Η νέα καραντίνα και οι αλήθειες για την Ήπειρο

on .

 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η κατάσταση και ολοένα επιδεινούμενη. Χειρότερη όμως λένε από τον πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική κατάρρευση. Η ισοπέδωση όσων με μόχθο χτίστηκαν, που ήρθε σε συνέχεια της αμιγούς δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Η επιδοματική πολιτική της υποχρεωτικής ανεργίας από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κρατήσει «ζωντανή» την οικονομία, ούτε βεβαίως να διασώσει τους πολίτες από την ανέχεια. Αν δεν υπάρχει παραγωγή σε οποιαδήποτε μορφή της, δεν μπορεί να επιβιώσει καμιά χώρα. Μια κοινωνία τρομοκρατημένη και παραδομένη στην πλύση εγκεφάλου από τα (αδρά πληρωμένα) τηλεοπτικά δίκτυα, ασφαλώς και παραλύει! Έτσι πέρασε χωρίς διαμαρτυρίες

ο πτωχευτικός κώδικας, που θα πτωχεύει χωρίς διαδικασίες κάθε πολίτη και καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας.
ΓΙΑ να σταθεί όρθια η Ελλάδα έπρεπε (και πρέπει) να υπάρξει σωστή, ειλικρινής ενημέρωση και πρόνοια για την επερχόμενη λαίλαπα. Οργάνωση εγκαίρως, για να μην αρχίσουν να παρατηρούνται φαινόμενα της περασμένης δεκαετίας, με πολίτες να ψάχνουν για τροφή και στέγη. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το έπραξε όταν έπρεπε. Τώρα τρέχει και δε φτάνει, μαζί της δε κι εμείς. Επαναπαύτηκε στις «δάφνες» μιας πρόσκαιρης αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας την Άνοιξη. Γνώριζε βεβαίως ότι θα έλθει το δεύτερο κύμα, που μοιάζει με τσουνάμι. Υπέθετε δικαίως κάθε Έλληνας ότι θα προετοιμάζονταν. Ότι το σύστημα Υγείας θα ενισχύονταν, θα θωρακίζονταν. Αλλά καταρρέει κι όχι μόνο αυτό! Διαρρηγνύεται η συνοχή του κοινωνικού ιστού! Αρχίζει πια να είναι ορατός ο σωρός των ερειπίων σε μια χώρα αιμορραγούσα από χρόνια.
ΘΑ είναι πιο ευδιάκριτα μετά το νέο γενικό lock down, όταν ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες νωρίτερα έλεγε ότι δε θα γίνει διότι θα είναι καταστροφικό και για την οικονομία! Έτσι κι αλλιώς όμως η εξέλιξη είναι ήττα για την κυβέρνηση. Θέλετε να μας κατατάξετε στους... «ψεκασμένους», για τους οποίους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης; Μπορείτε να το κάνετε. Οι αλήθειες πάντοτε πονάνε και ενοχλούν την εξουσία και τους εφαψίες της. Κάντε το λοιπόν, αλλά λάβετε υπόψη σας τα στοιχεία που παραθέτουμε στη συνέχεια (μόνο για την περιοχή μας), μαζί βεβαίως και η κυβέρνηση που μονίμως επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλους μας. Ως εκείνη να ήρθε από άλλον πλανήτη ή να τα έχει όλα καλώς καμωμένα κι εμείς να έχουμε... αυτοκτονικές τάσεις. Να μη θέλουμε τη ζωή μας και να... ηδονιζόμαστε να μας διασωληνώνουν! Θα είναι πραγματικά για τα... σίδερα όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, αλλά είναι τραγικό να «πυροβολείται» όποιος διαφωνεί με την κυβερνητική τακτική.
ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες σε έναν ιδιωτικό «οίκο ευγηρίας» των Ιωαννίνων, με 55 φιλοξενούμενους υπερήλικες πολλοί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό όπως και εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί εκείνο της Μητρόπολης με μια «ντουζίνα» κρουσμάτων, ακολούθησαν επιχειρήσεις με ασθενήσαντες κυρίως αλλοδαπούς και δεκάδες ακόμη συμπολίτες. Το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει τρόπος περίθαλψης!!! Έστειλαν μερικούς στα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών, όπου όμως δε υπάρχει καμιά υποδομή, ούτε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό! Τους πήγαν για να... πεθάνουν; Μάλλον και ήδη ένας εξ αυτών ανήλθε στους ουρανούς στους Φιλιάτες και μακάρι να μη συμβεί, αλλά τίποτε καλό δεν προμηνύεται και για άλλους που παραμένουν άρρωστοι στο γηροκομείο, χωρίς να βρίσκεται τρόπος βοήθειάς τους και χωρίς η Πολιτεία να νοιάζεται ιδιαίτερα τι θα απογίνουν!
ΟΣΑ διαδραματίζονται είναι εγκληματικά. Και η αδιαφορία το ίδιο. Συνεργοί κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Βουλευτές, φορείς. Διότι η πρώτη δε φρόντισε και οι άλλοι διότι δεν απαίτησαν όσα έπρεπε. Τι έκαναν τόσο καιρό; Τίποτε άλλο από ανούσιες κουβέντες και συμμετοχή σε γιορτές και φαγοπότια, για να έχουν τώρα το θράσος να μας επιπλήττουν! Άφησαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (νοσοκομείο αναφοράς!) με 8 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 2 είναι πλέον διαθέσιμες! Μόνο 3 μονάδες λοιμωδών νόσων με 55 κλίνες και με το «Χατζηκώστα» να διαθέτει μέχρι προχτές 4 κλίνες για νοσηλεία από κορωνοϊό, μέχρι να ετοιμαστούν στο λεγόμενο «Πολυδύναμο» οι άλλες 24! Και με αυτά θέλει ο υπουργός Υγείας να λέει πως εδώ στην Ήπειρο είμαστε εντάξει; Με ...νευρολόγο να καλείται, όπως ο ίδιος κατάγγειλε, να περιθάλψει ασθενείς με κορωνοϊό ή με έναν μόνο πνευμονολόγο στο «Χατζηκώστα»; Με αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων;
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ και νοσηλευτές δεν επαρκούν και να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Νέοι δεν προσλήφθηκαν, παρά μόνο μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Που είναι οι κλίνες και οι προσλήψεις που έλεγε ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας; Που είναι η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας, όταν μάλιστα όλοι περίμεναν την «αντεπίθεση» του ιού; Αφήνουμε το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη που ζουν στον κόσμο τους. Οι βουλευτές της Ηπείρου και δη οι κυβερνητικοί, εκτός από το να χειροκροτούν δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη, δεν τόλμησαν να πούνε στον πρωθυπουργό ή έστω στον αρμόδιο υπουργό, τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν το έπραξαν και με προκλητική αναίδεια μας επιπλήττουν, αποθρασυμένοι από την... αποβλάκωσή μας εξ αιτίας του πανικού μας.
ΟΧΙ δε θα υιοθετήσουμε τη γνωστή επωδό των βλακωδών λογύδριων ότι φταίμε μόνο οι πολίτες για την εξάπλωση της νόσου. Την απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας και οργή. Ελάχιστοι εδώ στην Ήπειρο, στα Γιάννινα εν προκειμένω, δεν τηρούσαν ή δεν τηρούν τα μέτρα. Φυσικά και δεν έχει καμία λογική η στοχοποίηση του κλάδου της εστίασης, δεδομένου ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έπρατταν όλα όσα έπρεπε για την προστασία των πελατών. Για την Κακαβιά από όπου έρχονταν κι έρχονται ακόμη ανεξέλεγκτα από την Αλβανία, για τα σύνορα που τα άνοιξαν και «εισέβαλαν» οι κορωνοϊόπληκτοι μπατιροτουρίστες των Βαλκανίων και της Ευρώπης και για τις χιλιάδες των αλλοδαπών που κανένας δεν ήλεγχε, το αίσχος του υποχρεωτικού συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, για τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που επέτρεψαν, όχι μόνο δε μας λένε τίποτε, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν πως δε φταίνε αυτά και πολλά ακόμη, αλλά μόνο εμείς όλοι!
ΝΑΙ, γνωρίζουμε και το άλλο «παραμύθι» που θα μας πούνε ως αντίλογο: «Δεν είναι καιρός για κριτική και αναζήτηση ευθυνών, να ξεπεράσουμε πρώτα το πρόβλημα...»! Αυτό θα ξεπεραστεί έτσι κι αλλιώς! Με μεγάλο κόστος, αλλά θα ξεπεραστεί, όχι όμως και η αβελτηρία όσων έχουν την ευθύνη της χάραξης της πορείας του τόπου, της χώρας. Που δε θέλουν κιόλας να τους κρίνει κανένας, που απαγορεύουν κάθε αντίθετη άποψη, όταν είναι γνωστό ότι μέσα από και από την πιο κακόπιστη κριτική, την επισήμανση των λαθών, το διάλογο, μπορούν να βρεθούν λύσεις. Σχεδόν δεν το επιτρέπουν! Γι’ αυτό μαζί με τα αναγκαστικά lock down στη ζωή και στην οικονομία, που κατεδαφίζουν και τις ελπίδες για ανάπτυξη, έρχονται κι εκείνα που αφορούν τα ατομικά Συνταγματικά δικαιώματα. Χωρίς αυτά είναι αδύνατο να χαραχτεί οποιαδήποτε προοπτική.
ΑΛΛΑ εντάξει, να τα στερηθούμε προσωρινώς για το «καλό» μας, να δεχτούμε και την απώλεια των εισοδημάτων μας για το «καλό» μας πάλι. Είναι όμως διατεθειμένοι να υποστούν αυτή τη θυσία, έστω και στο ελάχιστο, όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο σιτιζόμενοι από το Δημόσιο και προ παντός οι πολιτικοί; Σίγουρα όχι! Όταν όμως υποχρεώνουν τον επαγγελματία να ζει με τα 530 ή 800 ευρώ το μήνα και άλλους με... τίποτε, το λογικό θα ήταν να μειωθούν και οι αποδοχές της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, Υπουργών, βουλευτών και λοιπών τροφίμων του δημοσίου «κορβανά». Δυστυχώς οι νόμοι και οι έκτακτες ανάγκες ισχύουν μόνο για όλους εμάς τους «υπηκόους»! Που καλούμαστε να πληρώσουμε και με τις ζωές μας την αδράνεια εκείνων που ετάχθησαν να τις προστατεύουν...