Ο Έλληνας φίλος του Νέλσον Μαντέλα…

on .

Την προηγούμενη Τετάρτη (9-9-2020) πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Γιώργος Μπίζος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Την επόμενη ημέρα πέθανε στην Ελλάδα η αδελφή του Βάσω. Γνώρισα το Γιώργο Μπίζο το Νοέμβριο του 2011 στο σπίτι της Προξένου της Ελλάδας στην πόλη αυτή με τους χιλιάδες Έλληνες.
Ο Γιώργος Μπίζος ήταν μέλος της ομάδας των δικηγόρων που υπερασπίστηκε το Νέλσον Μαντέλα και άλλους αγωνιστές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στη μεγάλη δίκη του 1964, όπου βρέθηκαν ένοχοι για τον αγώνα τους εναντίον του Απαρχάιντ.
Μερικά χρόνια αργότερα μάθαμε για τη μεγάλη φιλία που συνέδεε το Μαντέλα με το Γιώργο Μπίζο, από τότε που και οι δύο ήταν φοιτητές Νομικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε ο Γιώργος Μπίζος σε όλη τη διάρκεια της 27χρονης φυλάκισης του Μαντέλα, είτε στηρίζοντας την οικογένειά του είτε υπερασπιζόμενος τα θύματα της κρατικής βίας σε κάθε γωνιά της Νότιας Αφρικής.
Τελικώς ο Γιώργος Μπίζος ήταν ο σύνδεσμος με την εξόριστη ηγεσία του Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του φυλακισμένου Μαντέλα και του καθεστώτος.
Μετά την εκλογή του Μαντέλα στην προεδρία της χώρας το όνομα του George Bizou έγινε γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Ν. Αφρικής για τη μακροχρόνια προσφορά του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γιώργος Μπίζος έκανε περήφανους τους Έλληνες της Ν. Αφρικής παρά το γεγονός ότι στην αρχή λίγοι τον υποστήριξαν.
Ο Γιώργος Μπίζος, από ότι μου είπε στο σπίτι που προανέφερα, πήρε για γυναίκα του μία Ηπειρώτισσα από το Λια Φιλιατών. Το χωριό της γυναίκας του το επισκέφτηκε, όταν επισκέφτηκε και την Ελλάδα, το 1972.
Κατόρθωσε τότε να πάρει τη Νοτιοαφρικανική υπηκοότητα. Μου μίλησε τότε για την παραμονή του στο ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων, για την επικοινωνία του με την Κρατική Ασφάλεια, για την επίδειξη του ειδικού σημειώματος στο φυλάκιο του Καλαμά πριν από τη γέφυρα της Βροσίνας, και πολλά άλλα.
Ο Γιώργος Μπίζος έφυγε από την Ελλάδα το 1941 (13 χρονών τότε) συνοδεύοντας τον πατέρα του στην προσπάθειά του να φυγαδεύσει Νοτιοζηλανδούς στρατιώτες από την Κρήτη. Παρά την απουσία του από την Ελλάδα, από τόσο νεαρή ηλικία, οι αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, η φιλοσοφία και η αρχαία ελληνική λογοτεχνία ήταν πάντοτε οι οδηγοί του. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Στωικοί Φιλόσοφοι έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πολιτικών απόψεων του Μαντέλα.
Φεύγοντας αργά το βράδυ από το σπίτι της προξένου της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Μπίζος μου υπέδειξε το σπίτι που έμενε τότε ο Μαντέλα.
Ο Γιώργος Μπίζος ήταν ο κορυφαίος εκπρόσωπος των Ελλήνων της διασποράς που πρόκοψε στη νέα πατρίδα, ενώ η αγάπη του για την παλιά παρέμεινε αμείωτη. Γι’ αυτό τιμήθηκε και από τις δύο.