Είναι ώρα συνολικής ευθύνης και συνεργασίας!

on .

Αναρωτιέται κανείς εύλογα κατά πόσον ένα κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων, που συνοδεύεται από υπερβολές, μπορεί πράγματι να αποτελεί μία πρακτική ή μία επιλογή που συμβάλλει στην ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων της χώρας μας, σε μία μάλιστα τόσο δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κάθε πολιτικός αρχηγός ή ο κάθε πολίτης που ασχολείται με τα κοινά έχει το προσωπικό δικαίωμα επιλογής του τρόπου με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να τον τιμήσουν και να τον αναδείξουν στο αντίστοιχο αξίωμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα γενικό πλαίσιο αρχών, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να ακολουθείται από όλους ώστε ο πολίτης να τυγχάνει μιας, όσο το δυνατόν, σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης, σύμφωνα πάντα με τις θέσεις και απόψεις του εκάστοτε πολιτικού και κοινωνικού φορέα.
Η ενημέρωση αυτή οφείλει να βασίζεται στις αρχές σεβασμού προς τον πολίτη, στην ανάδειξη των προβλημάτων που πραγματικά τον απασχολούν, στις προτάσεις των ενδεδειγμένων λύσεων που απαιτούνται, σύμφωνα με την κρίση ατόμων και θεσμών. Προτάσεις, λύσεις, θέσεις και απόψεις που προκύπτουν, ύστερα από συνεργασία με φορείς, ύστερα από μελέτη και έρευνα, ύστερα από αξιοποίηση της διαθέσιμης επιστημονικής γνώσης και οι οποίες προφανώς μπορεί να εντάσσονται και σε ένα ευρύτερο πολιτικό σκεπτικό.
Παρατηρεί κανείς, ωστόσο, ότι αυτό που, μερικές φορές, κυριαρχεί είναι σαν να επιδιώκει ο καθένας να είναι ο νικητής των εντυπώσεων, των εντυπωσιασμών και όχι της ουσίας, της αντιπαραβολής των επιχειρημάτων, της αναζήτησης από κοινού της καλύτερης πολιτικής επιλογής και αντίστοιχης λύσης. Φυσικά δεν αναμένει κανείς ένα πνεύμα συμφωνίας και ομοφωνίας σε όλα, γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και των κομμάτων. Αναμένει, ωστόσο, διάλογο και αντίλογο αρχών και θέσεων με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, που θα καταστήσουν τον πολίτη ενημερωμένο και ικανό για την προσωπική και οικογενειακή ζωή του και γενικότερα για την κοινωνία και τον τόπο μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά και απαιτούν ένα κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ανάμεσα στους πολιτικούς και κοινωνικούς εκφραστές τους, Θα μπορούσα, ωστόσο, να περιοριστώ στην πανδημία που απασχολεί τον καθένα από εμάς, μικρούς και μεγάλους, μαθητές και δασκάλους, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και διαχωρισμούς, με την ίδια αγωνία, αλλά και με την ίδια ευθύνη προστατευτικών μέτρων από όλους μας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.
Κρίνω ότι, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, απαιτείται να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας του καθενός μας, αλλά και η αλληλεγγύη και η κοινωνική στήριξη αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτό θα επιτευχθεί, όταν ο πολίτης, δηλαδή ο καθένας από εμάς, διαπιστώνει πως σύσσωμη η πολιτική εξουσία και έκφραση της πατρίδας μας με ομοψυχία και αποφασιστικότητα συμπορεύονται και αναζητούν τις βέλτιστες επιλογές και λύσεις, για να βγούμε όλοι νικητές από το κακό που απειλεί τις ζωές μας. Το συγκεκριμένο θέμα επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί από κοινού και δεν επιτρέπεται να αποτελέσει πεδίο αχρείαστων αντιπαραθέσεων.