Εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας!

on .

• Με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το πότε θα διακοπεί το lockdown για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στην πραγματικότητα καλούμαστε να αποφασίσουμε για ένα άλλο θέμα: αν θα φτιάξουμε εμείς μόνοι μας ένα τρίτο κύμα τον Ιανουάριο ή αν θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί φθίνοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ήδη οι επιδημιολόγοι λένε ότι θα υπάρξει τρίτο κύμα μετά το άνοιγμα, το οποίο ασφαλώς θα μεγεθυνθεί από το άνοιγμα. Αν δεν υπάρξει άνοιγμα της αγοράς, αναμένεται πως το δεύτερο κύμα, το οποίο βιώνουμε σήμερα, θα φθίνει σταδιακά, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με το πόσο εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Θεωρητικά τα εμβόλια και τα φάρμακα θα αρχίσουν να διατίθενται στις αρχές του χρόνου να αυξάνουν σταδιακά την προστασία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο τρίτο κύμα και να αρθεί γρηγορότερα το τρίτο lockdown. Μέχρι τότε μόνο το lockdown, οι αποστάσεις, οι μάσκες και το πλύσιμο προστατεύουν τους πολίτες.
Η απόφαση λοιπόν που καλούμαστε να πάρουμε ουσιαστικά όλοι μαζί και την οποία η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει είναι αν θα δημιουργήσουμε μελλοντικά ένα τρίτο κύμα διακόπτοντας ολικά τώρα το lockdown.
Αυτό θα γίνει επειδή «δεν αντέχουμε άλλο». Δηλαδή επειδή θέλουμε να κυκλοφορούμε, να ψωνίζουμε, να συναντάμε φίλους, να τρώμε έξω, «να κάνουμε γιορτές».
Οι γιορτές αυτές είναι προφανές ότι δεν θα είναι κανονικές, δεν θα ανοίξουν τα μπαρ, είναι πολύ αμφίβολο -και παράτολμο- να ανοίξουν τα εστιατόρια, δεν θα ανοίξουν τα κλαμπ για τους νεότερους, δεν θα επιτρέπεται να πάμε στα χωριά, στα νησιά, στα χιονοδρομικά κέντρα. Θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και τα πάρτι σε σπίτια, αλλά ποιος μπορεί να το ελέγξει αυτό; Τα ψώνια των Χριστουγέννων θα προσφέρουν μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης, γνωριμιών και επαφής, αφού θα στεκόμαστε σε τεράστιες ουρές περιμένοντας να βγει κάποιος για να μπούμε στο κατάστημα.
Το άνοιγμα των καταστημάτων φυσικά είναι πολύ πιο ακίνδυνο από το άνοιγμα των εστιατορίων, όπου τρώνε πολλοί άνθρωποι επί πολλές ώρες σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκες. Και στα καταστήματα, αν ανοίξουν τα μεγάλα shopping centers, η κατάσταση θα ξεφύγει. Αυτά που αντέχουμε να ανοίξουμε είναι τα μικρά μαγαζιά, αυτά τα οποία δεν μπορούν να κάνουν online πωλήσεις και πραγματικά υποφέρουν από τον εκμηδενισμό των πωλήσεων και φέρνουν σε απελπιστική κατάσταση τους ιδιοκτήτες τους και τις οικογένειές τους.
Με βάση λοιπόν όλες αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσουν λογικά και με αλτρουισμό την απόφαση η αντιπολίτευση, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, αν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ένα τρίτο κύμα και ένα νέο lockdown τον Ιανουάριο για να κάνουμε γιορτές.
Πολιτικά, το αν είναι σωστή ή λανθασμένη η απόφαση δεν έχει σημασία. Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να διακόψει το lockdown θα κατηγορηθεί. Αν αποφασίσει να το διακόψει και έρθει μετά το τρίτο κύμα, πάλι θα κατηγορηθεί.
Συνεπώς, δεν έχει λόγο να το σκέφτεται και πολύ. Αυτό όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να ανοίξει πολύ προσεκτικά και κυρίως να ελέγξει με αυστηρότητα την τήρηση των μέτρων προστασίας ρίχνοντας, όταν διαπιστώνει παραβάσεις, πολύ μεγάλα πρόστιμα. Πρέπει επίσης να προετοιμάσει όσο καλύτερα μπορεί όλες τις ΜΕΘ και να ανοίξει νέες εξοπλισμένες και στελεχωμένες με γιατρούς και νοσηλευτές ώστε στο τρίτο κύμα να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι.
Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα καθορίσουμε την εξέλιξη της πανδημίας και η έντασή της θα εξαρτηθεί από το πόσο ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα μείωσης των συναντήσεων και αποστάσεων ασφαλείας όταν και όσο ανοίξουμε. Εάν όλοι προσέχουν στο άνοιγμα η κατάσταση θα παραμείνει ανεκτή μετά τις γιορτές.