Τα «Ελευθέρια» των ανελεύθερων...

on .

 ΕΠΕΤΕΙΟΣ της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων αύριο και ολοταχώς προς νέο ολικό lockdown τα Γιάννινα, επειδή ανησυχούν οι ειδικοί από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

Αιτία, όπως έγραφε ο «Πρωινός Λόγος» την Πέμπτη οι επισκέπτες- ασθενείς εξ Αλβανίας. Το επιβεβαίωσαν την επόμενη ημέρα ο δήμαρχος κ. Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Αυτά όμως τα τηρούν στο μέτρο του δυνατού και αν υπήρξαν μερικές ...«παρασπονδίες», όπως είπε ο Περιφερειάρχης, δεν είναι αυτές που επιβάρυναν την κατάσταση αλλά τα εισαγόμενα, όπως συνομολογούν οι δύο τοπικοί άρχοντες. Από την Αλβανία δηλαδή, παρ’ ότι απέφυγαν να κατονομάσουν τη χώρα προέλευσής τους.
ΛΙΓΕΣ ημέρες νωρίτερα και οι δυo τους μας μετέφεραν με καμάρι τα συγχαρητήρια που εισέπραξαν από τον πρωθυπουργό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας (τι ακριβώς έκαναν;) και την καλή εικόνα της υγειονομικής κατάστασης της περιοχής. Όχι πως είχαν οποιαδήποτε συμβολή στο πρόβλημα, αλλά είθισται οι πρωθυπουργοί να μοιράζουν συγχαρητήρια, τα οποία εν προκειμένω τα αξίζουν οι πολίτες. Για ό,τι δε αφορά τις «παρασπονδίες» που ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, αυτές πάντοτε θα συμβαίνουν. Άλλωστε και ο ίδιος συνέπραξε σε τέτοιες στο πρόσφατο παρελθόν…
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ αυτά. Η αθρόα και ανεξέλεγκτη προσέλευση όμως ασθενών και μη από την Αλβανία, δεν μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που συγχωρούνται. Όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους ή τουλάχιστον ασκούν ενδελεχείς ελέγχους στις εισόδους τους, είναι αδιανόητο η Ελλάδα που ταλανίζεται από την πανδημία και τα lockdown, να μην προνοεί για την αποτροπή «εισαγωγών», που επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Που σε τελική ανάλυση οδηγούν πάλι την περιοχή μας σε νέο αδιέξοδο και νέα μέτρα, με επώδυνες συνέπειες για όλους και προπαντός για την ήδη βαρέως ασθενούσα οικονομία, που περιέρχεται ταχύτατα σε κώμα.
ΘΑ μας πείτε, τι θέλετε να γίνει; Αυτό δε θα το πούμε εμείς, αλλά όσοι ασκούν πολιτική και εξουσία. Εκείνοι που αποφασίζουν πλέον για τη ζωή μας και την προοπτική του τόπου. Που έχουν αναγάγει την τακτική του «ακορντεόν» σε επιστήμη! Που τη μία ημέρα μας λένε τούτο και την άλλη κάτι άλλο, ανοίγουμε - κλείνουμε τις δουλειές και τις ελευθερίες μας που τις κατάργησαν, εν ονόματι της προστασίας της δημόσιας (και προσωπικής) υγείας. Με επιδόματα να επιχειρείται η υποκατάσταση της εργασίας και της παραγωγικής διαδικασίας. Με αυθαίρετες και αλληλοσυγκρουόμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να ρυθμίζουν την ύπαρξή μας.
ΙΣΩΣ η λύση να βρίσκεται στα εμβόλια, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις ότι θα εξαλειφθεί άμεσα η πανδημία. Αυτό θα πάρει χρόνο, έστω κι αν βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο θεραπείας. Το κακό είναι ότι ο εμβολιασμός των πολιτών εξελίσσεται με απαράδεκτα βραδείς ρυθμούς! Μας είναι αδιάφορο ποιές συμφωνίες έκανε η κυβέρνηση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούσε να προμηθευτεί εμβόλια με μονομερείς συμβάσεις από τις εταιρίες που τα παρασκευάζουν, ακόμη από τη Ρωσία και την Κίνα. Διότι προέχει η προστασία των πολιτών κι όχι τα συμφέροντα που βυσσοδομούν και που δυστυχώς επιβάλλουν τη θέλησή τους!
ΚΑΙ ενώ όλα αυτά και πολλά ακόμη απασχολούν τους Έλληνες, οι γιορτές για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου μας μάραναν, που θα τιμηθεί και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου ή ακόμη χειρότερα για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821! Όταν οι Έλληνες ζούμε πλέον σε καθεστώς ανελευθερίας και εξελισσόμενης εξαθλίωσης, οι πανηγυρισμοί ηχούν παράταιρα και ως τραγική ειρωνεία. Πολύ δε περισσότερο που η χώρα μας σχεδόν δουλικά αντιμετωπίζει την Τουρκική προκλητικότητα και την επεκτατικότητά της, που καθίσταται ολοφάνερη με τις συνεχείς παραβιάσεις της εδαφικής (θαλάσσιας και εναέριας) ακεραιότητας.
ΟΙ πολίτες έχουν κουραστεί πια. Ναι, μέτρα για την υγειά μας, αλλά με ισοπέδωση της παραγωγής και στέρηση του δικαιώματος στην εργασία, κανείς δε μπορεί να ΄χει την υγειά του! Ούτε τη διάθεση για χαρές για γεγονότα που το αξίζουν, όπως αυτό της εθνικής παλιγγενεσίας και της λευτεριάς μας- σκλάβοι όντες και μιάς θλιβερής νοοτροπίας ηγεμονισμού και των τοπικών παραγόντων, που θέλουν να εισπράττουν συγχαρητήρια για τις καλές επιδόσεις των πολιτών, αλλά για τα «κακά νέα» παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και μεταθέτουν τις ευθύνες στους «υπηκόους»! Διότι δεν έχουν τη δύναμη να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογεί, εκλιπαρούντες σερνόμενοι το χάδι της Εξουσίας.
ΠΕΡΑΣΕ ακριβώς ένας χρόνος αφ’ ότου η χώρα μπήκε στη διαδικασία των lockdown και του άνοιξε - κλείσε, ενώ στην Ήπειρο βρισκόμαστε σε «καραντίνα» εδώ και τέσσερις μήνες. Θα πάμε μάλλον σε νέα περιπέτεια χωρίς να φταίμε ή τουλάχιστον όχι περισσότερο από εκείνους που μας κουνάνε το δάκτυλο και μας μαλώνουν. Όχι περισσότερο και από τον πρωθυπουργό ακόμη, που όχι λίγες φορές συμπεριφέρθηκε ως... «ανέμελος»! Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών, αλλά αντ’ αυτού οι ηγήτορες (και τοπικοί) προτίμησαν να εμβολιαστούν εκείνοι κι ας περιμένει το «πόπολο», που θεωρείται και ως αναλώσιμο - πειραματικό υλικό. Να προμηθευτεί η χώρα τα φάρμακα που παράγονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Να τελειώνουμε με τα lockdowns, που άλλωστε αποδείχτηκαν και αναποτελεσματικά. Αρκετά, δεν πάει άλλο!