που λειτουργούσαν κατά την εισδοχή μας εις την Ο.Ν.Ε. (Αγροτική, Ιονική – Λαϊκή, Εμπορική, Γενική, Εγνατία, ΕΤΒΑ, ΕΤΕΒΑ, MARFIN, Κύπρου, NovaBank, Ταχ. Ταμιευτήριο, Επενδύσεων, κ.α.) πόσες λειτουργούν ακόμη; Οι άλλες τι γίνανε;
4) Ερώτηση: Πότε τράπεζα έχασε σε μία εβδομάδα το 62% της χρηματιστηριακής της κεφαλαιοποιήσεως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έμεινε απαθής;
5) Διαπιστώσεις: Με 4,85 ευρώ μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει σήμερα από μία (1) μετοχή των 5 τραπεζών που αναφέρω πιο πάνω. Δηλαδή όσο αξίζουν 3 καφέδες φραπέ takeaway ή 5 κιλά πατάτες!
Και επειδή κάποιος πρωθυπουργός της χώρας, αυτός που επί των ημερών του έσκασε η «φούσκα» του χρηματιστηρίου (στα χέρια του) είπε ότι «το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας» δεν προσθέτω τίποτε άλλο!