COVID-19: Πολλές νέες λέξεις που μας έγιναν βραχνάς!..

on .

 Ζούμε και διανύουμε τον εικοστό πρώτο (21ο) αιώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο αιώνας της πληροφορικής και της ταχύτητας. Και σε αυτό το πρώτο 1/5 του, έπληξε την υφήλιο και μια πανδημία με την επωνυμία Sars – Cov – 2 ή αλλιώς CoVid-19.
Στα κιτάπια της ιστορίας μας θα καταγραφούν για να διαβάζουν οι επόμενες από εμάς γενιές:
-Κάποιες πολεμικές συρράξεις
-Παράπλευρες απώλειες (θάνατοι...)
- Κούρσα πολυεθνικών για εξεύρεση εμβολίου
- Ίσως κάποια προσπάθεια για «Πράσινη» ενέργεια
- Και πάρα πολλά επιμέρους μικρά ή μεγάλα συμβάντα (κυρίως οικονομικής φύσεως) κλπ., κλπ..
Παράλληλα, θα προστεθούν, ιδίως λόγω της πανδημίας:
- πολλές νέες έννοιες (που μας έγιναν βραχνάς),
-πολλές νέες λέξεις (δυστυχώς για την κάθε γλώσσα, λατινογενείς).
...και εδώ, στην μικρή μας Ελλάδα, στην κοινωνία μας (ακόμη και η πιο μικρή, στο πιο απομακρυσμένο χωριό) που κινείται πλέον σε μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας και συνεργασίας. Άντε να μάθουν κάποιοι/ες παρόμοιες έννοιες όπως: Take Away, Click Away, Click in Shop, Delivery (Food), E-Banking, 4G, 5G, Router, POS, WiFi, PIN, Code, Pay Pal, αλλά και πιο χρήσιμες: άϋλη συνταγογράφηση, εντατική, Μ.Ε.Θ ... κλπ., με τους ειδικούς – κυρίως γλωσσολόγους (ιδέ κ. Μπαμπινιώτης) να πασχίζουν για την Ελληνική προφορά όλων των παραπάνω νέων εννοιών (και ζητώ συγγνώμη από τον προαναφερόμενο καθηγητή αλλά το ντελίβερι προφέρεται πιο εύκολα από το Ταχυδιανομέας).
Αλλά, μόνο μία λέξη θα διαγραφεί για πάντα ίσως από το λεξιλόγιο που υπάρχει σε κάθε γνωστή γλώσσα και διάλεκτο στον πλανήτη ΓΗ. Η λέξη ΥΓΕΙΑ...
Προς Θεού, δεν κρούω το καμπανάκι του κινδύνου, γιατί απλά έχει ήδη συμβεί. Η ταχύτητα της πληροφορίας έχει κατακλύσει κάθε πρόσφορο μέσο αναζήτησης της λέξης ΥΓΕΙΑ (ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: ...κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς απουσία νόσου ή αναπηρίας).
Νομίζω –χωρίς να είμαι ειδικός – ότι σύντομα το λήμμα [υγεία] θα αντικατασταθεί από το λήμμα [Α-συμπτωματικός φορέας]. Και ήδη, όπως διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και έντυπης ενημέρωσης, λόγω πανδημίας –εικάζεται – ότι Ασυμπτωματικοί φορείς, μεταδίδουν τον φονικό ιό.
Είναι αλήθεια, είναι ψευδή; Δεν θα το κρίνω εγώ και θα φορώ την μάσκα μου και κυρίως θα την αλλάζω πολύ συχνά, θα εμβολιαστώ (έχω ήδη) έως τέλους των όποιων φόβων μας καθηλώνουν!
(Βραδέτο Ζαγοριού)