Τo ...«μαντρί» Καχριμάνη, το «Βήμα» και ο Ριζόπουλος

on .

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, αλλά δεν κατανοούμε πλήρως την αντίδραση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη στο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Άρη Ραβανού και Δημήτρη Χονδρού, που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 8 Νοεμβρίου, με τίτλο «Εσείς στο μαντρί σας και εγώ στο δικό μου».

Μια φράση που υποτίθεται ότι είπε ο κ. Καχριμάνης στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, όταν είχε έρθει στα Γιάννινα για να δει τα του κορωνοϊού. Στο ίδιο κείμενο περιγράφονταν η κατάσταση στα Γιάννινα και Θεσσαλονίκη, αναφέρονταν ευθύνες της αυτοδιοίκησης και δη της Περιφέρειας

επειδή ξέφυγε η κατάσταση, ενώ επικροτούνταν η θέση του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, που πολύ πριν ζητούσε μέτρα και lock down για την Ήπειρο, κάτι που είναι αληθές.
ΑΠΟ όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Καχριμάνης έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα ζητώντας εξηγήσεις που αναφέρονταν στον κ. Ριζόπουλο, επιμένοντας να επανορθώσει και να ζητήσει συγγνώμη, διότι δεν είπε -όπως λέει- αυτή τη φράση, που τον προσβάλλει! Η εφημερίδα αντί επανόρθωσης, κάλυψε τους δημοσιογράφους της και καταχέριασε εκ νέου τον κ. Καχριμάνη στο φύλλο της Κυριακής 15/11/20, υπενθυμίζοντάς του ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι ανεκτικά στην κριτική που τους ασκείται και πως πρέπει να σέβονται τους κανόνες του δημοσίου διαλόγου. Μια στάση που την τιμά και που οφείλουμε να πούμε ότι τηρεί απαρέγκλιτα και διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού ο «Πρωινός Λόγος», όσο κι αν ενοχλούνται οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ασκούντες εξουσία.
ΔΕΝ είμαστε φυσικά σε θέση να γνωρίζουμε αν ελέχθησαν από τον κ. Καχριμάνη ή όχι τα περί ...«μαντριού» και σε ποιόν ανήκει, που δε θα μας εξέπληττε αν το είπε ή κάτι παρεμφερές. Αλλά κι αν όχι, προφανώς οι δημοσιογράφοι (περισσότερο ο κ. Ραβανός που είναι Ηπειρώτης) μάλλον ήθελαν να καταδείξουν τη νοοτροπία στην άσκηση της διοίκησης, αυτή άλλωστε που διακρίνει τον Περιφερειάρχη, ο οποίος έχει δώσει πολλά δείγματα του ...«εδώ εγώ κάνω κουμάντο». Αυτό βεβαίως πόρρω απέχει από τον σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και θυμίζει παλιές εποχές που «κοτσαμπάσηδες» διαφέντευαν τον τόπο. Μπορεί ο κ. Καχριμάνης να μη θέλει να έχει καμιά σχέση με τέτοιες νοοτροπίες, αλλά τις ακολουθεί, αθέλητα ίσως και ενδεχομένως επειδή θα διαπίστωσε ότι «πιάνουν τόπο», αλλά μάλλον όχι πια.
ΔΕΝ πιστεύουμε όμως ότι στ’ αλήθεια ενοχλήθηκε ο κ. Καχριμάνης επειδή του αποδόθηκε η επίμαχη φράση. Από όσα έγραφε σε απάντησή του σε άρθρο συνεργάτη του «Ηπειρωτικού Αγώνα» σχετικώς με το θέμα, δεν έκρυβε την οργή του που οι δημοσιογράφοι της μεγάλης και έγκυρης Αθηναϊκής εφημερίδας ανέφεραν το όνομα του κ. Ριζόπουλου, ως τον μόνο από τις περιφερειακές παρατάξεις που πήρε σαφή θέση με προτάσεις για την προστασία των Ηπειρωτών από την πανδημία! Συμπεραίνουμε ότι και στο εξώδικο που έστειλε στο «Βήμα» τα ίδια έλεγε, για να ατυχήσει όπως ήταν αναμενόμενο ως προς το αποτέλεσμα που προσδοκούσε. Η άστοχη ενέργειά του έφερε νέο άρθρο - καταπέλτη, από την εφημερίδα αυτή τη φορά, που τον εκθέτει πολλαπλώς στο πανελλήνιο.
ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και πανικός μέσα στον παραδαρμό της αλαζονείας του! Έτσι μόνο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κίνησή του. Δεν περίμενε βλέπετε την απροσχημάτιστη κριτική από μια εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα και μάλιστα του κύρους του «Βήματος», η οποία επιπροσθέτως αναφέρονταν κολακευτικά για τον πολιτικό του αντίπαλο, που ούτε το όνομά του δεν αντέχει. Εκτιμούμε πως δεν είναι μόνο αυτό. Τον τελευταίο καιρό ολοένα και πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές εναντίον πολλών αποφάσεων και επιλογών του. Είναι αρκετά ευφυής οπότε και σαφώς αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια του, ασφαλώς όχι μόνο από τις προτάσεις του κ. Ριζόπουλου, τον οποίον όμως εκείνος καθιστά κύριο αντίπαλό του, ανεξαρτήτως του αν ο κ. Καχριμάνης θα είναι ή όχι εκ νέου υποψήφιος -που πιστεύουμε δε θα το θέλει και ο ίδιος πάλι.
ΑΣΚΟΥΜΕ σκληρή κριτική (το κάναμε και πριν από τις εκλογές) στον κ. Καχριμάνη, αλλά δεν ανήκουμε σε εκείνους που τα μηδενίζουν όλα. Οι διαφωνίες μας επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις. Τα τριανταπέντε χρόνια περίπου που πολιτεύεται στην αυτοδιοίκηση, είναι πάρα πολλά για οποιονδήποτε και φυσικό είναι να έχει καλές και κακές στιγμές, αλλά από κάποιο σημείο και μετά εξαντλούνται τα όποια αποθέματα θετικής προσφοράς. Νομοτελειακός κανόνας, από τον οποίο δε θα μπορούσε να ξεφύγει ο κ. Καχριμάνης και οι τελευταίοι χειρισμοί του σε ό,τι αφορά την πανδημία το επιβεβαιώνουν. Επί παραδείγματι, αποφασίζει στα μέσα Αυγούστου απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων και σε δύο ημέρες ανακαλεί χωρίς πειστικές εξηγήσεις. Συμμετείχε σε βάπτιση συγγενούς του, με αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ χωρίς καν τα προσχήματα παρευρίσκεται -με το νομό σε lock down- σε «τραπέζι» (έκανε ...πικ-νικ, λέει) στη Λάιστα, μαζί με τον δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γ. Σουκουβέλο!
ΔΕ θα ισχυριστούμε ότι αυτά συνέτειναν στη διασπορά του κορωνοϊού. Είναι όμως ενδεικτικά της νοοτροπίας ενός ανθρώπου που δρα ως ...«τοπάρχης» παλιάς κοπής, που έχει συνηθίσει στους ύμνους και αποδεικνύεται ότι δεν αντέχει την κριτική, την απεχθάνεται, όπως έχει «αλλεργία» και στο να δίνει εξηγήσεις. Δυστυχώς, η αίσθηση ότι αμφισβητείται ολοένα περισσότερο, τον οδηγεί σε απανωτά λάθη. Συνηθισμένος να απαιτεί, προέβη στην αστοχία με το «Βήμα», εκτιμώντας ότι το δημοσίευμα ήταν προϊόν ...επιρροής του κ. Ριζόπουλου! Αλλά αν πιστεύει ότι ο πολιτικός του αντίπαλος έχει τέτοιες δυνατότητες, τότε του αναγνωρίζει ικανότητες που δεν τις ανακάλυψαν όταν έπρεπε οι πολίτες της Ηπείρου. Και εν κατακλείδι, θα πούμε ότι εμείς, όλοι οι Ηπειρώτες υποθέτουμε, δεν αισθανόμαστε ως «πρόβατα στο μαντρί», ούτε και δεχόμαστε κανέναν ως «τσοπάνη» ...