ΣΚΟΡΠΙΑ ΛΟΓΙΑ

on .

 • Κορυφαία θέση μεταξύ των ευεργετών Ιδρυμάτων της πόλεώς μας, κατέχει η Ελένη Σόλωνος Χρηστάκη Ζωγράφου.
Η Ελένη Καυταντζόγλου καταγώμενη από την Θεσσαλονίκη, ήταν κόρη του επιφανούς αρχιτέκτονος Λυσάνδρου Καυταντζόγλου, της μεγάλης και πλουσίας οικογενείας της Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε τον Σόλωνα Χρηστάκη Ζωγράφου, γυιό του βορειοηπειρώτη Χρηστάκη Ζωγράφου από το Κεστοράτι της Β. Ηπείρου. Ο Χρηστάκης Ζωγράφος ήταν μεγαλοτραπεζίτης στην Κων/λη και στο Παρίσι, πολύ γνωστός για τις μεγάλες δωρεές του, ιδιαίτερα για την Παιδεία (Ζωγράφεια Διδασκαλεία και πολλά άλλα). Ήταν πάμπλουτος, βοηθούσε παντού και κατείχε απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Θεσσαλία, με τις οποίες ασχολήθηκαν οι γυιοί του, Γεώργιος (πολιτικός και δύο φορές υπουργός Εξωτερικών, Αυτονομία Β. Ηπείρου, κ.α.) και ο Σόλων. Ο Χρηστάκης είχε δύο γυιούς και τρεις θυγατέρες.

**
Η Ελένη Ζωγράφου (1874-1937) απεβίωσε στην Αυστρία, μετά από βαρειά ασθένεια. Με ιδιόχειρη διαθήκη της καθιστούσε κληρονόμο, «ως νόμιμον μοίραν», το 1/3 της τεράστιας περιουσίας της στην θυγατέρα της Δομνίκη, τα 2/3 κληροδοτούσε, ανά ήμισυ, στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», όπως και στο Δημοτικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων «Η Αγάπη». Με την μοναχοκόρη της Δομνίκη, σύζυγο Λυσ. Μαλαμίδου, δεν υπήρχαν σχέσεις και στη διαθήκη την αναφέρει ως «ακατανόμαστον»!
Μετά από καιρό, η Δομνίκη –το συρτάρι βρέθηκε παραβιασμένο- παρουσίασε με την βοήθεια του δικηγόρου της, φίλου της οικογενείας, ψευδή ιδιόχειρη διαθήκη της μητέρας της, με την οποία καθιστούσε κληρονόμο την ίδια και το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» (Με το θέμα, γενικά, έχει ασχοληθεί και γράψει ο αείμνηστος Χρ. Γκόγκας).

**

Καθοριστική για το υπάρχον σήμερα Κληροδότημα, υπήρξε η συμβολή του γνωστού επίσης ευεργέτη των Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Κατσάρη. Στον έμπιστό της Κ. Κατσάρη, η Ελένη Ζωγράφου είχε παραδώσει ιδιόχειρη διαθήκη της. Είχε γράψει δύο ίδιες. Ο Κ. Κατσάρης παρέδωσε την διαθήκη στον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, κι εκείνος στο Αδελφάτο του Νοσοκομείου «Η Αγάπη».
Έτσι, ξεκινά ένας δικαστικός αγώνας κατά της Δομνίκης και του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης. Η συμβολή και η κατάθεση του Κων. Κατσάρη, με τα ανάλογα επιχειρήματα και βέβαια αποδείξεις, έφερε το ποθητό αποτέλεσμα: Κληρονόμοι τα δύο Ιδρύματα, με το νόμιμο μερίδιό τους, μισό – μισό το καθένα.

**
Το 1981 το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Η Αγάπη» καταργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού ήδη υπήρχαν δύο Νοσοκομεία, το Χατζηκώστα και το Πανεπιστημιακό. (Για το Αδελφάτο – Νοσοκομείο «Η Αγάπη» έχει γράψει ο αείμνηστος Δημ. Κοράκης).
Το Αδελφάτο πρότεινε να ιδρυθή παιδικός σταθμός και μ’ αυτή την πρόταση διεφώνησε, ως μέλος του, ο γνωστός έμπορος της πόλεώς μας κ. Σωτηριάδης. Ο κ. Σωτηριάδης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη παιδικοί σταθμοί, αλλά δεν είναι και κοντά στο πνεύμα της διαθήκης της Ελ. Ζωγράφου «ίνα οι πτωχοί θεραπεύωνται δωρεάν». Ο ίδιος πρότεινε να ιδρυθή Οίκος Ευγηρίας, ως και Αναρρωτήριο γι’ αυτούς.
Ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας, όπου ο κ. Σωτηριάδης -με δικά του έξοδα και με την υπογραφή 10 συμπολιτών- προσέφυγε στο Εφετείο των Αθηνών για να αλλάξη την βούληση της διαθέτιδος. Μετά από αυτόν τον δικαστικό αγώνα, ο κ. Σωτηριάδης κατώρθωσε να αλλάξη η βούληση της διαθέτιδος και να ιδρυθή Οίκος Ευγηρίας, με «Αναρρωτήριο».
Έτσι, με την συμβολή και την βοήθεια δύο και μόνον ατόμων, του Κων. Κατσάρη και του κ. Αριστ. Σωτηριάδη σώθηκε το Κληροδότημα της Ελένης Ζωγράφου και κατέστη δυνατή η ίδρυση του σημερινού «Ζωγραφείου Οίκου Ευγηρίας», όπως αναγράφεται στο Καταστατικό του. Ο «Ζωγράφειος Οίκος» άρχισε να λειτουργή από το 2012 και έχει κτιστεί σε οικόπεδο που χάρισε η Πηνελόπη Κοτρώτσιου – Παπαθεοδώρου.
**
Περιουσιακά στοιχεία:
Στην Αθήνα, στην Πλατεία Ομονοίας (Αγ. Κων/νου 2 και Δώρου 10): 90 Γραφεία των 200 τ.μ. και 300 τ.μ. σε διαφόρους ορόφους, 10 Καταστήματα (Υπόγειο), 4 Καταστήματα (Ισόγειο), 7 Γραφεία στον Ημιόροφο και 2 Κυλικεία. Όλα αυτά ανήκουν από μισά στο Ζωγράφειο Κληροδότημα και στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσ/κης «Άγιος Δημήτριος».
Στην Αθήνα στο Ζωγράφειο ανήκει επίσης οικόπεδο επί της Ιεράς Οδού. Στα Γιάννενα, του Ζωγραφείου Κληροδοτήματος είναι το ακίνητο επί των οδών Αβέρωφ και Κωλέττη με 3 ορόφους και ανά 4 Καταστήματα στην οδό Αβέρωφ και Κωλέττη.
Τιμαλφή: 1 Καραβάκι ολόχρυσο με διαμάντια (μπιμπλό) και 1 ζάρφι με πολυτίμους λίθους.
Λείψανο Αγ. Κοσμά (δείκτης), το οποίο χαρίστηκε στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων.