ΛΟΓΟΣ & ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

on .

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ για τους ελέγχους στο νερό

• Κύριε Διευθυντά, 

Στο φύλλο της 27/10/2020 της εγκρίτου εφημερίδος σας δημοσιεύεται άρθρο του συνεργάτη σας κ. Κώστα Καλτσή με τίτλο «Πως και πότε ελέγχει το νερό η ΔΕΥΑΙ» το οποίο, όπως δυστυχώς και τα προηγούμενα σχετικά άρθρα του ιδίου συνεργάτη σας, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις και παραπληροφορεί το αναγνωστικό κοινό.
Κατ’ αρχήν θα ήθελανα ενημερώσω τους αναγνώστες σας ότι η ποιότητα του νερού των Ιωαννίνων ελέγχεται συστηματικά από τη ΔΕΥΑΙ και τα αποτελέσματα των σχετικών αναλύσεων, αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας. Φαίνεται όμως ότι ο συντάκτης του άρθρου δεν έκανε καν τον κόπο να τα αναζητήσει.
Ομοίως, όσον αφορά στις διαδικασίες ανάθεσης του έργου του καθαρισμού των δεξαμενών στον ανάδοχο, είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί από τον καθένα ότι η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ επί δεκαήμερο και ότι όλες οι διαδικασίες ήταν διαφανείς και νόμιμες.
Αντιπαρέρχομαι τα περί διαρροής λυμάτων με κορωνοϊό από το δίκτυο αποχέτευσης και εισροής τους στο δίκτυο ύδρευσης ως ανάξια απαντήσεως και σας ενημερώνω πως το ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα αστικά λύματα δεν είναι αυθαίρετο δικό μου συμπέρασμα αλλά βασίζεται στις δηλώσεις διακεκριμένων Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας σε συνεργασία με την οποία η ΔΕΥΑΙ διεξάγει τις εβδομαδιαίες αναλύσεις των λυμάτων της πόλης.
Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η απόφαση για τον καθαρισμό των δεξαμενών δεν βασίσθηκε σε οποιαδήποτε ένδειξη μη καταλληλότητος του ύδατος αλλά είναι μια διαδικασία ρουτίνας.
Στο παρελθόν, οι καθαρισμοί γίνονταν ξεχωριστά για ομάδες δεξαμενών ενώ πλέον διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα για το σύνολο και των 57 δεξαμενών της πόλης.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με εκτίμηση
Αριστείδης Μπαρτζώκας
Πρόεδρος ΔΕΑΥΙ

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» απαντά ο Κώστας Καλτσής

• Είναι μάταιη η προσπάθεια του προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Άρη Μπαρτζώκα να απαξιώσει όσα κάθε φορά αποκαλύπτουμε με ντοκουμέντα, που κυρίως προκύπτουν από τις δικές του αποφάσεις.
Κατανοούμε τη σύγχυσή του και εκείνη της Δημοτικής Αρχής που τον διόρισε, αλλά το να «πετά την μπάλα στην εξέδρα», όπως λένε, δεν βοηθά στη λύση των προβλημάτων.
Μας λέει ότι οι αναλύσεις στο νερό της ΔΕΥΑΙ αναρτώνται στη σελίδα της στο διαδίκτυο! Η απορία μας ήταν γιατί δε δημοσιεύονται στις εφημερίδες, δε δίδονται εν γένει στη δημοσιότητα, ώστε να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες. Σε αυτό δεν απαντά. Σε ό,τι αφορά την ανάθεση του καθαρισμού, απολύμανσης και αναλύσεων των δεξαμενών, κάτι ψελλίζει πως γίνονται τακτικά και κάποια άλλα ακατανόητα.
Ήταν όμως σαφές τι ερωτούσαμε: γιατί ενώ η απόφαση ελήφθη τον Απρίλιο, μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η ανάθεση σε εταιρία, που όμως δεν έχει καμιά σχέση με τέτοιου είδους εργασίες και χωρίς ακόμη να έχουν ξεκινήσει! Και το χειρότερο, τις αναλύσεις η εταιρία που ανέλαβε το έργο, θα τις ...αναθέσει με τη σειρά της σε εταιρία του κ. Δημητρίου! Ούτε σε αυτό απαντά.
Συνεπώς και αυτό το πολύ κρίσιμο ερώτημα το παρακάμπτει με ανόητα ευφυολογήματα, όπως κι εκείνο για τον κορωνοϊό στα λύματα και τους ενδεχόμενους κινδύνους για το νερό που πίνουμε, τη λίμνη, τον Καλαμά, το περιβάλλον. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Μπαρτζώκας ...«συνελήφθη» ψευδόμενος και εξυπηρετών φίλους και συνεργάτες του, αλλά μην το παρακάνει γιατί εκτίθεται, μαζί του δε ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή συνολικώς.
Να του υπενθυμίσουμε προς το παρόν, τη μνημειώδη παραδοχή του ότι υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για τη μεταφορά των δικτύων της ΔΕΥΑΙ στην οδό Νιάρχου με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, επειδή... παρασύρθηκε και δε γνώριζε ότι χρειάζονταν! Μια απόφαση που ελήφθη δύο μήνες αργότερα και που δεν εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση κι έτσι ομάδα πολιτών ζητά τώρα την ακύρωσή της.
Σύστασή μας: Να πάψει να ομιλεί άκριτα και με την έπαρση που δεν του ταιριάζει. Να στρωθεί στη δουλειά, αλλά μάλλον δεν μπορεί να τα καταφέρει.
Κώστας Δ. Καλτσής